Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η ΠΙΟ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΩΡΑ

Ενθουσιασμό και αγωνία είχαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας την  τελευταία διδακτική ώρα, την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.  Περίμεναν την βασιλόπιτα για να την γευτούν και με την προσδοκία να τους τύχει το μοναδικό φλουρί, που αντιστοιχούσε σε ένα φορητό ηχείο Bluetooth.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Σύμφωνα με τους Τρεις Ιεράρχες

Η συμβουλευτική διάσταση του εκπαιδευτικού 
του Δρ Στέφανου Χρ. Κουμαρόπουλου*  

Οι Τρεις Ιεράρχες αφομοίωσαν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει στην εποχή τους η αρχαία ελληνική διανόηση με τη βίωση της χριστιανικής πίστης. Και μόνο αυτό θα έφτανε για να τους αναδείξει ως υγιή και διαχρονικά πρότυπα και κατεξοχήν συμβούλους ζωής. Γιατί τόσο η πνευματική καλλιέργεια, το ανθρωπιστικό ιδεώδες, το οποίο ανέδειξε η αρχαία Ελλάδα, όσο και η αγάπη, η ταπείνωση και η αρετή, που προέβαλλε ο χριστιανισμός, αποτέλεσαν στάση ζωής για το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Αυτά τα δύο στοιχεία, τη μόρφωση και την υγιή πίστη, πρώτα βίωσαν και μετά δίδαξαν οι Τρεις Άγιοι που τιμάμε σήμερα.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Συνεργασία με Ε.Κ.Φ.Ε.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Μικροσκοπική παρατήρηση κυττάρων κρεμμυδιού πραγματοποίησαν οι μαθητές των τμημάτων Α3 και Α4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με την συνεργασία του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Δ’ Αθήνας. Το εργαστηριακό μάθημα διεξήχθη στο πλαίσιο του μαθήματος της βιολογίας.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ

Επισκέφτηκαν το ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της ΕΡΤ οι μαθητές του Γ1, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, για να γνωρίσουν την διαδικασία μιας εκπομπής από το «παρασκήνιο», πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Σαράντος Καργάκος

Νοιαζόταν για τους μαθητές του, τους ανθρώπους, την πατρίδα μας
 του ΣΤΑΘΗ* 

Ο Σαράντος Καργάκος. Κατ’ αρχάς ένας γλυκός άνθρωπος. Που νοιαζόταν για τους μαθητές του, τους ανθρώπους, την πατρίδα μας. Πολυμαθέστατος και πολυγραφότατος, με τον αέρα της Μάνης στην καρδιά και τους ορίζοντες του κόσμου στο βλέμμα.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Cyberbullying

 Διαδικτυακός Εκφοβισμός

Ο Διαδικτυακός εκφοβισμός (γνωστός και με την αγγλική ορολογία ως Cyberbullying) συμβαίνει όταν ένα παιδί ή έφηβος δέχεται απειλές, παρενοχλείται, ταπεινώνεται ή γίνεται στόχος από κάποιο άλλο παιδί ή έφηβο, συνήθως με επαναλαμβανόμενο τρόπο, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, του Διαδικτύου ή των κινητών τηλεφώνων. 

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Να απομακρύνει τις προκαταλήψεις και τον αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία με την αλλαγή στάσης της κοινωνίας επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και επικοινώνησε με τους μαθητές της Γ’ τάξης, ο κύριος Παναγιώτης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

«Η Αλίκη στη χώρα του σκακιού»

Δωρεάν Ελληνικό Σκάκι που σου μιλάει
του Κυριάκου Οικονομίδη

Ο Έλληνας δημιουργός της Ελληνικής σκακιστικής εφαρμογής «Η Αλίκη στη χώρα του σκακιού», Άγγελος Σπάρταλης, διαθέτει εντελώς δωρεάν την εν λόγω εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε βασισμένη στην μηχανή "ChessBrainVB" του Roger Zuehlsdorf. Πρόκειται για μια σπουδαία εφαρμογή σκακιού για αρχάριους αλλά και δυνατούς παίκτες.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Από την φρυκτωρία στο κινητό τηλέφωνο

Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο ΟΤΕ

Οι μαθητές του Α2 και Α3, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, επισκέφθηκαν το μουσείο τηλεπικοινωνιών  του ΟΤΕ, που βρίσκεται στην Νέα Κηφισιά, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Παρατήρησαν τις σημαντικές συλλογές που διαθέτει το μουσείο και αφορούν την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών. 

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ντανιέλα Παλούμπο

Οι βαλίτσες του Άουσβιτς

Ο Κάρλο από την Ιταλία, που τρελαίνεται για τα τρένα και αποφασίζει να κρυφτεί σε ένα βαγόνι.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Καταναλωτική «ευδαιμονία»

«Αφθονία» και οι σύγχρονες όψεις της απανθρωποίησης 
του Βασίλη Φίλια*

[...] Μας δίνει αλήθεια ο κόσμος αυτός των πάμπολλων αντικειμένων, που αγοράζουμε για μας ή χαρίζουμε στους άλλους ή χαρίζουν εκείνοι σε μας μια πλουσιότερη αίσθηση ζωής; Γίνεται η ζωή μας ανθρωπινότερη και ουσιαστικότερη; 

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Προσφέρει ο Δήμος Γλυφάδας

Κάδους οικιακής ανακύκλωσης  

Δωρεάν κάδους οικιακής ανακύκλωσης συσκευασιών προσφέρει ο Δήμος Γλυφάδας στα νοικοκυριά, τα καταστήματα, τα σχολεία και  δημόσια κτίρια της πόλης στοχεύοντας στην καλλιέργεια συνείδησης ανακύκλωσης και ειδικότερα της διαλογής στην πηγή και στη μείωση ακόμα περισσότερο των απορριμμάτων.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

AKMH

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ “σπάτε” τα σπυράκια

Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής. Και είναι λάθος να πιστεύετε ότι η ακμή είναι κάτι που απασχολεί μόνο τα παιδιά στην εφηβεία. Στην πραγματικότητα σπυράκια βγάζουν πολύ συχνά και οι ενήλικες.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ


Πραγματοποιήθηκε δεύτερη άσκηση σεισμού στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Η διαδικασία έγινε με σειρά και με οργάνωση. Οι καθηγητές καθοδήγησαν σωστά τους μαθητές, ενώ εκείνοι υπάκουσαν πιστά τις οδηγίες.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Σε λάθος μέρος...

«ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ-DOG»

Λειτουργεί αποτρεπτικά η πινακίδα με το «Προσοχή σκύλος». Η αγνόηση της προειδοποίησης ορίζει συνέπειες…

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα

Τι παράξενο! Μέσα από μια χρυσή κλειδαρότρυπα, οι άνθρωποι μιας μακρινής πολιτείας να βλέπουν κάθε μέρα για λίγα μόνο λεπτά, αυτά που λαχταρούσαν.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η κακή πορεία της παιδείας

Ο Ελληνικός πεσιμισμός 
του Δημήτρη Λιαντίνη*

Θα αναλύσουμε τα τέσσερα σημεία που δείχνουν την κακή πορεία της παιδείας μας.
Το πρώτο σημείο της άγνοιας και της πλάνης είναι ότι δεν μας έμαθαν ποτές, πως οι έλληνες στάθηκαν ένας κόσμος άκρα μελαγχολικός. Το καθημέρα των ελλήνων είναι το όρος Σίπυλο της Νιόβης, όπου όλες οι βρύσες στάζουνε λύπη. Η λιγνή Ελλάδα ήταν μία κλαίουσα ιτιά. Εδώ ως και τα ζώα μύρουνται και δακρύζουν. Θυμήσου, για παράδειγμα, τα δάκρυα που χύνανε τα άλογα του Αχιλλέα [Ομήρου, Ρ 437-8].

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κωστής Παλαμάς

170 χρόνια από τη γέννηση του Εθνικού ποιητού
της Μαρίας Ρώτα*

Ο Κωστής Παλαμάς ήταν από τους κορυφαίους πνευματικούς Έλληνες που... “θεμελίωσε” και την λογοτεχνία και την ποίηση στην Ελλάδα.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ψηφοφορία για το Διαδίκτυο

Καλύτερο, εξυπνότερο και πιο φιλικό μέρος

To Συμβούλιο Νέων για το Ψηφιακό Αγαθό (Youth Council for Digital Good) προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα τους εφήβους, να ψηφίσουν για σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν καθημερινά στο διαδίκτυο! Να καταστεί το Διαδίκτυο ένα καλύτερο, εξυπνότερο και πιο φιλικό μέρος!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΑΙΝΑ

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα τραίνο ξεκινά από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη στις 9:00 το πρωί με ταχύτητα 70 χλμ την ώρα. Την ίδια ώρα ένα άλλο τραίνο φεύγει από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα με ταχύτητα 50 χλμ την ώρα. 

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Τερψιθέα Γλυφάδας

 Τι όμορφη που είναι η γειτονιά μας σήμερα!
  της Δήμητρας Μαρκοπούλου

Μια ημέρα χαράς για τα παιδιά ξημέρωσε, αφού έχουν την ευκαιρία να μην πάνε σχολείο, αλλά να παίξουν με το χιόνι.
Η είδηση εδώ είναι η εικόνα, τα λόγια δεν μας χρειάζονται!

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία της Γλυφάδας δεν θα λειτουργήσουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Οι Πιτσιρίκοι

«Η δική μας παράσταση»

Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στο μάθημα της Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη έκαναν ένα θεατρικό με θέμα του, το κείμενο «Οι πιτσιρίκοι». 

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Πέντε μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του απαιτητικού διαγωνισμού στα μαθηματικά που διοργανώνει, για 79η χρονιά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Επιτυχημένη παρουσία που αποτελεί παράδοση για το σχολείο!

6 Ιανουαρίου (έθιμα)

Τα Άγια Θεοφάνια
της Αικατερίνης Τσοτάκου – Καρβέλη*

«Μεγάλη γιορτή» κι αυτή, «θεότρομη», γιατί τότε αγιάζονται τα νερά και φεύγουν τα παγανά. Είναι η μέρα που βαφτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαφτιστή.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Παραδοσιακό γευστικό φαγητό

Βελουτέ σούπα τραχανά


Παραδοσιακό χειμερινό φαγητό ο τραχανάς που πληροί τις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. Καταναλώνεται κυρίως ως δείπνο αλλά και ως πρωινό. Γευστικό και γρήγορα παρασκευαζόμενο φαγητό το οποίο έχει υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

«Χρυσοπράσινο Φύλλο»

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας φιλοξένησε 15 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Λακατάμειας Λευκωσίας στο πλαίσιο του διακρατικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο».

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

ΜΠΕΛΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ











Η ανατολή του ήλιου
το πρωινό αεράκι να μπαίνει στο δωμάτιο
το πρώτο αυτοκίνητο που πέρασε