Πώς το διάβασμα βιβλίων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας
Του Νίκου Τσούλια*
Διαβάζοντας το άρθρο της Josie Billington, λέκτορα και αναπληρώτριας διευθύντριας στο Κέντρο Έρευνας για την Ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, επιβεβαιώνονται οι απόψεις για την ευεργετική δράση του διαβάσματος βιβλίων στον ελεύθερό μας χρόνο.
Στις έρευνες του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν άνθρωποι που διαβάζουν τακτικά ή διάβαζαν κάποτε και έχουν χάσει αυτή τους τη συνήθεια λόγω της καθημερινότητάς τους. Η συνήθης αιτία απομάκρυνσης από το διάβασμα είναι η έλλειψη χρόνου. Και φυσικά συμμετείχαν και άνθρωποι που δε διαβάζουν καθόλου.
-Οι αναγνώστες των 20 λεπτών (μόνο) κάθε εβδομάδα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από αυτούς που δε διαβάζουν καθόλου.
-Οι μη αναγνώστες έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης από όσους διαβάζουν για την ευχαρίστησή τους.
-Ένας στους πέντε αναγνώστες είπε ότι το διάβασμα βοηθάει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.
-Το διάβασμα βοηθάει τον αναγνώστη να ξαναθυμάται ή να ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του, νέα συναισθήματα κι εμπειρίες ή ακόμα να αναπροσδιορίζει τη θέση του στον κόσμο και τους στόχους του στη ζωή.
-Ο αναγνώστης χαλαρώνει με το διάβασμα περισσότερο από όσο με την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό γιατί η διαδικασία που διεξάγεται στον εγκέφαλο σε αντίθεση με τα δύο τελευταία, είναι συνδυαστική και τον μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο ο οποίος τον κάνει να ξεχνάει την δική του καθημερινότητα, όσο στρεσογόνα κι αν αυτή είναι.
-Ο αναγνώστης έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αντιμετωπίζει με περισσότερη ευχέρεια τις δυσκολίες της ζωής.
-Ο αναγνώστης έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοί που ξαναέβαλαν το διάβασμα στη ζωή του μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ένιωσαν υπερήφανοι με το επίτευγμά τους αυτό.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι αναγνώστες αισθάνονται πιο κοντά στους φίλους τους, είναι κοινωνικοί και συναισθάνονται. Έχουν πλουσιότερο υλικό συζήτησης, μεγαλύτερη ικανότητα να συνειδητοποιούν τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους. Με το διάβασμα ενισχύεται ο σεβασμός και η ανοχή στις απόψεις των άλλων και τελικά οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν ισχυρότερους διαπροσωπικούς δεσμούς.
Για τους αναγνώστες βιβλίων τον ελεύθερο τους χρόνο, είναι 37% πιθανότερο να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κοινωνική ζωή τους.
Πληροφορίες από: http://www.weforum.org
ΠΗΓΗ: anthologio.wordpress.com
----------------------------------------------------------------------
* Ο Νίκος Τσούλιας ήταν εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΛΜΕ από το 1996 έως το 2003.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου