Eξετάσεις γλωσσομάθειας μαθητών
Νέας μορφής εξετάσεις εισάγονται για πρώτη φορά, πιλοτικά, για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το μολύβι και το στυλό αντικαθίστανται με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, το χαρτί με έναν υπολογιστή και τα ηχεία του εξεταστικού κέντρου με ένα ζεύγος ακουστικών.
Οι παραπάνω αλλαγές δίνουν την δυνατότητα να προσωποποιηθεί κατά έναν τρόπο η εξεταστική διαδικασία με σκοπό να λάβει προσαρμοστικά χαρακτηριστικά και καθένας από τους συμμετέχοντες να λαμβάνει δοκιμασίες που αντιστοιχούν στο επίπεδο γλωσσομάθειας που αναγνωρίζεται να έχει από τις επιδόσεις του τη στιγμή που γίνεται η εξέταση.
Η δομή της εξέτασης δεν διαφέρει ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά της με αυτή των συμβατικών. Δηλαδή τα τεστ περιλαμβάνουν δοκιμασίες που όπως και στην έντυπη – παραδοσιακή εξέταση, προβάλλουν στον εξεταζόμενο ένα κείμενο από την καθημερινότητα ή στιγμιότυπα ή ηχητικά ντοκουμέντα και ζητείται να αποδείξει τις ζητούμενες ικανότητες μέσω απαντήσεων που καλείται να δώσει στους διάφορους τύπους ερωτημάτων.
Τα τεστ που δημιουργούνται επομένως παρουσιάζουν την εξής σημαντική διαφορά στην ψηφιακή εκδοχή έναντι της συμβατικής:
Το συμβατικό τεστ περιλαμβάνει δοκιμασίες και ερωτήματα που αξιολογούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο γλωσσομάθειας, τα τεστ στην ψηφιακή εκδοχή τους καλύπτουν όλο το φάσμα των έξι (6) επιπέδων γλωσσομάθειας ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση καθενός εξεταζόμενου ανάλογα με την επίδοση του κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Τα χαρακτηριστικών της δομής και του περιεχομένου των τεστ αξιολόγησης στην ψηφιακή εκδοχή είναι τα εξής:
1. Περιέχουν δοκιμασίες που αποτελούνται από το κείμενο ή τις εικόνες ή τα ηχητικά ντοκουμέντα που πρέπει να μελετήσει ή να ακούσει ο εξεταζόμενος για να απαντήσει στις ερωτήσεις.
2. Κάθε δοκιμασία περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήματα.
3. Οι δοκιμασίες μέσα σε ένα τεστ είναι χωρισμένες σε μικρές ομάδες – ενότητες και που περιλαμβάνει τρεις (3) δοκιμασίες ή ισοδύναμα δεκαπέντε (15) ερωτήματα.
4. Κάθε τριάδα δοκιμασιών έχει προσδιορισμένο χρόνο στο πλαίσιο του οποίου ο εξεταζόμενος μπορεί να επεξεργαστεί τα ερωτήματα.
5. Σε κάθε τέτοια ενότητα – τριάδα δοκιμασιών ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα να μετακινείται από δοκιμασία σε δοκιμασία χωρίς περιορισμούς ενώ όσες απαντήσεις έχει δώσει παραμένουν καταχωρισμένες και μπορεί να τις διατηρήσει ή να τις αλλάξει κάθε φορά που επισκέπτεται μια από τις τρεις δοκιμασίες.
6. Μόλις ο εξεταζόμενος ολοκληρώσει τις απαντήσεις στα δεκαπέντε (15) ερωτήματα των τριών (3) δοκιμασιών μιας ενότητας μπορεί να μεταβεί στη επόμενη τριάδα δοκιμασιών. Η μετάβαση πραγματοποιείται υποχρεωτικά μετά από προειδοποίηση αν τελειώσει ο διαθέσιμος χρόνος επεξεργασίας.
7. Κάθε τριάδα δοκιμασιών αποτελεί αυτόνομη ενότητα και εφόσον ο εξεταζόμενος μεταβεί σε επόμενη της δεν έχει δικαίωμα επιστροφής σε προηγούμενη τριάδα δοκιμασιών.
8. Το βαθμολογικό αποτέλεσμα από τα ερωτήματα των δοκιμασιών που έχει απαντήσει ο εξεταζόμενος, αξιοποιείται προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδοσή του και να του δοθεί η επόμενη τριάδα δοκιμασιών.
9. Τα τεστ αξιολόγησης επιπέδου γλωσσομάθειας περιλαμβάνουν:
i. Τρεις (3) τριάδες δοκιμασιών, δηλαδή εννέα (9) δοκιμασίες για τα επίπεδα Α1, Α2 και Β1
ii. Τέσσερις (4) τριάδες δοκιμασιών, δηλαδή δώδεκα (12) δοκιμασίες για τα επίπεδα Β2, Γ1 και Γ2.
10. Κάθε τριάδα δοκιμασιών για τις ανάγκες εκτίμησης του επιπέδου γλωσσομάθειας περιλαμβάνει διακριτές δοκιμασίες που ελέγχουν είτε τις ικανότητες κατανόησης γραπτού λόγου είτε τις ικανότητες κατανόησης προφορικού λόγου.
11. Η εξέταση τερματίζεται μόλις ολοκληρωθεί από τον εξεταζόμενο το πλήθος των δοκιμασιών που αντιστοιχεί στο επίπεδο των ικανοτήτων του με βάση την επίδοση του.
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015 σε εργαστήρια πληροφορικής σχολικών μονάδων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Οι μαθητές για να συμμετάσχουν πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://kpg.cti.gr/ επιλογή μενού «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ» - «ΕΓΓΡΑΦΗ», συμπληρώνοντας αρχικά τη φόρμα απόκτησης κωδικών πρόσβασης στο σύστημα των αιτήσεων συμμετοχής.
Εφόσον συμπληρωθούν τα ζητούμενα στοιχεία, μετά την καταχώρηση ελέγχονται για την πληρότητά τους και αφού δοθεί έγκριση, επιβεβαιώνεται η ενεργοποίηση των κωδικών μέσω μηνύματος στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί από τον ενδιαφερόμενο.
Προσοχή: η απόκτηση κωδικών πρόσβασης δεν ισοδυναμεί με υποβολή αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις. Η αίτηση συμμετοχής πραγματοποιείται μόλις ανακοινωθεί ο προγραμματισμός διενέργειας εξετάσεων με ευθύνη του ενδιαφερόμενου μαθητή (ή γονέα / κηδεμόνα).
Επισήμανση: όσοι μαθητές έχουν ήδη αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης για τη συμμετοχή τους στο έργο «Πιστοποίηση των Μαθητών της Δ/μιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ» δεν απαιτείται να πραγματοποιήσουν κάποια ενέργεια. Δηλαδή μπορούν να αξιοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης που ήδη διαθέτουν προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.
Κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, επιλέγουν:
• Τη γλώσσα εξέτασης
• Το επιθυμητό επίπεδο γλωσσομάθειας (σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση για τις ικανότητες που θεωρούν ότι έχουν)
• την ημέρα και την τοποθεσία στην οποία επιθυμούν να προσέλθουν.
Εφόσον η ζήτηση εκ μέρους των μαθητών υπερβεί τη δυναμικότητα υποδοχής των εξεταστικών κέντρων, η τελική επιλογή θα γίνει με κλήρωση. Για το σκοπό αυτό κάθε αίτηση συμμετοχής συνοδεύεται από έναν τυχαίο αριθμό.
Στους μαθητές που υποβάλλουν αίτηση και επιλεγούν να συμμετέχουν σε προγραμματισμένες εξετάσεις, θα γνωστοποιηθεί η μέρα και ώρα προσέλευσης, μέσω του προσωπικού λογαριασμού τους στο πληροφοριακό σύστημα.
Τα επίπεδα γλωσσομάθειας στα οποία θα διακριθεί η επίδοσή τους είναι τα ακόλουθα:
1. Επίπεδο Α1 «Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας»
2. Επίπεδο Α2 «Βασική γνώση της ξένης γλώσσας»
3. Επίπεδο Β1 «Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας»
4. Επίπεδο Β2 «Καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
5. Επίπεδο Γ1 «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
6. Επίπεδο Γ2 «Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας»
ενώ οι γλώσσες που μπορούν να εξεταστούν και από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν μια (1) οι μαθητές, είναι :
• Αγγλική γλώσσα
• Γαλλική γλώσσα
• Γερμανική γλώσσα
• Ιταλική γλώσσα και
• Ισπανική γλώσσα
Η διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας είναι κυμαινόμενη λόγω του προσαρμοστικού χαρακτήρα της εξέτασης αλλά δεν θα ξεπερνά τις δύο (2) ώρες περίπου.
Το έργο αυτό υλοποιείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, με τη συνεργασία τμημάτων ξένων γλωσσών και φιλολογιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φέρουν την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην διεύθυνση: http://kpg.cti.gr καθώς και από τα τηλέφωνα: 2610-960434 ( Μπούρου Αναστασία), 2610-960406 ( Γιαννούλη Βέρα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου