Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Μάρτιος

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης
της Μαρίας Ρώτα*

Με τον Μάρτη είμαστε πιο κοντά στην άνοιξη, που όλοι θαυμάζουμε και αγαπάμε. Οι πρώτες μαργαρίτες, οι παπαρούνες και τόσα άλλα αγριολούλουδα μας χαμογελούν και στολίζουν με τα πανέμορφα χρώματά τους τα χωράφια, τους κήπους και τους λόφους. Τα τριφύλλια φέτος τόσα πολλά, με το κατακίτρινο χρώμα τους, κέρδισαν το “Oskar” της εντυπωσιακής παρουσίασης!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Μάνες, κόρες, σύντροφοι

 Οι ηρωίδες της Επανάστασης του 1821
 της Αννίτας Ν. Πρασσά*

Σουλιώτισσες, ελαιογραφία
του Γεώργιου Μηνιάτη (1823-1895)
Η Επανάσταση του  Εικοσιένα είναι μία κατ’ εξοχήν ηρωική εποχή, κατά την οποία οι «ραγιάδες» Έλληνες ξεσηκώνονται κατά του μακραίωνου οθω­μανικού ζυγού, αγωνίζονται σ’ έναν επτάχρονο πό­λεμο με άνισες δυνάμεις, από τον οποίο στο τέλος βγαίνουν νικητές με τις πολλές, βεβαίως, και γνω­στές απώλειες, υλικές και ηθικές. Η εποχή αυτή, μια εποχή ρήξης με το παρελθόν, καθώς και η όλη προεπαναστατική προετοιμασία με τους αγώνες των κλεφτών και των αρματολών, σφυρηλάτησε εκείνες τις γενιές για τις οποίες το ιδεώδες ήταν ο ήρωας που αντιστεκόταν στην καταπίεση και την αδικία σε βάρος του λαού. [1]

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Τι απάντησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές

 Πανελλαδική έρευνα για την τηλεκπαίδευση

Αρνητικά συναισθήματα βιώνουν οι εννέα στους δέκα εφήβους, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως δείχνει πανελλαδική έρευνα που παρουσιάζει η «Καθημερινή», τους λείπουν το σχολείο –βασικός χώρος κοινωνικοποίησής τους–, οι φίλοι τους, οι δάσκαλοί τους. Κυριαρχούν το άγχος (όπως δήλωσε το 71,5% των μαθητών), η ψυχική εξάντληση (63%), η αίσθηση ρουτίνας (55,3%), η θλίψη (44,7%). Τα εξ αποστάσεως μαθήματα ξεκίνησαν πέρυσι τον Μάρτιο, μετά την πρώτη καραντίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και πλέον κατά το τρέχον σχολικό έτος είναι ο… κανόνας. Διά ζώσης μαθήματα έχουν γίνει μόνο δύο μήνες στη δευτεροβάθμια. Η τηλεκπαίδευση, όσο κι αν γίνεται καλά από τους εκπαιδευτικούς στους οποίους κοστίζει «χρόνο και χρήμα», αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Χαρακτηριστικά, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις μαθητές (72,6%) δήλωσαν ότι έχουν εμπεδώσει λίγο ή και καθόλου την ύλη που διδάχθηκε στα τηλεμαθήματα. 

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Γλυφάδα 1932

Στις εξοχές της πόλης



Τόπος έλξης η Γλυφάδα για τους νέους και τις νέες που έχουν έλθει και από άλλες  περιοχές, όπως φανερώνει το αυτοκίνητο. Βγήκαν στις εξοχές της πόλης, την Κυριακή 10 Απριλίου 1932, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των μεγάλων. Να επικοινωνούν ελεύθερα και χωρίς άγχος.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ομήρου Οδύσσεια

  Ακούστε όλο το έργο με αφήγηση από 38 ηθοποιούς
του Κυριάκου Οικονομίδη

Τριάντα οκτώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, εν μέσω καραντίνας, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έντυσαν με τις φωνές τους, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Δρόσου, το μνημειώδες έργο της Οδύσσειας, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ψυχολογική διαχείριση

 Κρίσιμες και απρόβλεπτες καταστάσεις
 
Ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική καθοδήγηση, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας προσφέρει στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας η ψυχολόγος, Σοφία Διαμαντή. Οι συναντήσεις διεξάγονται σε κλίμα εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, με διακριτικότητα, κάθε Τετάρτη, τις ώρες 8:30 – 14:00.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η φύση δεν είναι ταξική

 Περί ζώων και φυτών
του Κώστα Γεωργουσόπουλου* 

Σκέψεις για την υποκρισία πίσω από τις εκστρατείες χορτοφάγων και ζωόφλιων που ξεχνούν ότι η ζωή μας είναι γεμάτη από πολλά κατεργασμένα εργαλεία του πολιτισμού

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η αφιλοκέρδειά του

 Νικηταράς ο ανιδιοτελής ήρωας 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου*

Ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου (1852-1942), ιστοριοδίφης, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, εκφώνησε στην Ακαδημία των Αθηνών τον πανηγυρικό για την Επανάσταση του 1821, στις 25 Μαρτίου του 1927, έτους που εξελέγη Ακαδημαϊκός. Η παρθενική του ομιλία είχε θέμα «Η αφιλοκέρδεια του Νικηταρά». Σε αυτήν σημείωσε ότι ο Νικηταράς διαισθητικά ένιωθε τη συνέχεια του Έθνους, έβλεπε ότι όπως οι αρχαίοι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες έτσι και αυτός πολεμάει τους Οθωμανούς. Στη νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη των Δολιανών φώναξε προς τους υποχωρούντας Τούρκους: «Σταθείτε μωρέ Πέρσες να πολεμήσουμε». Το ίδιο έκανε και στα Δερβενάκια. Επετέθη στους Τούρκους κραυγάζοντας προς τους συμμαχητές του: «Χτυπάτε τους Πέρσες»…

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Δημιουργικός ρόλος

 Η σπουδαιότητα της «χειρωνακτικής εργασίας»
Του Νίκου Τσούλια*
 
    Η πολυπλοκότητα των διαρκώς εξελισσόμενων κοινωνιών του ανθρώπου – ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη της γραφής– οι ενδοκοινωνικές και επαγγελματικές διαφοροποιήσεις και ο περίφημος καταμερισμός της εργασίας δημιούργησαν μια μεγάλη διχοτόμηση στον πολιτισμό της εργασίας, τη διάκριση μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Κατάλευκη εικόνα

 ΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το ασυνήθιστο λευκό πέπλο χιονιού σκεπάζει και στολίζει το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Μοναδικές εικόνες από ένα φυσικό φαινόμενο που σπανίζει, 
που συμβαίνει ελάχιστες φορές στην περιοχή της Γλυφάδας. 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά

 Το νόημα του Αγώνα του 1821

Τον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής, «Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821», διοργανώνει το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», με την συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Αυτοβελτίωση

Δωρεάν βιωματικά σεμινάρια online 

Σεμινάρια αυτοβελτίωσης προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Γλυφάδας σε ενήλικες, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε, να δουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ικανότητές τους. Να διαχειριστούν τις αλλαγές που συντελούνται και αφορούν την προσωπική ηρεμία και  ευημερία τους.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Στο Facebook

 Να ξεμπλοκάρουμε το Διάλειμμα

Το Διάλειμμα χρειάζεται την βοήθεια των επισκεπτών-αναγνωστών του! Να μπορεί να διαχέει  ελεύθερα τις αναρτήσεις του στο facebook από το οποίο έχει αποκλειστεί, με ασαφή λόγο.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον το 1957, ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει σε συνέδριο για την παγκόσμια οικονομία, ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφών Ζολώτας. Έκανε τότε κάτι που κατέπληξε και εισέπραξε τα χειροκροτήματα των συνέδρων. Εκφώνησε μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία και η οποία ήταν γραμμένη στα αγγλικά αλλά σχεδόν αποκλειστικά με λέξεις ελληνικής προέλευσης.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνικός Τακτικός Στρατός

Ο άγνωστος “ήρωας” της Επανάστασης του 1821
του Παντελή Καρύκα*

Ο τακτικός στρατός της επαναστατημένης Ελλάδας αποτελεί εν πολλοίς μια άγνωστη παράμετρο του αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αφού τα άτακτα τμήματα των φουστανελοφόρων έχουν μονοπωλήσει την προσοχή των ερευνητών. Και όμως η μικρή Ελλάδα είχε ακόμα και τότε τακτικό στρατό και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογο και πάνω από όλα αξιόμαχο, όσο επέτρεπαν οι ηγεσίες, τουλάχιστον.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Είναι αστέρια!

 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
της Αικατερίνης Ρόζη*

Είναι  διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες είναι αστέρια! Μας φωτίζουν μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους όχι μόνο στην οικογένεια και στην κοινωνία αλλά και στην  Επιστήμη!  Σε αυτές τις γυναίκες-πρωτοπόρους, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, χωρίς  καμία πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μέχρι και τον 18ο αιώνα, προσέφεραν τόσα πολλά στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, είναι αφιερωμένη η  σημερινή ημέρα. Ας τις καμαρώσουμε και ας αποτελέσουν πρότυπα για τα κορίτσια μας!

