Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ και ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Το αίμα είναι αγαθό που προσφέρεται μόνο από ανθρώπους που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη. Επιτρέπει σε ασθενείς και τραυματίες να ζήσουν,  χωρίς οι αιμοδότες να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία τους. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  των μαθητών της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας διοργανώθηκε διάλεξη για την αιμοδοσία και τις μεταμοσχεύσεις, με εισηγήτρια την διευθύντρια του αιματολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Μαρία Παγώνη. 

Ενημερώθηκαν τα παιδιά, για την σπουδαιότητα και την διαδικασία της αιμοδοσίας. Πληροφορήθηκαν για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών με την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα, κατά κανόνα, από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό.
Έγινε αναφορά  για τις παθήσεις που σχετίζονται με το αίμα, όπως είναι η λευχαιμία. Πρόκειται για παιδική πάθηση που δημιουργεί υπερβολική αύξηση του αριθμού των παθολογικών λευκών αιμοσφαιρίων. Στην θεραπευτική αγωγή της υπάρχει και η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η εκλαϊκευμένη διάλεξη της ιατρού, μέλους της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, δημιούργησε προβληματισμό και απορίες στους μαθητές που εκφράστηκαν με ερωτήσεις τις οποίες έλυσε απαντώντας  με κατανοητό τρόπο.
Βέβαιον είναι ότι η δραστηριότητα αυτή του σχολείου πρόσφερε εκτός από την υπεύθυνη ενημέρωση των μαθητών σε θέματα υγείας και την καλλιέργεια του εθελοντισμού, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.

Κοντογιάννη Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου