Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Βλάσης Αγτζίδης

ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
 
Η ιστορική μνήμη συνιστά την καρδιά της συνειδήσεως ενός Έθνους. Περισσότερο από τις ένδοξες ιστορικές στιγμές, οι εθνικές συμφορές και καταστροφές διδάσκουν και φρονηματίζουν τον λαό. Οι μαύρες επέτειοι αν και δυσάρεστες και απωθημένες στο βάθος του συλλογικού ασυνειδήτου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αφορμές ουσιαστικής αυτοκριτικής, για την αποτροπή νέων δυσάρεστων περιπετειών στο μέλλον. Σοφία είναι να διδάσκεται κανείς από τα λάθη και τις αποτυχίες του…

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Οι καλλιτεχνικές διαστάσεις

Είναι το ποδόσφαιρο τέχνη;
του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη* 

[…]Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν λεχθεί κατά καιρούς για τις παράπλευρες λειτουργίες του ποδοσφαίρου, πέραν του αθλήματος και του αθλητικού θεάματος. Ο σπουδαίος Ιταλός προπονητής και θεωρητικός του ποδοσφαίρου Arrigo Sacchi (Αρρίγκο Σάκκι, γεν. 1946), παραλλάσσοντας τη γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», φέρεται να έχει πει ότι «Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού», θέλοντας, φυσικά, να επισημάνει την ατιθάσευτη δυναμική και την τεράστια εμβέλεια τις οποίες διαθέτει το άθλημα και οι οποίες εξισώνουν το ποδόσφαιρο με θρησκεία. Η διαρκής έξαρση της βίας στα γήπεδα, αν μη τι άλλο τo επιβεβαιώνει.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Νεανικοί λόγοι για να τα επισκεφτείτε... (11/20)

Πόρος και Γαλατάς: Κοντινές αποδράσεις 

Νησί του Σαρωνικού Κόλπου ο Πόρος, που κυριολεκτικά πρόκειται για δύο μικρά νησιά,  τη Σφαιρία (πρωτεύουσα - λιμάνι) και την Καλαυρία ,που ενώνονται με γέφυρα. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση απόσταση(3-5 λεπτά με βάρκα) από το απέναντι χωριό Γαλατάς της Τροιζηνίας, που γεωγραφικά βρίσκεται στην Πελοπόννησο, διοικητικά υπάγεται όπως και ο Πόρος στην περιφέρεια Αττικής.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η περιήγηση στον ονειρώδη κόσμο των χρωμάτων και των σχημάτων των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, μέσα από το μάθημα των Καλλιτεχνικών της καθηγήτριας Ορθοδοξίας Πεφάνη, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Ο κορωνοϊός περιόρισε το εύρος της ποσοτικής δημιουργίας, ανέγγιχτα ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημιουργιών, το αποδεικνύουν τα έργα των μαθητών.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Γιάννης Πουλόπουλος

Οι μεγάλες επιτυχίες που άφησαν εποχή

Ο σπουδαίος ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό τραγούδι.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το υπουργείο Παιδείας, δια της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ανακοίνωσε το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα  τα μέτρα που πρόκειται να  ισχύσουν για το Γυμνάσιο είναι:

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Φωτισμός και Κοσμάς Αιτωλός

Ο αλφαβητισμός του λαού
του Γιώργου Καραμπελιά*

Ο Κοσμάς θεωρούσε αλληλένδετες την αντιμετώπιση των εξισλαμισμών, την ηθικοποίηση της καθημερινής ζωής και τον αλφαβητισμό των ραγιάδων. Στα τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ενός χωρίς προηγούμενο κηρύγματος, θα αναδειχθεί στον πρώτο εκπαιδευτικό αναμορφωτή του ελληνισμού, ξεκινώντας όχι «από τα πάνω» και τις ανώτερες σχολές αλλά από τα κάτω.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Η τιμή της νίκης

Αθλητισμός και παιδεία
 του Μανόλη Ανδρόνικου*

[...]Το αγωνιστικό πνεύμα, που στάθηκε παράγοντας αποφασιστικός στην ανάπτυξη της ελληνικής ιστορίας, καταχτούσε το πνευματικό και θρησκευτικό βάθος που το καταξίωνε και το ύψωνε σε σφαίρες πολύ υψηλότερες από την απλή παιδεία, απ' όπου ίσως ξεκίνησε. 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (10/20)

Ύδρα: Το νησί χωρίς αυτοκίνητα

Η Ύδρα είναι ένα πανέμορφο νησί και μια κοντινή λύση για παραθερισμό (και όχι μόνο). Δεδομένου ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στο λιμάνι του Πειραιά ο ταξιδιώτης έχει εύκολη πρόσβαση και διότι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια.
Υπάρχουν όμως και νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε την Ύδρα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

CCleaner

 Το καλύτερο καθαριστικό για τον υπολογιστή και το κινητό
του Κυριάκου Οικονομίδη

To CCleaner έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του υπολογιστικού μου συστήματος και πιστεύω των περισσοτέρων οι οποίοι σέβονται τον εαυτό τους αλλά και το μηχάνημα που λέγεται υπολογιστής. Όπως γνωρίζουμε αλλά τα λέμε και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, το CCleaner είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για υπολογιστές που τρέχουν σε Windows και MacOS, (υπάρχει και έκδοση για Android συσκευές), με το οποίο καθαρίζουμε τον υπολογιστή μας από περιττά αρχεία που συσσωρεύονται κατά το πέρασμα του χρόνου. Αυτό είναι το βασικό ενώ περιέχει και ένα σωρό άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως την αφαίρεση των κωδικών από sites που είμαστε εγγεγραμμένοι. 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (8/20)

Ο κύκλος δημιουργίας του καλαμποκιού

Μια φορά ένα παιδί είχε ανάγκη από χρήματα για να πάρει ένα εισιτήριο για να πάει πίσω στο χωριό του. Ήταν απελπισμένο γιατί δεν έβρισκε δουλειά. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένας άνθρωπος, το παιδί τον παρακάλεσε για μια δουλειά και εκείνος του είπε ότι είναι αγρότης και χρειάζεται εργάτες. Ο αγρότης δεν ήταν πλούσιος για δώσει χρήματα αλλά ήθελε βοήθεια. Το παιδί τον λυπήθηκε  και πήγε να τον βοηθήσει.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Οι συνέπειες στα παιδιά

Γονείς με ναρκισσιστικές διαταραχές  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα στην Ελληνική Μυθολογία ήταν και ο Νάρκισσος. Κάποια μέρα καθισμένος ο ωραίος νεαρός κοντά σε μια πηγή είδε το πρόσωπό του στα νερά της. Γοητεύτηκε από την εικόνα του που καθρεφτιζόταν στο νερό και θέλησε, βυθίζοντας το βραχίονα του να την αιχμαλωτίσει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατόρθωνε, παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που μαράζωσε και πέθανε. Από τον Νάρκισσο λοιπόν προέκυψε η έννοια του ναρκισσισμού αλλά και η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Ευαγγελία Παπαγιαννάκη

Βγαίνοντας από το σχολείο














Μια παραλία απέραντη
Με τόνους κόκκους άμμο
Θάλασσα πεντακάθαρη

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Ο μήνας της Παναγίας

Η Πλατυτέρα των Ουρανών
του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού*


Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας! Όσο κι αν περιλαμβάνει αυτός ο μήνας και μια μεγάλη δεσποτική εορτή -τη Μεταμόρφωση του Χριστού- ο Αύγουστος είναι ο κατ' εξοχήν θεομητορικός μήνας του χρόνου. Ακόμη πιο πολύ κι από τον Μάρτη, τον μήνα του Ευαγγελισμού. Γιατί δεν είναι μόνο η γιορτή, η Κοίμηση της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, που χρωματίζει όλο τον μήνα. Είναι προπάντων ολόκληρο το πριν από την Κοίμηση δεκαπενθήμερο: 

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (9/20)

Η μαγευτική Πύλος

Η ιστορική αυτή πόλη έχει τους δικούς της τρόπους να σε έλκει κοντά της, με τρόπους μαγικούς, τους οποίους θα εξηγήσω παρακάτω, καλώντας έναν φίλο μου να την επισκεφθεί.
Υπάρχουν όμως και νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε την μαγική Πύλο.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Η ομορφιά της ψυχής


Να κάνουμε φιλίες και παρέες
Του Νίκου Τσούλια*

      Η φιλία είναι ένα από τα πιο πρώιμα αρχέτυπα της συμπεριφοράς της ζωής του καθενός μας. Το παιδί που βγαίνει «έξω από το σπίτι» για να πάει στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο θα καμαρώσει πρώτα απ’ όλα για τους φίλους και τις παρέες που θα κάνει. Και θα είναι ο πρώτος του πέραν εκείνου της οικογένειάς του προσωπικός μικρόκοσμος, που τον δημιουργεί το παιδί αλλά και ταυτόχρονα δημιουργείται από αυτόν!

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Περιήγηση στὸ Διαδίκτυο

Τὸ ψηφιακὸ ἀποτύπωμα ποὺ ἀφήνουμε

Προσωπικὰ δεδομένα: Κάθε περιήγηση ἑνὸς χρήστη σὲ μιὰ ἱστοσελίδα μπορεῖ νὰ ἀποφέρει τὴ συγκομιδὴ προσωπικῶν δεδομένων τοῦ ἀπὸ τὸν πάροχο τῆς ἱστοσελίδας ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τόν ἴδιο τόν browser – Ποιὰ εἶναι αὐτά;

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (7/20)

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσαν σε ένα χωριό ένας βασιλιάς μαζί με την βασίλισσα. Ήταν τόσο πλούσιοι που ποτέ τους δεν είχαν στερηθεί τίποτα και είχαν όλα τα αγαθά που υπήρχαν.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (Arthur Conan Doyle)

Ο πειρατής του Ταμέσεως 

Ο Σέρλοκ Χoλμς είναι φανταστικός ντετέκτιβ-σύμβουλος, που μαζί με τον βοηθό του Δρ. Τζον X. Γουάτσον έχουν εμπλακεί σε δεκάδες υποθέσεις μυστηρίου. Ζουν μαζί στο διαμέρισμα 221B της οδού Μπέικερ, στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικό του Χολμς είναι οι περίεργες μέθοδοι που χρησιμοποιεί, οι οποίες συχνά εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Ζωή, κίνηση, αντίφαση, αναζήτηση...

Παράδοση και Ελληνικότητα
του Γιώργου Θεοτοκά*     

 Όταν μιλούμε σήμερα για ελληνική παράδοση, βάζουμε στο νου μια πνευματική και ηθική εξέλιξη μακρόσυρτη και πολυποίκιλη, με πλήθος διακλαδώσεις που μπλέκονται αναμεταξύ τους και συχνά αντιστρατεύονται η μια στην άλλη, μα δημιουργούν ωστόσο ένα σύνολο ενιαίο, με θαυμαστό πλούτο μορφών. 

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (8/20)

Λέσβος-Μυτιλήνη: Η ακριτική ομορφιά του Αιγαίου

Η Μυτιλήνη είναι μια πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου. Είναι πρωτεύουσα του νησιού και διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο με πληθυσμό 27.545 κατοίκους. Η έκταση της πόλης είναι σχετικά μεγάλη, αλλά δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Πόσα του δώρισαν;

 ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Ο Νίκος πριν από καιρό επισκέφτηκε τον θείο του και αυτός του χάρισε μερικά ζευγάρια περιστεριών. 
 Πρόσφατα επισκέφτηκε τον Νίκο και τον ρώτησε:

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

falafel

Ρεβυθοκεφτέδες και dip γιαουρτιού με ταχίνι

Πολύ νόστιμος, νηστίσιμος μεζές, που τον απολαμβάνεις κάθε φορά που θέλεις να γευματίσεις όσπριο. Τον απολαμβάνουν οι μεγαλύτεροι που χρησιμοποιούν τα όσπρια στην διατροφή τους, ως διαφορετική συνταγή. Το απολαμβάνουν και οι μικρότεροι, καθώς δεν θυμίζει όσπριο. Τα δε υλικά της παρασκευής είναι εκλεκτής διατροφικής αξίας.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Ο Ναός με τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά

της Μαρίας Ρώτα*
 
Σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, η εκκλησία ήταν ο “φάρος” της Χριστιανοσύνης. Παρά το πέρασμα τόσων αιώνων από την ύπαρξη του ναού και ιδιαίτερα, ενώ είχαν συμβεί τόσοι πόλεμοι και πολιορκίες στην αυτοκρατορία, αλλά και οθωμανική κατάκτηση, η Αγία Σοφία στάθηκε στο ύψος του υψηλού συμβολισμού της... διατηρώντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλων των ανθρώπων του κόσμου, ανεξαρτήτως χώρας και θρησκείας.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Dumas Alexandre [Δουμάς Αλέξανδρος]

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ


Ένα από τα πιο γνωστά αλλά, κυρίως, αγαπημένα μυθιστορήματα που κάθε παιδί αλλά και ενήλικας θα ήθελε στην βιβλιοθήκη του.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Πλουτίζει ποικιλότροπα

Το Ανθρωπιστικό Ιδανικό
του Αλέξανδρου Δελμούζου* 


Όπως το κάθε άτομο χρειάζεται ένα σκοπό στη ζωή του για να πάρει νόημα η ζωή αυτή, για να συντονίζει όλες του τις προσπάθειες προς μια ενιαία κατεύθυνση και να το βοηθά εντείνοντας τις δυνάμεις του να γίνεται ολοένα καλύτερο, το ίδιο και ένας ολόκληρος λαός.