Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Δημόσιο σύστημα υγείας

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Αργυρόπουλου*

Ένας από τους τομείς του έργου των Τριών Ιεραρχών που δεν έχει αναδειχθεί είναι η σχέση τους με την ιατρική. Οι σπουδές τους, οι γνώσεις και η προσφορά τους (του Μ. Βασιλείου κύρια) στην ιατρική επιστήμη καθώς επίσης η συμβολή τους στη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας στις περιοχές που έδρασαν είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μπορεί ακόμη και οι θεολόγοι και οι ιερείς να αγνοούμε πολλά σχετικά με αυτό το ζήτημα, όμως οι αναφορές στους Τρεις Ιεράρχες αλλά και σε άλλους Πατέρες της Εκκλησίας από επιστήμονες της Ιστορίας της Ιατρικής ,Έλληνες και ξένους , είναι πολλές και αξιόλογες.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ἕνας ἥρωας ποιητικὸς καὶ τραγικὸς
του Δημήτρη Σταμέλου*

[...] Γιὸς μιᾶς καλόγριας κ' ἑνὸς κλεφτοκαπετάνιου, μπαίνει νωρὶς στὸ κλέφτικο ἀσκέρι τοῦ Κατσαντώνη. Ὕστερα ἀπὸ τὸν τραγικὸ χαμὸ τοῦ Κατσαντώνη καὶ τὴ διάλυση τοῦ ἀσκεριοῦ του, θητεύει στὸν Ἄλῆ. Μὲ τὴν κήρυξη τῆς Ἐπανάστασης μπαίνει στὸν Ἀγώνα καὶ πρωτοστατεῖ σὲ πολλὲς καὶ σημαντικὲς μάχες. Ἀνυποχώρητος, ἄδολος, ἄμαθος ἀπὸ πολιτικὲς ραδιουργίες, μὲ τὸν ξάστερο λόγο του, ἀντιμάχεται, μὲ τὴν τόλμη του, τὶς κάθε εἴδους σκοπιμότητες. Τὸ φιλελεύθερο πνεῦμα του, τὸ ἀτίθασο τοῦ χαρακτῆρα του, ἐνοχλεῖ τοὺς πολιτικοὺς καὶ κύρια τὸ Μαυροκορδάτο, ποὺ δὲν μποροῦν νὰ τὸν ἐντάξουν στὶς προθέσεις τους. 

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

27 Γενάρη 1945

Οι Σοβιετικοί απελευθερώνουν το Άουσβιτς 
Επιμέλεια: Αργυρώ Κραββαρίτη

Το μεσημέρι της 27ης  Ιανουαρίου 1945 oι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60η Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) επικεφαλής της οποίας ήταν ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η  Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πανδημία

Ψυχολογικές διακυμάνσεις και η δύναμη του αυτοπροσδιορισμού
 
Ο απροσδιόριστος φόβος που υπάρχει στο προσκήνιο σε σχέση με την υγεία, αλλά και η οικονομική δυσπραγία από την πανδημία επιδρούν δραματικά στην ψυχολογική διάθεση.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

 Η επιλογή επαγγέλματος είναι σημαντική, δύσκολη και όμορφη υπόθεση
Του Νίκου Τσούλια*

Η πάλαι ποτέ παραδοσιακή ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» έχει χάσει πλέον τη δυναμική της και δύσκολα απευθύνεται στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων. Και αυτό γιατί η απάντηση πλέον δεν δίνεται με βάση την επιθυμία και τη δυνατότητα εκπλήρωσής της.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Για μαθητές Γυμνασίου

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) διοργανώνει τον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων. 
Οι μαθητές διαγωνίζονται τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη μετρήσεων, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

Επιστρέφουν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στα σχολεία οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διδασκαλία επανέρχεται στην φυσιολογική λειτουργία της!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ιππότης αυταπάρνησης

 Aθανάσιος Διάκος, 20 Απριλίου 1821, Αλαμάνα 
του Σαράντου Καργάκου*

[...] Ὁ Ὁμέρ Βρυώνης χώρισε τή δύναμή του σέ τρία µέρη. [...] Τό σχέδιό του πέτυχε ἀπολύτως. Ὁ Δυοβουνιώτης, ἀποκλεισμένος στό Δέμα, δέν προσέφερε καμμιά συνδρομή. Στή Χαλκομάτα ἔγινε σύγκρουση φοβερή ἀλλά ὁ Πανουργιᾶς τραυματίστηκε βαρειά καί οἱ ἄνδρες του µαζί µέ τούς λοιπούς καπετάνιους ὑποχώρησαν. Τότε εἶναι πού οἱ Τοῦρκοι ἀποκεφάλισαν τόν τραυματισµένο δεσπότη Σαλώνων Ἠσαΐα,[...] τόν ἀδελφό του ἱερομόναχο Παπαγιάννη κι ἕναν ἀνεψιό του.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Λόγω κορωνοϊού

 ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το άδειο προαύλιο, τα πεσμένα φύλλα της μουριάς, οι σκοτεινές αίθουσες συνθέτουν την μελαγχολική εικόνα του σχολείου. 
Η αυλή, τα γήπεδα, τα παγκάκια καταλήφθηκαν από τα περιστέρια. Ως φρουροί που τα προστατεύουν για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Αναδυόμενες καινοτομίες

  Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020
 
Στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που, αν και βρίσκονταν σε αρχικά στάδια το 2020, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

"Κλειδαριά ασφαλείας"

 Αυξήστε την ασφάλεια του Facebook λογαριασμού σας
του Κυριάκου Οικονομίδη

Στις μέρες μας, το Facebook έχει γίνει το δεύτερό μας σπίτι (μην πω το κύριο και καταντήσω γραφικός). Επομένως, κανείς δεν θα άφηνε το σπίτι του κλειστό με μια απλή πόρτα αλλά θα έβαζε μια αντίστοιχη ασφαλείας. Θαρρώ πως μέχρι τώρα συμφωνείτε μαζί μου. Τον ίδιο ρόλο (με την πόρτα ασφαλείας) «παίζει» και ο Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων όπως το ονόμασαν στα Ελληνικά και είναι πολύ εύκολο να τον ενεργοποιήσετε. Πάμε λοιπόν:

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ο χειμώνας είναι εδώ

 Πώς να αντιμετωπίσετε την παγωνιά

Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παγωνιά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, γιατί καταπονεί την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας, ακόμα κι όταν βρίσκεται κανείς σε κλειστούς χώρους.
Τώρα λοιπόν που κτυπά χιονιάς τη χώρα μας, ας θυμηθούμε τις συστάσεις των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την παγωνιά.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Η αδιάσπαστη συνέχεια

 Ο ακρωτηριασμός μιας ιστορικής συνείδησης

του Ευάγγελου Π. Παπανούτσου*

Και στους άλλους τομείς του πνευματικού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα όμως στη σφαίρα της Φιλοσοφίας, η παιδεία μας —πρέπει να το ομολογήσομε— πάσχει από ένα είδος πρεσβυωπίας: στέκεται προσηλωμένη στα πολύ μακρινά, στους κλασικούς χρόνους της ελληνικής αρχαιότητας, και τα κοντινά δεν τα βλέπει, ούτε τα λογαριάζει.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Παιδεία, τέχνη και ανθρωπισμό

 Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
 Της Έλενας Ακρίτα*

«Επειδή και εις την ανθρωπότητα το πρώτον αγαθόν πράγμα είναι η παιδεία». Νικήτας Σταματελόπουλος (1782 -1849).

Επιτρέψτε μου μια μνεία στην άγνωστη πλευρά ενός ήρωα. Ελάχιστοι γνωρίζουν το προοδευτικό, ανήσυχο και ριζοσπαστικό πνεύμα του τού οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης Νικήτα Σταματελόπουλου. Οι περισσότεροι μάθαμε ό,τι μας δίδαξαν τα σχολικά βιβλία.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

 Εφηβικό Διήγημα και ποίηση

Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος μαθητών με ελεύθερο θέμα διοργανώνουν ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «eκπ@ιδευτικός κύκλος» και η Περιφερειακή Διεύθυνση  Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Για την εφηβική ηλικία

Η παιδαγωγική αξία των επών του Ομήρου 
της Ελπινίκης Α. Τσικλείδη

Η εφηβική ηλικία συνιστά την εκρηκτική, την ηφαιστειακή ώρα της ανθρώπινης οντότητας. Είναι η ώρα της συνειδητοποίησης μιας νέας, πολυδιάστατης αίσθησης εαυτού. Ένας κόσμος δύει και ένας άλλος ανατέλλει… Ένας κόσμος ονείρων, επιδιώξεων, προσδοκιών και στόχων. Είναι ο χρυσός χρόνος διαμόρφωσης της προσωπικότητας, της τοποθέτησης αξιών και στάσεων ζωής, της αμφισβήτησης και της φανέρωσης νέου τρόπου σκέψης και κοσμοθεώρησης.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ε-books

 Ηλεκτρονικά βιβλία

Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Σημαντικές χρήσεις της αποτελούν η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. Λόγω της καραντίνας χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πολλές ώρες κάθε μέρα. Συνήθως βλέπουμε ταινίες ή σειρές που κρατάνε ώρες πολλές. Ένας ακόμα τρόπος ψυχαγωγίας είναι και τα ηλεκτρονικά βιβλία γνωστά και ως e-books.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Γλιτώνουμε τα χειρότερα

Δημιουργούμε σημείο επαναφοράς στον υπολογιστή μας 
του Κυριάκου Οικονομίδη

Μετά από κάποια σημαντική αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε στον υπολογιστή μας και δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα (πχ: να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή για την οποία δεν είμαστε σίγουροι ως προς την αξιοπιστία της), μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιο σημείο επαναφοράς. Αν κάτι δεν πάει καλά, χρησιμοποιούμε το σημείο επαναφοράς για να επανέλθει ο υπολογιστής στην κατάσταση πριν την αλλαγή.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Στοιχείο αγωγής

Πώς πρέπει ο νέος να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις ατυχίες;
του Σαράντου Καργάκου*

Όπως το φως της ημέρας δε θα είχε νόημα δίχως το σκοτάδι της νύχτας, έτσι η χαρά, η επιτυχία και η εκπλήρωση μιας προσδοκίας δε θα είχαν νόημα δίχως τη λύπη και την πίκρα της αποτυχίας. Ποτέ η ζωή δεν ήταν άνοιξη χαράς· ήταν αγώνας και αγωνία. Η δυσκολία είναι αυτή που δίνει νόημα στην επιτυχία. Και χωρίς τις καταστάσεις δυστυχίας, δε θα αποκτούσαμε τη συναίσθηση της ευτυχίας. Ο άνθρωπος είναι μια διαλεκτική σχέση, μια σύνθεση ανάμεσα σε αντίθετες καταστάσεις που η μία νοηματοδοτεί την άλλη.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Συμβολή στην αναβίωση του Έθνους

 Η Μωραΐτισσα γυναίκα στον αγώνα του 21 
της Δήμητρας Θ. Κατριβάνου

Νεαρή Ελληνίδα, Χαλκογραφία,
 C. L. Eastlake, London, 1848
Σκόρπια χαρακτηριστικά σκίτσα γυναικείας δραστηριότητος θα παρουσιαστούν στην γρήγορη παρακάτω έρευνα, γιατί μια μελέτη του ρόλου της γυναίκας στην Επαναστατική περίοδο του 1821 και πριν από αυτή, δεν μπορεί να περιοριστή σε λίγες σελίδες. Το έργο αυτό είναι πολύμοχθο μα και Εθνικά αναγκαίο για την συνειδητοποίηση της συνεισφοράς στην εθνική μας Αναγέννηση του μισού πλην παραγνωρισμένου ιστορικά πληθυσμού.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ίων Δραγούμης

ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Το βιβλίο «Όσοι ζωντανοί» του Ίωνα Δραγούμη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1911 και μέσα απ’ αυτό ο συγγραφέας εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εμπνεόμενος από το ιδανικό της αναγέννησης του έθνους.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Τι σημαίνει η μεγάλη αυτή τη γιορτή

 ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ
του Φώτη Κόντογλου*

Τη βάπτιση του Χριστού που γιορτάζουμε σήμερα, οι άγιοι Πατέρες την είπανε Θεοφάνια ή γιορτή των Φώτων. Θεοφάνια την είπανε επειδή κατά τη Βάπτιση φανερώθηκε ο Θεός σε τρία πρόσωπα, ο Πατέρας, ο Υιός δηλαδή ο Χριστός που βαφτίστηκε και το Άγιο Πνεύμα, που κατέβηκε και στάθηκε επάνω από το Χριστό με σχήμα περιστεριού. Φώτα πάλι τα είπανε επειδή άνοιξε ο ουρανός επάνω από το Χριστό και ξεχύθηκε ένα φως πιο δυνατό από τον ήλιο. Κι επειδή πολλοί από εμάς δε γνωρίζουνε καλά καλά τα της θρησκείας μας, καλά θα κάνουμε να ιστορήσουμε με απλά λόγια τι λέγει το Ευαγγέλιο για τη Βάπτιση του Χριστού. 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΓΥΜΝΑΣΙΑ –ΛΥΚΕΙΑ, ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίγουν την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΛΕΣ

 Από το 1  μέχρι το 40 οι αριθμοί να γραφούν σε τέσσερις στήλες, ώστε αθροιζόμενες, κάθε μια χωριστά, να δίδει το ίδιο άθροισμα.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΜΕΡΟΣ Β’

 «Aχ αυτός ο κορωνοϊός, είναι πολύ βαρετός...»

Μια από τις πολλές πλευρές των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε λόγω της πανδημίας είναι και το επίμονο αίτημα των παιδιών για άνοιγμα των σχολείων. Αυτό το αίτημα το δηλώνουν άλλοτε άμεσα και άλλες φορές έμμεσα, με πιο λογοτεχνικό τρόπο, στα αποσπάσματα από την καθημερινότητα των μαθητών, μέρος δεύτερο.
Πρόκειται για αποσπάσματα από εργασίες μαθητών της Α’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας της καθηγήτριας, Ζαφειρίας Παπαδημητρίου.   

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ο Παπαδιαμάντης

 Ο πνευματικός οδηγός μας
του Φώτη Κόντογλου*

«Οὐ πᾶς ὁ λέγων μοὶ «Κύριε, Κύριε» εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ’ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοίς»
Ἔτσι κ’ ἐμεῖς δὲν θὰ γίνουμε ἀληθινοὶ Ἕλληνες καὶ χριστιανοί, μὲ τὸ νὰ παινεύουμε μοναχὰ μὲ κούφια λόγια τους ἀνθρώπους ποὺ λέμε πὼς τοὺς ἔχουμε γιὰ πνευματικοὺς ὁδηγούς, ἀλλὰ σὰν πορευόμαστε σύμφωνα μὲ ὅσα εἴπανε καὶ πράξανε. Γιατί ὁ ἄνθρωπος ἔχει κλίση στὸ νὰ φτιάνη κάποια εἴδωλα καὶ νὰ τὰ προσκυνᾶ, νομίζοντας πὼς τιμᾶ τὴν ἀλήθεια, ἐνῶ τιμᾶ τὸ ψεύτικο ὁμοίωμά της.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Η συμβολή του στην Ανεξαρτησία

 Ο Κάνιγκ και το 1821
του Νίκου Τσιφόρου*

Ο λαός είναι μια περίεργη ύλη που ανάβει, φουντώνει και σβήνει ξαφνικά, λέει ο Γουσταύος Λε Μπον στην «Ψυχολογία του όχλου». Όλοι τούτοι οι Εγγλέζοι που ήτανε έτοιμοι να πάρουνε τα σοκάκια και να σπάσουνε κεφάλια, το ρίξανε στο αστείο και στην καζούρα.