Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Βραβευση για την μαθητική επιχειρηματικότητα έλαβαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας τα οποία ασχολήθηκαν με τρόπους προώθησης των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων της.
Η τιμητική διάκριση δόθηκε από το διαγωνιστικό πρόγραμμα AGROWEB που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό έργο ENTREDU με διαχειστή στην Ελλάδα την "Ελληνογερμανική Αγωγή". Σκοπός του οποίου είναι η καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας στους μαθητές μέσω αγροτικών προϊόντων που παράγουν και έχουν σχέση με την περιοχή τους.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν, να περιγράψουν και να προωθήσουν μέσω ενός εικονικού ηλεκτρονικού καταστήματος (AGRO Web e-shop) μαθαίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα κύρια βήματα του επιχειρείν, με προϊόντα αγροτικής παραγωγής ή και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
 Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής ομάδας, καθηγητής Ανδρέας Μακρογκίκας, κλήθηκε να την εκπροσωπήσει στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο υποστηρίχθηκε από δύο φορείς του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Μονάδα
Οι εκπρόσωποι των βραβευθέντων σχολείων
Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, και τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας.
Η παρουσία του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας σε αυτήν την συνάντηση είχε θετική απήχηση. Εκδηλώθηκε τόσο στην παρουσίαση του σχολείου και του προγράμματος όσο και από τις διευκρινιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά την εισήγηση καθώς και κατά την διάρκεια της δικτύωσης. Ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως από πανεπιστημιακούς και επιχειρηματίες και εστιάστηκε στον σχεδιασμό του προγράμματος. 
Άξια προσοχής θεώρησαν:
  • Την εφαρμοζόμενη πρακτική, τα καλλιεργούμενα φυτά από τους μαθητές στον σχολικό κήπο παράλληλα να τα φυτεύουν και σε χώρο του σπιτιού τους, για την διαρκή παρακολούθηση όλων των σταδίων ανάπτυξης.
  • Τον τρόπο προώθησης των γεωργικών προϊόντων με τον οποίο οι ιδέες των παιδιών υπερέβησαν την μορφή της ελεημοσύνης η οποία εκδηλώνεται με την εύκολη λύση,  την απορρόφηση της παραγωγής από τον Σύλλογο Γονέων ή το Δήμο. Επέλεξαν οι ενέργειές τους να καλλιεγήσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών πείθοντας τους ότι τους είναι αναγκαία τα προϊόντα τους. 
  • Την σύνδεση της περιβαλλοντικής δραστηριότητας με μαθήματα που διδάσκονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και όπου ήταν δυνατόν και με τους καθηγητές που τα διδάσκουν.
  • Η σύνδεση των παραγόμενων προϊόντων με παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες. Αυτό θεωρήθηκε εξαιρετικό επιχειρηματικό δεδομένο για την Ελληνική πραγματικότητα.
  • Η μέθοδος της συμμετοχής των μαθητών στην φυτική αισθητική αναβάθμιση του σχολείου τους με την λειτουργική αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων, την επιλογή φυτών που να δίνουν χρώμα, καθώς και τον τονισμό των εποχών ή την επιλογή φυτών ειδικού ρόλου όπως για φυτικούς φράχτες.
Στην ομάδα Επιχειρηματικότητας της Περιβαλλοντικής ομάδας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοι: Λουμπαρδιά Ευγενία, Δοκοπούλου Αικατερίνη και Μακρογκίκας Ανδρέας και οι μαθήτριες: Μπελεγράτη Κωνσταντίνα, Τσαπατσή Μαρία, Χλέουα Ιωσηφίνα, Μαρούση Ελένη και Μποζιονέλου Γεωργία.
Η επιχειρηματικότητα για τους μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας που συμμετείχαν ήταν μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη παιδαγωγική γνώση. Μπορεί να περιείχε και εικονικά στάδια, αλλά στο άμεσο μέλλον υπάρχει πέραν της θέλησης και η εμπειρία για την προώθηση ορισμένων προϊόντων της μαθητικής παραγωγής!...

ΣΣ. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την ψηφιακή παρουσίαση του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στο συνέδριο για τη μαθητική επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου