Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πριοβόλου Ελένη

ΜΑΖΙ
Το περιεχόμενο του βιβλίου απεικονίζει την καθημερινότητα των εφήβων εστιάζοντας στην απομόνωση, στην ταπείνωση των μαθητών και συγκεκριμένα στο φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying).
Αναφέρεται στον Μύρωνα, ένα μικροκαμωμένο παιδί της Γ’ γυμνασίου, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να προστατέψει τον εαυτό του από τη συμμορία των «Σκαθαριών» που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο του σχολείου. Η κατάσταση όμως γίνεται πιο πολύπλοκη όταν ο αρχηγός των Σκαθαριών, αποφασίζει να δημιουργήσει μία νέα συμμορία, δυνατότερη από την προηγούμενη! Ο Μύρωνας όμως, με τη βοήθεια της νέας του φίλης Λουνα, θα καταφέρει να καταστείλει τη συμμορία αυτή και να επαναφέρει την ηρεμία στο σχολείο.
Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο το οποίο μέσα από την έντονη πλοκή και ιστορία που αποσπά αμέσως το ενδιαφέρον του αναγνώστη, προβάλλει τις κοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου της σχολικής βίας, καθώς και τις επιδράσεις που έχει στην προσωπικότητα των μαθητών. Επιπλέον, δεν ενοχοποιεί τους μαθητές που φοβερίζουν τους χαρακτήρες της ιστορίας, αλλά αντιθέτως προβάλλει την προσωπικότητά τους καθώς και τη ζωή του καθενός δείχνοντας τι πραγματικά τους οδήγησε στις συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτοί οι παράγοντες, προέρχονται κυρίως από το οικογενειακό τους περιβάλλον, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί, ή από την παραμέληση που βιώνουν.
[Εκδόσεις   Καλέντης, σελίδες 160,  έτος έκδοσης 2013]
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΩ

  ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου