Φτιάχνω λουκούμια
Γλυκίσματα που είναι στενά συνδεδεμένα με διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Σύρο, τη Χίο και τις Σέρρες. Στη Σύρο έφτασαν με το κύμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922 και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του νησιού. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι η μαστιχωτή υφή που οφείλεται στην επιδεξιότητα των τεχνιτών στο ψήσιμο και το ανακάτεμα του μίγματος.
Το λουκούμι είναι γλύκισμα μπουκιά που φτιάχνεται μαγειρεύοντας ένα μίγμα σιροπιού, ζάχαρης και κορν φλάουρ, πολύ αργά για αρκετές ώρες. Χύνεται και αφήνεται να κρυώσει, στη συνέχεια κόβεται και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.
Κατά πάσα πιθανότητα επινοήθηκαν στην Τουρκία πριν από 250 χρόνια, αλλά είναι γλύκισμα που καταναλώνεται, εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλα τα Βαλκάνια. Το ολοκληρωμένο όνομά του στα τούρκικα είναι ‘rahat locum’. Το locum, πιθανότατα μεταγραφή τουρανικής λέξης, σημαίνει μπουκιά, ενώ το rahat στα τουρκικά σημαίνει ευδαιμονία.
Οι γεύσεις ποικίλουν αλλά οι κυριότερες είναι το ροδόνερο και η μαστίχα.
Υλικά
• 500 γρ. ζάχαρη
• 500 γρ. νερό
• 200 γρ. νισεστές*
• Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
• 100 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
• Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.
• Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
• Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.
• Το αφήνουμε να κρυώσει για 24 ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.
ΣΣ. Η ζάχαρη άχνη μπορεί να αντικατασταθεί με τριμμένη καρύδα. Προσθέστε και αμύγδαλο ενισχύει την γεύση αλλά και την υφή όταν καταναλώνεται. Πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις οι οποίες δίνουν και το χρώμα τους στο λουκούμι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε καρύδι, να σπάσετε το κέλυφος λίγο πριν την διαδικασία παρασκευής, διατηρεί τη γεύση του.
Πηγή: Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές, 2001, (ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ-Σύσταση και θρεπτική αξία ιδιοσκευασμάτων τροφίμων-Απειρανθίτου Ευαγγελία-Αθήνα 2008)
*Νισεστέ, γνωστό και ως κορν φλάουρ είναι η εμπορική ονομασία του άμυλου καλαμποκιού και είναι το ίδιο με το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαϊζένα. Χρησιμοποιείται όχι μόνον σε σάλτσες ή κρέμες αλλά και συμπληρωματικά σε ζύμες με αλεύρι (εννοείται σιταριού), όπως π.χ. σε κέικ.
Περισσότερες δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές βρίσκονται
ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου