Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Εορτάζει κάθε Ελεύθερος Άνθρωπος...

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
του Βασίλη Λάμπογλου*

Όχι καιρό πριν- 2, 3 παππούδεs πίσω-, λέγεται για ένα τόπο πως έτρωγαν άλογα, σκυλιά, γάτες και ποντίκια για να επιβιώσουν. Λέγεται πως τα βόλια και οι οβίδες που χάλασε ο Κιουταχήs για να πάρει την Πόλη μπορούσαν να καλύψουν την γη ολάκερη τρεις φορές, μα πάλι η πόλη δεν έπεφτε.
Λέγεται πως οι Τουρκαλβανοι έπιαναν κουβέντα με τη φρουρά ...
«Ε ωρε καταραμένοι, δεν γροικάμε πια τα γαϊδούρια σας. Τα φάγατε κι αυτά; Κοντά σιμά είναι ο χαμός σας».
«Κοπιαστε να σας σφαξουμε κι εσάς. Εμείς πεινάμε και Τούρκους τρώμε με χαρά» '...απαντούσαν στην ντάπια οι σκαρφαλωμένοι. 
Η Έξοδος του Μεσολογγίου - Θεόδωρος Βρυζάκης
Και λέγεται πως τις νύχτες οι γυναίκες τραγουδούσαν τραγούδια θάρρους για τους άντρες τους στα τείχη. Λέγεται πωs κάθε μέρα πεθαίναν απο 150. Και πωs μέσα στην Πόλη είχαν απομείνει 11.000 περίπου και εμπόλεμοι ήταν οι 3.500.
Λέγεται πωs αποφασίστηκε να γενεί η ιερή έξοδοs, γιατί δεν ταίριαζε η καταφρόνια και η παράδοση σε 'κείνα τα χώματα τα ιερά. Και λέγεται πωs πρώτη φορά Κυριακή των Βαιων ,γιορτάστηκε συνάμα και η Ανάσταση.
Όχι καιρό πρίν ,λέγεται πως στην «ΕΞΟΔΟ» οι γυναίκες θα ντυνόταν με αντρικά ρούχα και θα έπαιρναν στην πλάτη τα μωρά τους. 
Και παίρναν ο πατέρας αγκαλιά τον γιό, για ύστατη φορά. Και η μάνα σταυρωτά φιλούσε και αποχαιρετούσε την θυγατέρα τηs. Και τ' αδέλφια δίναν μία υπόσχεση μόνο.
- Καλή αντάμωση στον άλλον κόσμο!
Και όσοι αδυνατούσαν ν' ακολουθήσουν, μαζεύτηκαν στην μπαρουταπόθηκη, κάτω από τον προμαχώνα του Μάρκου Μπότσαρη. 400 ψυχές μαζεύτηκαν και σμίξαν αγκαλιασμένοι για να διαβούν στον άλλο κόσμο. Όλη τη νύχτα, σ' ένα μοναδικό τελετουργικό, έψελναν νεκρικές ακολουθίες. Και σαν έφτασε η «απονενοημένη» ώρα, ο Χρήστοs Καψάλης που κρατούσε σφιχτά στο χέρι το αναμμένο δαδί ολυνυχτίς, αναφώνησε «Μνησθητι μου Κυριε» και ακούμπησε το δαδί στα βαρέλια με το μπαρούτι…
του François-Émile de Lansac, 1827
Και η φωτιά φώτισε τον ουρανό. Μα και έδειξε την στράτα που περνούν οι ήρωες στην αιωνιότητα .
Και μπήκαν στην Ιερή Πόλη οι Τουρκοαιγύπτιοι και οι Τουρκαλβανοι. Και η θάλασσα κοκκίνισε. Από το ιερό αίμα που ξέπλενε τα μαρτυρικά στενά της Πόλης και αντάμωνε την λιμνοθάλασσα.
Λέγεται πωs Kόλαση με τόσο Φώs, δεν είχε ξαναυπάρξει. 
Όχι καιρό πριν, λέγεται πως οι μάνες έσφαζαν τα μωρά τους για να μην πέσουν στα χέρια του οχτρού και στην συνέχεια αυτοκτονούσαν με το ίδιο μαχαίρι. Και λέγεται πως ο Βύρωνας άφησε την τελευταία του πνοή ,στην πατρίδα του που τόσο αγάπησε. Λένε πως μετά την ΕΞΟΔΟ (με τουs 27 ξένουs υπήκοουs-οι 17 γερμανοί- νεκρούs) φούντωσε το ρεύμα φιλελληνισμού στον Κόσμο…
Και λέγεται πως ο Διονύσιος Σολωμός σαν θωρούσε από την Ζάκυνθο την αντάρα και το δέος τηs Ιερής Πόλης, η καρδιά του όπλισε την πένα του και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία (που αρχικά ονομαζόταν «χρέος» και στην συνέχεια επηρεασμένος από τον Φρειδερίκο Σίλερ που γράφει «ο άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος κι όταν ακόμα είναι αλυσοδεμένος», μεταονομάζει το έργο του «ελεύθεροι πολιορκημένοι».
Γιατί ποτέ άλλοτε, τόσο «παράξενα» δεν σφιχταγκαλιαστήκαν ο Θάνατοs και η Ελευθερία...
Ε. Ντελακρουά . Η Ελλάδα στα ερείπια
του Μεσολογγίου. 1826
Και σήμερα, όχι καιρό πρίν -2,3 παππούδες πίσω-, πρωινό Τετάρτης, τηs θύμησης δεν της πρέπει η εορτή. Μνημόσυνο της πρέπει.
-«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξοτερον απο τούτο το αλωνακι».
Μεσολόγγι -Ιερή Πόλιs-10 Απρίλη 1826
Ο σοφός της Βαϊμάρης, ο μεγάλος Γκαίτε, σε μια σκηνή του Φάουστ Β τοποθετεί τον Ευφορίωνα, τον ήρωα που εκπροσωπεί το πνεύμα της ανδρείας και της λευτεριάς, να φωνάζει με έξαψη στο Μεσολόγγι:
«Πάντα ψηλότερα να ανεβαίνω!
Πάντα μακρύτερα να κοιτάζω!»
ή «Immer hoher muss ich steigen, Immer weiter mussich schouen».
Μεγαλειώδηs στιγμή για κάθε Άνθρωπο, για κάθε Πατρίδα ,για κάθε Ελευθερία.
- «Σε πήρα μπρε Μεσολόγγι, μα με νίκησες», αναφώνησε ο Κιουταχης σαν μπήκε στην Ιερη Πολη. Ο Ιμπραήμ είχε παραγγείλει στο Μεσολόγγι να του φτιάξουν το Μνημουρι του. Είτε θα κατακτουσε την πόλη, είτε θα έμενε νεκρός σε αυτό τον τόπο.
Μέρα τέτοια εορτάζει κάθε Ελεύθερος Άνθρωπος...
………………………………….
Βασίλης Λάμπογλου είναι οικονομικός αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου