Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Με τον Dr Γεώργιο Μαυρομανωλάκη...

Κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs

Διάλεξη για το CERN (σωματίδιο του Higgs) παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ' τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Παράλληλα συμμετείχαν και σε προσομοίωση της ανάλυσης δεδομένων του πειράματος χρησιμοποιώντας το εργαλείο ΥΠΑΤΙΑ διαμορφωμένο κατάλληλα για μαθητές γυμνασίου.
Ο Dr. Γεώργιος Μαυρομανωλάκης  στην διάλεξή του στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στηριζόμενος σε δεδομένα  φυσικής, τεχνολογίας και πληροφορικής εξήγησε στους παρευρισκόμενους το περιεχόμενο του πειράματος του CERN.
Τα παιδιά και οι  καθηγητές κατενθουσιάστηκαν τόσο για το περιεχόμενο της ομιλίας όσο και για τις απαντήσεις στις καταιγιστικές ερωτήσεις που ακολούθησαν την διάλεξη.
Ο Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαυρομανωλάκης με ειδίκευση στην πειραματική σωματιδιακή φυσική υψηλών ενεργειών και στην ανάπτυξη ανιχνευτικών συστημάτων διετέλεσε ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας (2003-2008). Στο ερευνητικό κέντρο Fermilab στο Σικάγο των Η.Π.Α.(2007-2009). Συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας(2009- 2012). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στα τμήματα Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (2012). Σήμερα είναι ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία. 
Η διάλεξη του διακεκριμένου επιστήμονα προβλημάτισε αρκετούς μαθητές, οι οποίοι
επισκέφτηκαν, στην συνέχεια εκτός εκπαιδευτικού ωραρίου, στο Ιδρυμα Ευγενίδου την έκθεση του CERN. 
 Είναι σημαντικό να συναντούν τα παιδιά στο σχολείο τους επιστήμονες που έχουν εργαστεί σε διεθνούς βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα. Αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο πνευματικής καλλιέργειας και προσανατολισμού στην επιλογή σπουδών.


1 σχόλιο:

  1. Τον ευχαριστούμε και τον περιμένουμε σε νέες αναζητήσεις από τον Σεπτέμβριο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή