Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μαθηματικό παιχνίδι

 ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ 2

Διαχρονικό παιχνίδι, που εντυπωσιάζει και ξαφνιάζει με το αποτέλεσμα που είναι πάντα το ίδιο και ορισμένο. Η πραγματικότητα είναι μαθηματική! Ένας μαθηματικός συλλογισμός που το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα ο αριθμός 2.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ας μιλήσουμε για δίαιτες… (4)

Οι συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους είναι επικίνδυνες για την υγεία μας;  
της Δρ.Ειρήνης Μπαθρέλλου και του Μιχάλη Γεωργούλη*

Το συγκεκριμένο ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα κάποιων μελετών προτείνουν ότι η συνεχής αύξηση και μείωση του σωματικού βάρους, ένα φαινόμενο γνωστό και ως «yo-yo», οδηγεί σε κάποιες αλλαγές στο μέγεθος, τη μορφή και τη λειτουργία του λιπώδους ιστού.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Αν πάει στραβά»

 Προβλήματα webex και λύσεις

Σύμφωνα με τον νόμο του Murphy ότι μπορεί να πάει στραβά… θα πάει στραβά. Και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση για την πλατφόρμα διαδικτυακών συνεδριάσεων webex meetings. Αυτό το άρθρο δίνει συμβολές και παρουσιάζει λύσεις για κάποια προβλήματα της πλατφόρμας. 

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ποιες οι διαφορές τους;

 Εκπαίδευση, μόρφωση, παιδεία 
Του Μιχάλη Γκουντή

Η επίκληση στην έλλειψη παιδείας ενός λαού είναι το παλιότερο κόλπο στα κατάστιχα των ρητορικών και σοφιστικών κόλπων. αρχής γενομένης με έναν τέτοιον ισχυρισμό, οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ώστε να «μπει ο λαός στον σωστό δρόμο». οποιοδήποτε απολυταρχικό καθεστώς θα μπορούσε να βρει ηθικό πάτημα σε αυτόν.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πυρπολικά

Τα όπλα του Ναυτικού στον Αγώνα του 1821
της Μαρίας Ρώτα*

Το πυρπολικό ήταν ένα σκάφος με εύφλεκτες ύλες, δηλαδή που άναβε εύκολα και δημιουργούσε φωτιά που την πετούσε στο απέναντι σκάφος και το κατέστρεφε αμέσως. Ήταν, (όπως είχαν γράψει οι ιστορικοί της εποχής) το σημαντικό και αποτελεσματικό όπλο του ελληνικού στόλου απέναντι στον τουρκικό. Ο Κολοκοτρώνης, ενθουσιασμένος από τα μικρά ελληνικά πλοία, που με τόση φροντίδα κατέστρεψαν οπλισμένα και μεγάλα Τουρκικά πλοία τα ονόμαζε “σιτοκάραβα”. 

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

«Ελλήνων ιστορικά» τεύχος 10

 Γιατί νίκησε η Ελληνική Επανάσταση

Το περιοδικό «Ελλήνων ιστορικά» κυκλοφορούσε το 2012 ως ένθετο στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής». Το 10ο τεύχος ερευνά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως ιστορικό γεγονός και σε συνδυασμό με το πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό πλαίσιο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής αλλά και των βαλκανικών λαών. Η εξιστόρηση των 160 σελίδων είναι δομημένη σε πέντε ενότητες και συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση.  

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Online συναυλία

 Μια σπάνια εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» 

Τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, παρουσιάζει για πρώτη φορά το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.


Μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο καθώς και σε ξένους θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού να γιορτάσουν μουσικά, όλοι μαζί, την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ., αυτό το σπουδαίο γεγονός της Νεοελληνικής Ιστορίας.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ας μιλήσουμε για δίαιτες… (3)

 Δίαιτα με τη βοήθεια του διατροφολόγου, τι λάθος συνήθως κάνουμε
της Δρ.Ειρήνης Μπαθρέλλου και του Μιχάλη Γεωργούλη*

Δίαιτα με τη βοήθεια του διατροφολόγου. Παρόλο που είναι ασφαλείς οι δίαιτες που δίνουν οι διαιτολόγοι για την υγεία και σίγουρα αποτελεσματικές, τι λάθος συνήθως κάνουμε και τα κιλά που χάνουμε τα παίρνουμε (σχεδόν) αμέσως;

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Φωτογραφία

 Η ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαθητών της δημοσιογραφικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου  Γλυφάδας, οργανώθηκαν διαδικτυακά μαθήματα φωτογραφίας με την καθοδήγηση του καθηγητή του σχολείου κύριο Ζαγοριανάκο Αντώνιο που ασχολείται χρόνια με το αντικείμενο.
Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό εξήγησε στα παιδιά τεχνικές για τη σωστή λήψη φωτογραφιών:

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Βίοι παράλληλοι

 Από το λοιμό του Θουκυδίδη στον Κορονοϊό
του Αλέξη Τότσικα*

Λοιμός σε αρχαία πόλη, έργο του Φλαμανδού
ζωγράφου Μίχιελ Σβέιρτς
Ο Θουκυδίδης, ο αντικειμενικότερος όλων των ιστορικών της αρχαιότητας, στο δεύτερο βιβλίο της Ιστορίας του, αμέσως μετά τον περίφημο Επιτάφιο του Περικλή, που αποτελεί έναν ύμνο στην αυτοπεποίθηση της πόλης, ένα εγκώμιο στη δύναμή της,  περιγράφει το διαβόητο λοιμό που ξέσπασε ξαφνικά στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου το καλοκαίρι του 430 π.Χ., ενώ οι Πελοποννήσιοι είχαν εισβάλει στην Αττική. Ο λοιμός αυτός ήταν μια καταστροφική επιδημία που κράτησε αρχικά δύο χρόνια και κυριολεκτικά αποδεκάτισε τον πληθυσμό της αρχαίας Αθήνας μέχρι το καλοκαίρι του 428 π.Χ.  Έπειτα από μία μικρή περίοδο ύφεσης η επιδημία εμφανίστηκε ξανά το χειμώνα του 427 π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το χειμώνα του 426 π.Χ.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τ’ άρματα

Ο οπλισμός την εποχή της Επανάστασης του 1821

Αναπόσπαστο μέρος της φορεσιάς ήταν τα άρματα. Γυμνοί και κουρελήδες πολλοί αγωνιστές, μα χωρίς άρματα κανείς. Φλωροκαπνισμένα, ασημοστόλιστα, σκαλιστά και σαββατλίδικα. Δεν είχε σημασία αν κάποιος ήταν πλούσιος ή φτωχός, καπετάνιος ή παληκάρι το μεράκι για τα άρματα ήταν το ίδιο. Τις περισσότερες φορές τα άρματα δεν ήταν αγορασμένα, αλλά λάφυρα αρπαγμένα από το χέρι ή το κορμί του εχθρού.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Συνδυάζοντας ήχο και εικόνα

Μουσική παρασκηνίου στο PowerPoint 

Το PowerPoint της Microsoft είναι το καλύτερο εργαλείο παρουσιάσεων λόγω των πολλών δυνατοτήτων του. Μέσω αυτού μπορούμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο κειμένου και εικόνας σε διαφάνειες ηλεκτρονικής μορφής. Μια πολύ χρήσιμη και ίσως όχι τόσο γνωστή δυνατότητα του PowerPoint είναι η προσθήκη μουσικής.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Ας μιλήσουμε για δίαιτες… (2)

ΔΙΑΙΤΕΣ  EXPRESS

της Δρ.Ειρήνης Μπαθρέλλου και του Μιχάλη Γεωργούλη*

Δίαιτες express. Είναι μία μόδα; Είναι αποτελεσματικές; Πότε είναι επικίνδυνες; Η δίαιτα του αστροναύτη, η δίαιτα του στρατιώτη, η δίαιτα των σταρ, η δίαιτα του ανανά κ.λπ. Πότε η δίαιτα μπορεί να είναι πραγματικά βλαβερή για την υγεία; Και για τι κινδύνους μιλάμε;

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Το αγγλόφωνο γλυκό

ΠΟΥΤΙΓΚΑ

Γλύκισμα  που παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, σταφίδες, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη. Έδεσμα των αγγλόφωνων χωρών η πουτίγκα, που προσαρμόστηκε και στην ελληνική κουζίνα, κυρίως η αμερικάνικη εκδοχή της. Χρειάζεται κατανάλωση με μέτρο γιατί είναι γλυκό με αρκετές θερμίδες, λόγω της γευστικής έλξης παρασύρεσαι…

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ενδιαφέρουσα διάλεξη

 ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ

Ο Τραυλισμός ήταν το θέμα της διαδικτυακής διάλεξης της ψυχολόγου Σοφίας Διαμαντή που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η αχαριστία

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
του Φώτη Κόντογλου*

Όσο έμορφο και θεϊκό πράγμα είνε η ευγνωμοσύνη, τόσο σιχαμερό και σατανικό πράγμα είνε η αχαριστία. Η αχαριστία πληγώνει την ψυχή μας πιο σκληρά από κάθε άλλη κακία. Οι Πέρσαι σωστά τη θεωρούσανε για το χειρότερο κακούργημα και τον αχάριστο τον τιμωρούσανε με θάνατο. Και μ’ όλα ταύτα φαίνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι είνε αχάριστοι και μάλιστα μισούνε τους ευεργέτες τους.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ρουμελιώτες και Μοραΐτες

 Ντύσιμο την εποχή της Επανάστασης του 1821


Μετά την απελευθέρωση το ντύσιμο των Ελλήνων αρχίζει να έχει ευρωπαϊκές επιρροές. Ίσως να μη ντύνονται ακόμα όλοι «ευρωπαϊκά» αλλά και οι ελληνικές φορεσιές αρχίζουν να παίρνουν πολλές μεταλλαγές. Οι στολές της προεδρικής φρουράς και οι τυποποιημένες και πανομοιότυπες «παραδοσιακές ενδυμασίες» που υπάρχουν σήμερα μικρή σχέση είχαν με τις πραγματικές φορεσιές της εποχής. Σύμφωνα με τον Τάκη Λάππα  το ντύσιμο από τα χρόνια 1600-1829 είναι ένα σπουδαίο θέμα για έρευνα, γιατί το θέαμα που παρουσιάζει η υπόδουλη Ελλάδα δεν απαντάται σε καμία άλλη σχεδόν χώρα του κόσμου. Δηλαδή δεν υπάρχουν μικροπαραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, αλλά ολότελα αλλιώτικο ντύσιμο από ένα χωριό στο άλλο, χωριά που η απόστασή τους δεν ήταν δυο ώρες δρόμος.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Παρακμιακές εικόνες

 Το σχολείο και η παιδεία είναι η απάντηση
Του Νίκου Τσούλια*

Φαινόμενα βίας παντού, έμφυλη βία ακόμα και εκεί που η τέχνη απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον εξευγενίζει, σκληρότητα στις κοινωνικές σχέσεις, ανταγωνισμός και μόνο ανταγωνισμός – το υπέρτατο δόγμα του εμπορευματοποιημένου κόσμου μας, ρηχότητα ψυχική ακόμα και στο προσωπικό περιβάλλον, έλλειμμα αγάπης παντού… εμφανίζονται με ένταση σε οριακές στιγμές της δημοσιότητας και απορούμε για την εμπεριεχόμενη βαρβαρότητά τους.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ας μιλήσουμε για δίαιτες… (1)

Πότε λέμε ότι ένας άνθρωπος έχει ανάγκη από δίαιτα;

της Δρ.Ειρήνης Μπαθρέλλου και του Μιχάλη Γεωργούλη*

Η σύγχρονη απόδοση του όρου «δίαιτα» αναφέρεται σε έναν τρόπο διατροφής ο οποίος υιοθετείται με στόχο την απώλεια βάρους. Συνεπώς, ανάγκη για «δίαιτα», δηλαδή ανάγκη για υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου ή συγκεκριμένων διαιτητικών πρακτικών με στόχο την απώλεια βάρους, έχουν κατά κανόνα άτομα τα οποία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα βάσει συγκεκριμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων (όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος). 

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Mε το VLC

Κόψε ένα βίντεο σε κομμάτια 
του Κυριάκου Οικονομίδη

Στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς μπορούμε να κόψουμε βίντεο σε μικρότερα κομμάτια χρησιμοποιώντας το πασίγνωστο και δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, VLC

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Οι μορφές της μάνας, της παντρεμένης, της αδερφής και της φίλης

 Η γυναίκα στα δημοτικά μας τραγούδια
του Τάκη Σταματόπουλου

Νικόλαος Γύζης (1842-1901)  Μάνα με παιδί
Είναι γενική πεποίθηση, ότι τα δημοτικά τραγούδια κατέχουν ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική ποίησή μας. Η αυθόρμητη και πηγαία τους έμπνευση, η δωρική τους απλότητα, η αφέλεια, η ζωηρότητα των εικόνων, η φυσικότητα και η ζωντάνια των προσώπων, η διαφάνεια και η καθαρότητα των σκέψεων με την αδρή τους γλώσσα, τα καθιστούν όχι μόνο ευχάριστα κι αξιαγάπητα, αλλά κι από τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Μοναδική πληρότητα

 Η κλασική πλαστική
του Χρήστου Καρούζου*

Να συγκρίνομε τις διάφορες περιόδους της τέχνης μεταξύ τους για να βγάλομε συμπεράσματα για την αξία ή την απαξία μιας περιόδου σχετικά με μιαν άλλη, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να μην καταλάβομε τίποτε και να φτάσομε στο παράλογο και στο γελοίο. Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια ήμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίζομε την αρχαϊκή[1] τέχνη εναντίον εκείνων που, έχοντας αφετηρία την κλασική περίοδο, έβρισκαν την αρχαϊκή ενδιαφέρουσα μόνο επειδή ήταν η προετοιμασία της κλασικής «τελειότητας» ή έβλεπαν σ' αυτή μόνο τη χάρη του άγουρου και της απειρίας.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Φόρος αίματος

 Το παιδομάζωμα
του Μανόλη Πλούσου*

Η Οθωμανική αυτοκρατορία ξεκίνησε από ένα μικρό και μάλλον ασήμαντο εμιράτο της Ανατολίας για να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες και επιβλητικότερες αυτοκρατορίες της ιστορίας. Η εισβολή των τουρκομανικών φυλών στην Μ. Ασία περί τον 11ο αιώνα κατέλυσε ουσιαστικά την βυζαντινή εξουσία και οδήγησε πολλούς χριστιανούς στους κόλπους του Ισλάμ. Κάτοικοι πολλών χριστιανικών πόλεων και περιοχών ασπάστηκαν από νωρίς το Ισλάμ εκουσίως. 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Παιδί

 Μια αλάξευτη πέτρα
του Σαράντου Καργάκου*

Διηγούνται πως ο Μιχαήλ Άγγελος βρήκε στο δρόμο παραπεταμένη μια πέτρα ογκώδη κι ακανόνιστη και ζήτησε να τη μεταφέρουν στο εργαστήρι του.
-  Τι τη θέλεις; τον ρώτησαν.
- Μέσα στην πέτρα αυτή, απάντησε, κρύβεται ένας άγγελος, που πρέπει να ελευθερώσω...
Έπειτα από καιρό κάλεσε τους φίλους του να θαυμά­σουν τον κρυμμένο στην πέτρα άγγελο, που η θαυμα­τουργή σμίλη του «αποκάλυψε».
Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε παιδική ψυχή, που είναι πολύτιμη, ακατέργαστη πέτρα. Το πώς θα διαμορφω­θεί εξαρτάται από τη σμίλη, που θα την αγγίξει στα πρώτα της χρόνια.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Λειτουργικός οδηγός

Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας

Κοτσύφια, κουκουβάγιες, χελιδόνια, παπαδίτσες και πολλά άλλα πουλιά ζουν πλάι μας. Η έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας» περιγράφει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε διαφορετικά είδη πουλιών μέσα στις πόλεις, τα χωριά και τα περίχωρά τους και να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Υπαίθρια έκθεση

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ

Υπαίθρια έκθεση με 22 επιλεγμένες προσωπογραφίες ηρώων του 1821 που ζωγράφισε με το πενάκι του ο Benjamin Mary (1792-1846), φιλοξενείται στον Εθνικό Κήπο (επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) μέχρι τις 4 Απριλίου.  Ένας θαυμάσιος περίπατος που συνδυάζει την ιστορία, την τέχνη και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού κήπου.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Σημαντική και αξιόπιστη λύση.

 Αποθήκευση «cloud»

Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβαδίζει με την εξέλιξη των μέσων αποθήκευσης πληροφοριών. Ένας από τους πρώτους δίσκους ήταν ο IBM 1311 που είχε δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι 7,25 mega bytes, ελάχιστα για την σημερινή εποχή αλλά επανάσταση για τότε. Όμως το cloud αρκετά χρόνια μετά την δημιουργία του το 1960, από τον Joseph Carl Robnett Lickliden,  έχει αρχίσει να τραβάει το ενδιαφέρον πολλών χρηστών τελευταία.