Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (1)

Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Κάποτε σε ένα μακρινό βασίλειο υπήρχε ένας βασιλιάς ο οποίος δεν άρεσε στο λαό του και όλοι οι πολίτες ήθελαν να τον διώξουν. 

Αυτός ο βασιλιάς συμβουλεύτηκε κάποιους αξιωματούχους του για το πώς θα έκανε ευχαριστημένο το λαό του. Δοκίμασε όλα όσα του είπαν, ο λαός συνέχισε να είναι δυσαρεστημένος. Έτσι απεγνωσμένα ψάχνοντας να βρει λύση, ξαφνικά μπήκε ένας περαστικός στο παλάτι ο οποίος του είπε:
-Αξιότιμε βασιλιά μου, βλέπω πως ο λαός είναι εξοργισμένος μαζί σου και πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό, αλλιώς μπορεί να προκύψουν δυσάρεστα…
-Και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι θα κάνω;
-Άρχοντά μου, με λένε Πάτροκλο και ήμουν περαστικός από το βασίλειό σου. Έκανα μια στάση, γιατί με κλόνισε ο εξοργισμένος λαός και θα ήθελα να σε βοηθήσω.
-Μάλιστα… για να ακούσω την άποψή σου.
-Λοιπόν, άμα θα θέλατε να ερχόσασταν από το δικό μας βασίλειο να δείτε πως συμπεριφέρονται οι άλλοι βασιλιάδες στο λαό τους.
-Ωραία… θα έλθω αλλά εάν δεν με βοηθήσει σε κάτι αυτό, θα μπλέξεις άσχημα.
-Μάλιστα… ακολουθήστε με!
Έπειτα από δύο μέρες έφτασαν στο βασίλειο που ζούσε ο περαστικός.  Ο βασιλιάς συγκλονίστηκε από το χαμόγελο και την χαρά των πολιτών. Ξαφνιασμένος ρώτησε τον περαστικό:
-Καλέ! Πως γίνεται όλοι εδώ να είναι χαρούμενοι;
-Λοιπόν βασιλιά μου, όλα είναι απλά. Εδώ ο δικός μας βασιλιάς συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα από ότι εσύ, δηλαδή είναι στοργικός και γλυκός απέναντι στους πολίτες και είναι επίσης πολύ εργατικός. Πιστεύω αν γίνεις και εσύ έτσι, μπορεί να γίνει κάποια βελτίωση.
Ο βασιλιάς όταν επέστρεψε στο βασίλειό του, είχε αλλάξει χαρακτήρα. Ο λαός τον αγαπούσε και καμάρωνε για αυτόν. Αλλά και ο βασιλιάς καμάρωνε για τον εαυτό του και τον λαό του.
Από τότε εκείνο το βασίλειο έγινε από τα πιο χαρούμενα σε όλο τον κόσμο!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΒΔΑΡΑΣ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία του μαθητή στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου