Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
Να είναι δημιούργημα αγάπης
Κι όμως δεν υπάρχει υποχρεωτικό διάβασμα
Του Νίκου Τσούλια*
Ίσως να είναι και η μόνη κατηγορία που μπορεί να καταλογιστεί στο διάβασμα. Μιλώ για την υποχρεωτικότητά του. Φυσικά, η υποχρεωτικότητα σε μια ενέργειά μας – ιδιαίτερα όταν είναι εκτεταμένη – αμαυρώνει την ομορφιά αυτής της ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν είναι ελεύθερης επιλογής μας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι καθετί που δεν είναι απόρροια της ελευθερίας μας διαμορφώνει ένα γκρίζο σκηνικό.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021
«Αυτός ο άνθρωπος θα κάνει στην πατρίδα ή πολύ καλό ή πολύ κακό»
Ανδρέας Μιαούλης
Άσπρη θάλασσα λέγαν παλιά το Αιγαίο πέλαγος. Το λέγαν έτσι επειδή πολλοί βόρειοι άνεμοι την έκαναν αφρισμένη. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το ότι πλοία των Ελλήνων με λευκά πανιά βολτάριζαν ανά τους αιώνες πάνω στο πέλαγος αυτό. Από την Μυκηναϊκή εποχή ως σήμερα το Αιγαίο πέλαγος είναι Ελληνικό. Πάνω σε αυτό τόσοι και τόσοι θρυλικοί καπετάνιοι είχαν περάσει. Ανάμεσά τους ήταν ο πιο τρομερός καπετάνιος του 1821, ο Ανδρέας Μιαούλης. Ο ναύαρχος του Αγώνα, ο φόβος και τρόμος των Τούρκων ναυτών, ο μεγάλος ήρωας γεννήθηκε στην Ύδρα το 1769.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021
Ψηφιακά
Βεβαίωση «γνησίου υπογραφής» σε οποιοδήποτε έγγραφο
Του Άγγελου Χουβαρδά
Δύο νέες δωρεάν υπηρεσίες που επιτρέπουν να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή μας σε κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό όπου έρχονται να πλαισιώσουν τις εμβληματικές υπηρεσίες της ψηφιακής έκδοσης Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης.
Ολοκληρώνεται, έτσι, πλήρως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων που συντάσσουμε.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021
Πανδημία Covid-19
Η επίδραση στην εφηβική σχολική ζωή
της Στέλλας Καρατζόγλου*
Οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα που επέφερε στη ζωή όλων μας η πανδημία οφειλόμενη στον ιό SARS-COV-19, είναι ομολογουμένως τεράστια. Ανασφάλεια και άγχος γύρω από ζητήματα υγείας, απομόνωση, υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, τηλεργασία, κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις με γραπτές βεβαιώσεις ή sms, υποχρεωτική ξεκούραση και άσκηση ως μοναδική μορφή ψυχαγωγίας έγιναν μερικές μόνο έννοιες που προστέθηκαν στην καθημερινή μας ζωή. Τόσο συναισθηματικά όσο και συμπεριφορικά, οι διακυμάνσεις για τους ενήλικες ήταν πολλαπλές. Για τους εφήβους;
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
Φιλανθρωπία
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Γλυφάδας ενισχύουν με την συλλογή τροφίμων οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και Γονέων του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας υλοποιώντας πρόταση του 15μελους Μαθητικού Συμβουλίου.
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021
Μουσείο Μπενάκη
Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής
Denis Dighton (1792-1827) Η ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα, 1823 |
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021
«Όταν μας βρίσκει το κακό κι όταν θολώνει ο νους μας»
Απροσδιόνυσοι
του Κώστα Γεωργουσόπουλου*
Ενας μεγάλος γερμανός ποιητής στα ύστερα χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τους συμβιβασμούς της έως την αυτοχειρία της έγραψε: «Και τι χρειάζονται οι ποιητές στους μίζερους χρόνους;». Βέβαια την ίδια εποχή ο Ρήγας Βελεστινλής αλλά και ο Κοραής ήταν οι επαναστάτες γραφιάδες που τροφοδοτούσαν το δούλο έθνος με ιδέες και ήθος και ιστορική συνείδηση.
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
Λυκούργος Λογοθέτης
O πολύπλευρος ηγέτης της Σάμου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου*
Ο Λυκούργος Λογοθέτης
(1772-1850), ηγέτης της Σάμου κατά την Επανάσταση του 1821, είναι, όπως γράφει
ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου (1912-2014), «μια όχι μόνο από τις πιο
σημαντικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, αλλά και μοναδική από ορισμένες απόψεις».
Και εξηγεί: «Μόνος αυτός είναι ένας τόσο πολύπλευρος ηγέτης. Γνήσιος πολιτικός,
συνέταξε οργανικό νόμο και στρατιωτικό κανονισμό και κυβέρνησε σύμφωνα με
αυτούς. Διαμόρφωσε και εφάρμοσε δημοκρατικούς θεσμούς. Εισήγαγε τη λαϊκή
κυριαρχία….». (Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου «Γεώργιος Λυκούργος Λογοθέτης της Σάμου:
Ένας Συνταγματικός Δημοκράτης Ηγέτης κατά την Επανάσταση του ΄21»,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014, σελ. ΧΙ).
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προσαρμόστηκε στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όπου σε κάθε τμήμα ο καθηγητής παρουσίασε το επετειακό υλικό που είχε ετοιμάσει. Οι προσεγμένες παρουσιάσεις με το πλούσιο εποπτικό υλικό και σε ορισμένες υπήρξε και συμμετοχή των μαθητών με δρώμενα, μετέφεραν το πνεύμα του Πολυτεχνείου 1973. Η μεγαλοσύνη του μηνύματος του Νοεμβρίου 1973 και η αξία της Δημοκρατίας ήταν ολοζώντανες μετά το τέλος της γιορτής.
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021
Πολυτεχνείο 1973
H μαρτυρία ενός μαθητή…
του Καναλιώτη
Την επταετία της χούντας αλλά και για χρόνια μετά, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν εξατάξια. Είχε δηλαδή έξι Γυμνασιακές τάξεις και δεν είχε Λύκειο. Στο τέλος του Γυμνασίου γράφαμε Πανελλήνιες Εξετάσεις και το αποτέλεσμά τους, ίσως, καθόριζε ολόκληρη τη ζωή μας. Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά έκαναν εντατικά φροντιστήρια, ένα ή και δύο χρόνια. Τα καταξιωμένα φροντιστήρια, με τις πολλές επιτυχίες, ήταν στο κέντρο της Αθήνας (πολλά στην Κάνιγγος, μερικά στην Πατησίων μερικά στην Ακαδημίας και τα υπόλοιπα εκεί τριγύρω) και μάζευαν μαθητές από όλη την Αθήνα. Το ωράριο ήταν 7-10 κάθε βράδυ.
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021
Στην Γλυφάδα
ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST
Το ιικό φορτίο του κορωνοϊού βρίσκεται σε άνοδο και στην Γλυφάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο του περιορισμού και της διαχείρισης της διασποράς του ιού ο Δήμος φρόντισε να εγκατασταθεί μόνιμο συνεργείο του ΕΟΔΥ που κάνει δωρεάν rapid test στο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείο επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος (είσοδος από τη Διαδόχου Παύλου, δηλαδή από την πλευρά της παραλίας).
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021
Επιστροφή στο σχολείο(5)
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ…
Τα παιδιά ξανάπιασαν την πένα τους και κατέγραψαν τις πρώτες σκέψεις τους. Ακολουθούν κάποιες αντιπροσωπευτικά από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, που έγιναν στο πλαίσιο της Γλώσσας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021
Εικαστική έκθεση Θόδωρου Παπαγιάννη
«Όταν τα πρόσωπα κοιτούν κατάματα την ιστορία τους»
Έργα του εξαιρετικού Ηπειρώτη, από το Ελληνικό Τζουμέρκων, γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96)μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, καθημερινά τις ώρες 18:00 – 20:00 και Σαββατοκύριακο 11:00-13:00 και 18:00 – 20:00. Η Έκθεση έχει τίτλο «Όταν τα πρόσωπα κοιτούν κατάματα την ιστορία τους» και την έχει επιμεληθεί ο Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ.
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021
Λύτρωση από ξενολατρεία και αρχαιομανία
Πηγή ζωής
του Ίωνα Δραγούμη*
Νικόλαος Γύζης – Το παραμύθι της γιαγιάς |
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021
Κοινωνία οργανωμένη
Η ζωή στο πολιορκημένο Μεσολόγγι
Της Ακακίας Κορδόση*
Παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές του, το Μεσολόγγι, στην αρχή της Επανάστασης αλλά και κατά τη διάρκεια των πολιορκιών του, είχε μια κοινωνία – και μια ζωή – αρκετά οργανωμένη (με τα μέτρα βέβαια της κατάστασης και της εποχής). Μέσα στα χαμηλά πρόχειρα τείχη, που έγιναν βιαστικά πριν από την πρώτη πολιορκία και ενισχύθηκαν αργότερα πριν από τη δεύτερη, ζούσαν οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης (προύχοντες, μικροκτηματίες, έμποροι, καραβοκύρηδες και ψαράδες), αλλά και «πρόσφυγες» από τις γύρω περιοχές, καθώς και Σουλιώτες πολεμιστές, που είχαν έρθει να προσφέρουν τις – έμμισθες – υπηρεσίες τους.
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021
Σημείο καμπής
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
της Στέλλας Καρατζόγλου*
Ανάμεσα στις πιο τεκμηριωμένες παραδοχές στον χώρο της ψυχολογίας βρίσκεται ο ρόλος του άγχους στην συνολική υγεία του ατόμου. Τόσο στον ενήλικα όσο και στο παιδί, το άγχος έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική και κατά συνέπεια στη σωματική υγεία. Από τον κανόνα αυτόν ασφαλώς, δεν ξεφεύγουν οι έφηβοι.
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021
Επιστροφή στο σχολείο(4)
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ…
Τα παιδιά ξανάπιασαν την πένα τους και κατέγραψαν τις πρώτες σκέψεις τους. Ακολουθούν κάποιες αντιπροσωπευτικά από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, που έγιναν στο πλαίσιο της Γλώσσας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021
Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021
Βιβλίο και τηλεόραση
Διάβασμα και πληροφοριοεικόνα
Του Νίκου Τσούλια*
Αναφέρομαι στη σημερινή τηλεόραση, των ιδιωτικών καναλιών, στην πλήρως εμπορευματοποιημένη τηλεόραση. Και να ποια είναι μερικά από τα στοιχεία που δελεάζουν και διαμορφώνουν έναν εν πολλοίς τηλεόπληκτο πολιτισμό.
Η τηλεόραση σου προσφέρει άμεση επαφή με τον κόσμο σε γενική κλίμακα. Σε βγάζει έξω από το σπιτικό σου, χωρίς να βγεις. Σου δίνει την αίσθηση της συμμετοχής – έστω από θέση παρατηρητή – στα γεγονότα. Σε ενημερώνει. Σε ψυχαγωγεί. Σε ξεκουράζει. “Η ζωή είναι εύκολη, είναι μπροστά σου”, σου διαλαλεί. Σε δελεάζει πολλαπλά…
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021
Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Η ανάσχεση των Οθωμανών & οι επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων
του Γιώργου Καραμπελιά*
Τετρακόσια πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ναυμαχία της Ναυπάκτου, όταν τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης, με σημαντική την συνεισφορά των υπόδουλων Ελλήνων, συνενώθηκαν και νίκησαν τους Οθωμανούς.
Στην σημερινή συγκυρία εκείνη η μάχη, που εμπόδισε την περαιτέρω επέκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων για γρήγορη απελευθέρωση, έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμούς.
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
Ελλήνων νόστος(5)
«Ο καημός της ξενιτιάς»
Έλληνας και ξενιτιά είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες! Από τον νόστο του ομηρικού Οδυσσέα μέχρι τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς και από το λαϊκό τραγούδι για τον ξενιτεμό των Ελλήνων στον 20ο αιώνα μέχρι τα σύγχρονα κείμενα για το φευγιό των νέων στο εξωτερικό, κοινό στοιχείο είναι τα έντονα συναισθήματα που εκφράζονται. Συναισθήματα που ένιωσαν και τα παιδιά μέσα από το μάθημα της Λογοτεχνίας, της καθηγήτριας Ζαφειρίας Παπαδημητρίου, μπήκαν στη θέση των ξενιτεμένων και έγραψαν επιστολές, ημερολόγια, ποιήματα, αλλά και ζωγράφισαν με συγκινητικό τρόπο!
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021
Επιστροφή στο σχολείο(3)
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ…
Τα παιδιά ξανάπιασαν την πένα τους και κατέγραψαν τις πρώτες σκέψεις τους. Ακολουθούν κάποιες αντιπροσωπευτικά από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, που έγιναν στο πλαίσιο της Γλώσσας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021
82ος Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 82o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, «Ο ΘΑΛΗΣ», στα Μαθηματικά στον οποίο το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας έχει παράδοση επιτυχημένων συμμετοχών. Απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου (μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές της Α΄ τάξης αλλά σε θέματα της Β’ γυμνασίου), καθώς και όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)