Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 

Ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ των τμημάτων του σχολείου διοργάνωσε το 3ο Γυμνασίου Γλυφάδας με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την προαγωγή της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας μέσα από το παιχνίδι.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η ΙΛΙΑΔΑ… ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Η ΤΑΞΗ ΕΓΙΝΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σε ένα από τα τελευταία μαθήματα της Ιλιάδας της τάξης του Β3, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, η αίθουσα μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή. Δραματοποιήθηκε με ιδέα και προτροπή της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη μία από τις πιο ειρηνικές και ανθρώπινες σκηνές της Ιλιάδας: Η τελευταία συνάντηση του Έκτορα και της Ανδρομάχης από τη Ζ’ ραψωδία. 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Τὸ Βυζάντιο μετὰ τὴν ἅλωση

 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Του Ἰωάννη Θ. Μπάκα*

Ἡ Ἅλωση τῆς Κωνσταντινούπολης τὸ 1453 ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανοὺς ἔβαλε τέλος στὴ ζωὴ τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας ὡς κρατικῆς πολιτειακῆς ὀντότητας. Ἡ Ἅλωση τῆς Πόλης, παρὰ τὸ ὅτι βιώθηκε ὡς κατακλυσμιαῖο γεγονὸς ἀπὸ τοὺς ὀρθοδόξους, δὲν ὁδήγησε ὡστόσο στὴ διακοπὴ τῆς βυζαντινῆς ἱστορικῆς καὶ πολιτιστικῆς τους παράδοσης. Τὸ τραγικὸ αὐτὸ γεγονὸς ἀποτέλεσε τὴν ἀρχὴ γιὰ ἕνα νέο κεφάλαιο στὴν ἱστορία τῶν ὀρθοδόξων, ποὺ χαρακτηρίζεται ἀπὸ τὴν ἐπιβίωση τῆς βυζαντινῆς κληρονομιᾶς στοὺς ὑπόδουλους Ρωμηούς.

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Η διδασκαλία των μαθημάτων έφτασε στη λήξη τους και ακολουθεί η περίοδος των γραπτών εξετάσεων. Η τελευταία δοκιμασία για την προαγωγή στην επόμενη τάξη ή την απόλυση από το γυμνάσιο.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (6/24)

ΤΟ ΤΥΜΠΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 

Πριν από μερικούς μήνες μια παράξενη κυρία συνάντησε στο δρόμο ένα κοριτσάκι και προσφέρθηκε να του χαρίσει κάτι. Με φόβο το κοριτσάκι το δέχτηκε. Αυτό ήταν ένα τύμπανο σε σχήμα καρδιάς, που πάνω του είχε ζωγραφισμένο ένα ψεύτικο πρόσωπο Παραξενεμένο το κορίτσι γιατί αυτή η κυρία διάλεξε εκείνη, για να δώσει το τύμπανό της, έτρεξε στη μητέρα της να τις δείξει αυτό που μόλις είχε πάρει.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Το Ελληνικό σνακ

 ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ
του Μάνου Δημητρούλη*
 
Το Ελληνικό σνακ για κάθε περίσταση με την διπλή μορφή, όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ανθρωποκεντρικός πολιτισμός

 Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 
Του Ηλία Φιλιππίδη

1.Το μέλλον, το δημιουργούμε ή έρχεται;

Όταν κατέρρευσε το Ανατολικό Μπλοκ, κυριαρχούσε η αντίληψη, ότι το παρελθόν έχει λήξει και ότι εισερχόμεθα σε μία νέα εποχή.
Τα χαρακτηριστικά της θα ήταν:
α. στο μέλλον θα ζούμε χωρίς ψευδαισθήσεις με ιδεολογίες παγκόσμιας κυριαρχίας. Έτσι ο άνθρωπος θα είναι πραγματικά ελεύθερος και θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για τον εαυτό του.
β. την παγκόσμια διάσταση της ανθρωπότητας δεν θα εκπροσωπούν πλέον οι ανταγωνιστικές  και επιθετικές  ιδεολογίες αλλά μία και μόνη πραγματική κατάσταση που θα είναι η παγκοσμιοποίηση.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Κάτι διαφορετικό στο μάθημα

Η ΙΛΙΑΔΑ …εν δράσει

Στο μάθημα της Ιλιάδας δύο μαθητές από το τμήμα μας Β2, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, παρουσίασαν μια σκηνή από το έπος που διδαχτήκαν. Ήταν η σκηνή του αποχαιρετισμού του Έκτορα και της Ανδρομάχης από τη Ζ΄ ραψωδία.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Τραγούδια της οθόνης

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ


Συναυλία με τραγούδια του Ελληνικού κινηματογράφου δίνει το τμήμα Φωνητικής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Βραβεύθηκαν τρεις καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας

1ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το 1ο Πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Γλυφάδας στο Διασχολικό κέντρο.
Για πρώτη φορά διοργανώθηκε μια τόσο φιλόδοξη εκδήλωση με σκοπό να ενωθούν πολιτιστικά οι μαθητές των σχολείων, να αναδειχθεί η δουλειά των ομάδων των Συλλόγων Γονέων της περιοχής μας που όλη τη χρονιά εργάζονται ακούραστα για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ο γενάρχης της Ρωμιοσύνης;

ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΩΡΑ
του Στέλιου Κούκου*

Το άκυρο και ψευδές όνομα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» ή «Βυζάντιο», όσον αφορά την ονομασία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν Κωνσταντίνου χώρα, Κωνσταντινουχώρα ή κάτι ανάλογο! Πώς λέμε Κωνσταντινούπολη;

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Σάκης Αθανασάκης

ΑΧ! ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ













Την όμορφη θάλασσα, ποιος δεν την λατρεύει,
όταν την κοιτάς, η ψυχή ημερώνει.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η Ποντιακή τραγωδία μέσα από τα γερμανικά και τα αυστριακά έγγραφα

 Οι σπαρακτικές επιστολές των μελλοθάνατων του Πόντου λίγο πριν εκτελεστούν
 Tου Γιώργου Σαρρή*

Εκατοντάδες επιφανείς προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού οδηγήθηκαν τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου του 1921 στην κρεμάλα από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, καταδικασμένοι από το κατ’ επίφασιν δικαστήριο που είχε στηθεί στην πόλη της Αμάσειας. Κάποιοι εξ αυτών, όμως, κλεισμένοι μέσα στη φυλακή, έγραψαν λίγο πριν πεθάνουν επιστολές προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μερικές εκ των οποίων έχουν διασωθεί και αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, τεύχος 13

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η επανάσταση των Νεότουρκων διακήρυττε ισονομία και δημοκρατία για όλους τους κατοίκους της Οθωμανικής επικράτειας  μέχρι που κατέλαβε την εξουσία. Στην πραγματικότητα  ο όρος «Τούρκος» αντικατέστησε τον όρο «Οθωμανός» και στο πλαίσιο της ομογενοποίησης της Τουρκίας έπρεπε, με γερμανική συνταγή, να εκδιωχθούν οι χριστιανικές μειονότητες. Αρχικά κατάργησαν τα στοιχειώδη προνόμια που είχαν, όπως ήταν τα εκπαιδευτικά, τα εκκλησιαστικά και τα οικονομικά. Ακολούθησαν οι απάνθρωποι διωγμοί που είχαν μορφή γενοκτονίας και περιλάμβαναν βίαιες επιστρατεύσεις στα "Τάγματα Εργασίας" και λεηλασίες περιουσιών, μαζικούς εκτοπισμούς, πορείες θανάτου στην έρημο της Ανατολίας και σφαγές. Ο μισός πληθυσμός του Πόντου έχασε την ζωή του, οι εξολοθρευθέντες υπολογίζονται σε 350.000 ψυχές. 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (5/24)

Η ΙΡΙΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ

Η Ιρις δεν ήταν μια συνηθισμένη έφηβη. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή δημιουργούσε δικούς της κόσμους και χαρακτήρες ενώ είχε την ικανότητα να σε πείσει ότι ήταν πραγματικοί και ότι κάποια μέρα θα μπορούσε κάποιος να τους συναντήσει! 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Και όμορφα και λειτουργικά

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ

Τα εξωτερικά γήπεδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας που βρίσκονται στην αυλή, ανακαινίστηκαν! Έγιναν και όμορφα και λειτουργικά. Χαίρεσαι να αθλείσαι, και φαίνεται από τον αυξημένο αριθμό παιδιών που χρησιμοποιούν το μπάσκετ, το βόλεϊ και την μονή μπασκέτα.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Γνώρισαν το γυμνάσιο τους

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας επισκέφτηκαν το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Ήλθαν να γνωρίσουν το σχολείο που πρόκειται να φοιτήσουν το Σεπτέμβρη, το νέο σχολικό έτος 2024-2025. 

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

USB Disk Manager

Προστάτεψε τα φλασάκια από ιούς και μολυσμένα PC
του Κυριάκου Οικονομίδη

Το USB Disk Manager είναι ένα μικρό, αξιόπιστο, φορητό και εύχρηστο δωρεάν πρόγραμμα για Windows το οποίο μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε τα USB φλασάκια με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δηλαδή, μπορούμε εύκολα να απενεργοποιήσουμε τις συσκευές USB, να τις προστατέψουμε από εγγραφές ή να απορρίψουμε την εκτέλεση εφαρμογών μέσα από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούμε την εκτέλεση και τη διάδοση διαφόρων ιών δύσκολη (αν όχι αδύνατη).

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου

ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

Το θέμα του βιβλίου είναι η πραγματική φιλία, ο εκφοβισμός και ότι δεν πρέπει να αλλοιώνουμε το χαρακτήρα μας προκειμένου να αποκτήσουμε «φίλους». Οι ηρωΐδες της ιστορίας είναι η Θάλεια και η Κάλια. Η Θάλεια χάνει τη μητέρα της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μετακομίζει με τον πατέρα της στο χωριό της γιαγιάς της. 

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Στοιχείο γευστικής αλλαγής

ΣΩΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

 του Μάνου Δημητρούλη*

Οι σαλάτες πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη ζωή μας, ωστόσο, ο τρόπος παρασκευής τους μπορεί να οδηγήσει στη κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες φανταζόμασταν.

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Παραβατικότητα ανηλίκων

 ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ
 
Τη διαφοροποίηση κι επέκταση της εγκληματικότητας των ανηλίκων επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στην ημερίδα με θέμα “Παραβατικές συμπεριφορές και φαινόμενα βίας ανηλίκων”.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

  ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 

Τα περισσότερα φρούτα που καταναλώνουμε αυτή την εποχή και όλο το καλοκαίρι, όπως είναι τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, αχλάδια, μούσμουλα έχουν κουκούτσια. Το απομεινάρι αυτό το πετάμε στα σκουπίδια, αφού δεν τρώγεται. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Θράκης προτρέπει να τους δώσουμε αξία!... 

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

«Μικρός Ήρως»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

Ο «Μικρός Ήρως» ήταν το εβδομαδιαίο νεανικό περιοδικό που κυκλοφόρησε σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία ήταν έντονη διχαστική. Αυτήν την αρνητική πραγματικότητα στόχευε και προσπάθησε να περιορίσει ως δυσάρεστη κατάσταση. Οι νεαροί αναγνώστες του το αγκάλιασαν, δέχθηκαν το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ενότητας της κοινωνίας που πρέσβευε. Λειτούργησε αντίθετα στο εμφυλιοπολεμικό πνεύμα των αντιμαχόμενων ελίτ της εποχής.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μελίνα Σεφερλή

 Η ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ














Οι αστερίες έπιασαν χορό στην άκρη του γιαλού
και όλα είναι γιορτινά στα μέσα του καλοκαιριού.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ

Το πέρασμα στον δεύτερο αιώνα ζωής σηματοδοτεί φέτος το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» που έχει καταστεί θεσμός, πιστό στις παραδοσιακές αρχές, για την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, το οποίο διεξάγεται την εβδομάδα του Πάσχα, 8 έως 12 Μαΐου.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Πρωτομαγιά στη Γλυφάδα

 ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

Ο Δήμος Γλυφάδας, την Τρίτη 7 Μαΐου, γιορτάζει την Πρωτομαγιά, με συναυλία του Τόνι Σφήνου, ο οποίος με τον δικό του μοναδικό τρόπο πρόκειται να κάνει την μέρα απίθανη, η οποία συνδυάζεται με το καθιερωμένο νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο μέσα από την 7η Έκθεση Οχημάτων Εποχής, καθώς και με πολλά λουλούδια.

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Τι συμβολίζουν

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα; 

Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού.

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Διαμαρτυρία για το άδικο

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
του Βασίλη Λάμπογλου* 

"Την αφορμή για να γράψω το ποίημά μου «Άξιον Εστί», την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του '48 με '51.
Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί - Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος - δεν είχαν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Μεγάλη Παρασκευή

 Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ 
του Φώτη Κόντογλου* 

«Τετέλεσται»! φώναξε ο πολυβασανισμένος Χιαστός από πάνω από το σταυρό κι έγειρε την κουρασμένη κεφαλή Του. 
Μ’ αυτή τη λέξη σφραγίστηκε το έργο που έκανε πάνω στη γή για τη σωτηρία μας Τελειώσανε πια όλα όσα έπρεπε να κάνει: Η διδασκαλία του, οι θεραπείες, τα άλλα θαύματα, οι συμβουλές, οι προφητείες, οι πειρασμοί, οι αγωνίες, τα πάθη, η θανάτωση του κορμιού, που το αίμα του χύθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. 

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια

 Επιτάφιοι στα τέλη του 19ου αιώνα και ο παράδοξος «Άγιος Αλανιάρης»
Του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά*

Σχέδιο Α. Λαζαρίδη
Η Αθήνα, όπως και όλοι οι ελληνικοί τόποι, είχε τα δικά της ήθη και έθιμα αλλά και τις δικές της Μεγαλοβδομαδιάτικες δοξασίες και συνήθειες. Όπως ήταν ο πιο παράδοξος ίσως άγιος, ο ιδιότροπος «Άγιος Aλανιάρης» των Αθηνών, ο οποίος είχε την τιμητική του κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Ήταν ο αγαπημένος των παραδαρμένων της ζωής, οι οποίοι είχαν βρει στέγη στις διάφορες σπηλιές γύρω από την Aκρόπολη, στην Πνύκα και στον Λόφο των Nυμφών.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Μικρό ιστορικό

 Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 
  
Κλείνουν 138 χρόνια από το Μάη του 1886, όπου η εργατική τάξη των ΗΠΑ πλήρωσε με αίμα τον ηρωικό ταξικό αγώνα για την επιβολή της 8ωρης εργασίας ως ημερήσιο εργάσιμο χρόνο αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν έως τότε. Οι πρώτες ενέργειες του εργατικού κινήματος για την επιβολή της 8ωρης εργάσιμης μέρας άρχισαν στις ΗΠΑ από το 1863, αν και ως ιδέα υπήρχε από πολύ πιο πριν.