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Από την Πέμπτη

 ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δέκα ημέρες κράτησε το άνοιγμα των Γυμνασίων και πάλι μια από τα ίδια… Τηλεκπαίδευση.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Νόστιμο επιδόρπιο

 ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Τα μήλα είναι στην εποχή τους και παραδοσιακά τα βράδια του χειμώνα οι οικογένειες συνήθισαν να τα ψήνουν στον φούρνο. Τα κατανάλωναν ως βραδινό ή ως επιδόρπιο. Συνδυάζουν το φρούτο με το γλυκό και ακολουθούν τις σύγχρονες διαιτητικές συνήθειες αφού είναι υγιεινά, γευστικά και περιέχουν λίγες θερμίδες. 

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Εσωτερικεύουν το εξωτερικό περιβάλλον

 Όταν οι ταμπέλες στιγματίζουν τα παιδιά…
της Μαρίνας Κρητικού*

Ταυτίζοντας ένα παιδί με επίθετα που έχουν αρνητική σημασία (άχρηστος, τεμπέλης, ανίκανος), αυξάνεται η πιθανότητα, αργότερα στη ζωή, το παιδί αυτό να εξελιχθεί προσδιορίζοντας τον εαυτό του μέσα από αυτή την ιδιότητα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

 ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΟΔΟΥ

Οι έλεγχοι προόδου των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας για το Α' τετράμηνο του σχολικού έτους διανέμονται ψηφιακά, λόγω κορωνοϊού.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

«Πνευματικό μανιφέστο»

 Που είναι οι Έλληνες;
Του Γιώργου Θεοτοκά*

«Είμαστε τσακισμένοι, μαραμένοι, χαμένοι μεσ’ τον κυκεώνα της σύγχρονης ζωής. Κανείς δεν περιμένει κάτι καλό από την Ελλάδα. Καμία ελπίδα πουθενά»

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Όταν οι Έλληνες

«Δια των Δικών τους δυνάμεων» άνοιξαν το Ανατολικό Ζήτημα
του Δρ. Στέλιου Αλειφαντή*
Louis Dupre: Ο Νικολάκης Μητρόπουλος
 υψώνει την ελληνική σημαία στο
 φρούριο των Σαλώνων

Πλησιάζοντας σε μια ακόμη επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 θα διαβάσουμε, ακούσουμε και δούμε έναν καταιγισμό απόψεων για το ’21, οι περισσότερες από αυτές εστιάζοντας στην σύγκρουση αντιλήψεων που διαπερνούν την σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, παρά στα τότε ιστορικά συμβάντα για την εξαγωγή διδαγμάτων.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Εύκολη εύρεση

 Κωδικοί WiFi
του Κυριάκου Οικονομίδη

Χωρίς καμία εγκατάσταση προγράμματος μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εμφανίσουμε τους κωδικούς WiFi όλων των δικτύων που έχουμε συνδεθεί από τον υπολογιστή μας.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Αισιοδοξία και χαμόγελο

 Επιτέλους  ξανά όλοι μαζί!

Επιτέλους ξανά όλοι μαζί! Μετά από δυόμισι περίπου μήνες μακριά από τις σχολικές τάξεις επιστρέψαμε επιτέλους στην πολυαναμενόμενη εκπαιδευτική κανονικότητα. Ξαναβρεθήκαμε όλοι μαζί μαθητές και εκπαιδευτικοί στα δια ζώσης μαθήματα ,που τόσο πολύ μας είχαν λείψει. Η αμεσότητα του μαθήματος στην τάξη και η συνύπαρξη με τους συμμαθητές μας αποδείχθηκαν αναντικατάστατες και η  μοναδική αλλά παραγνωρισμένη αξία τους αναδείχθηκε, δυστυχώς, μέσα από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

«Πρώτη μέρα»

ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Επέστρεψαν οι μαθητές στο σχολείο μετά από αναγκαστικό διάλειμμα δυόμιση μηνών, από τις 11 Νοεμβρίου, λόγω κορωνοϊού. Έκδηλη ήταν η χαρά τους, τους έλειψε η δια ζώσης επικοινωνία με τους φίλους και τους συμμαθητές, ιδιαίτερα και το μάθημα στην κανονική τάξη. Το πιστοποιούσαν τα γελαστά και αισιόδοξα πρόσωπά τους.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ένας χρόνος χωρίς αγκαλιές

 Πώς έχει επηρεάσει η έλλειψη επαφής την ψυχική μας υγεία;

Όσοι μένουν μόνοι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν καιρό να νιώσουν ένα άγγιγμα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αισθήματα μοναξιάς και απόγνωσης. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θα μπορέσουμε ποτέ να επανέλθουμε από αυτό;