Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Διημερίδα

 «Ημέρες  Δημοσιογραφίας και  ΜΜΕ»

Διημερίδα δημοσιογραφίας με τίτλο «Ημέρες Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ» διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού (Network for children’s rights), στην οποία συμμετείχε και η δημοσιογραφική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.

 Οι συμμετέχουσες τέσσερις μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις έμπειρων δημοσιογράφων οι οποίοι, ο καθένας από την πλευρά του, μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.
Την πρώτη ημέρα, την διημερίδα άνοιξαν με την παρουσίαση τους και την ομιλία τους μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα δυο κορίτσια από το Αφγανιστάν. Η Φατιμά Χοσσαϊνή και η Νατζάφ Σαμπίρ, εκπρόσωποι της ομάδας «Young Journalists», παρουσίασαν την εφημερίδα «Αποδημητικά  Πουλιά» η οποία περιέχει θέματα που τους απασχολούν ή για την πατρίδα τους  και στην οποία γράφουν και άλλα παιδιά  από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Ελλάδα. Η εφημερίδα αυτή εκδίδεται κάθε δύο μήνες, κάθε συντάκτης γράφει στην γλώσσα του και κυκλοφορεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
Δεύτερη ομιλήτρια, ήταν η Δημοσιογράφος Μαρία Κουζινοπούλου, η οποία εργάζεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων. Αναφέρθηκε στην χρησιμότητα και την λειτουργία καθώς και τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων ανά τον κόσμο, που λόγω της οργάνωσής τους προσφέρουν προστασία στην παραπληροφόρηση που μπορεί να κυκλοφορήσει κυρίως από μη έγκυρες πηγές που αφθονούν στις μέρες μας. Έκανε αναφορά στα διάφορα είδη ρεπορτάζ και έδωσε βασικές συμβουλές για την δημιουργία ενός ελκυστικού προς τον αναγνώστη δημοσιογραφικού κειμένου.
Το ραδιοφωνικό δίδυμο, Παναγιώτης Μενεγός και Σταύρος Διοσκουρίδης, αναφέρθηκαν στους λόγους που ακούμε ραδιόφωνο το 2018. Γνωστοποίησαν τα χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες του ραδιόφωνου. Αξιοπρόσεχτη ήταν η ευφράδεια του λόγου που είχαν καθώς και ο συντονισμός τους, όταν σταματούσε ο ένας μιλούσε άμεσα έπαιρνε το λόγο ο άλλος, χωρίς να υπάρχει επικάλυψη.
Την τέχνη και την τεχνική του  ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο Γιώργος Αυγερόπουλος. Ένα δημοσιογραφικό είδος που καταγράφει ή διερευνά γεγονότα. Παρουσιάζει ιδέες και ανθρώπους ή προκαλεί αμφισβήτηση από αυτά που γνωρίζει η κοινωνία. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τον άριστο συντονισμό δημιουργών και εξοπλισμού, ώστε να καταγραφεί με εικόνες αλλά και συνεντεύξεις το θέμα που ερευνά. Διαδικασία που απαιτεί άριστο σχεδιασμό, ενώ σε ορισμένα ντοκιμαντέρ ελλοχεύουν και θανάσιμοι κίνδυνοι.
Την δεύτερη μέρα, άνοιξε ο φωτοειδησεογράφος και φωτογράφος Ορέστης Παναγιώτου, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία και την εφεύρεση της φωτογραφίας, αλλά και την σημασία και την αξία της είκονας και της φωτογραφίας σε όλους τους τομεις και πιο συγκεκριμένα σε ένα ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ. Την δε αισθητική και σύνθεση της φωτογραφίας την ταύτισε με αυτήν της ζωγραφικής.
Στην τηλεοπτική δημοσιογραφία αναφέρθηκε η Μίνα Ράλλη, δημοσιογράφος που εργαζόταν παλαιότερα στην ΕΡΤ. Χαρακτήρισε την τηλεόραση δημοφιλές και αμφιλεγόμενο μέσο, το οποίο διεγείρει δύο αισθήσεις, την όραση και την ακοή. Προσφέρει ενημέρωση και διασκέδαση χαμηλής εμπλοκής του θεατή, αφού δεν έχει παρέμβαση και δεν χρειάζεται να καταβάλει συναισθηματική παρεμβολή.
Την δημοσιογραφία στην εποχή των social media παρουσίασε ο Σωτήρης Σιδέρης. Τις μεγάλες αλλαγές στα μέσα και την δημοσιογραφία που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια. Χαρακτηριστικό τους η μεγάλη επιρροή στην δημοσιογραφία των social media και των εταιριών τεχνολογίας (Facebook, Snapchat, Google, Twitter).
Αθλητισμός και ΜΜΕ ανέπτυξε ο Πάνος Λούπος. Η αθλητική δημοσιογραφία, τόνισε, περιλαμβάνει ρεπορτάζ στο γήπεδο από το οποίο γίνεται η περιγραφή του αγώνα και καταγράφονται οι δράσεις και τα συναισθήματα της κερκίδας, αλλά και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τους δημοσιογράφους Μικέλα Χαρτουλάρη και Δημήτρη Αγγελίδη που αναφέρθηκαν στον ρόλο του έντυπου τύπου στην σύγχρονη εποχή.
H διημερίδα αποτέλεσε κάτι το πολύ ενδιαφέρον καθώς θίχτηκαν θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ήταν πηγή γνώσεων και παράλληλα υπήρχαν συμμετέχοντες από άλλα ανατολικά κράτη, γιατί αυτομάτως δινόταν η δυνατότητα γνωριμίας με ανθρώπους από άλλα κράτη και πολιτισμούς του κόσμου.

Ηλιάννα Γιαννακοπούλου, Ειρήνη Παπαμιχαήλ, Μαριάμ Φουντά, Αμέρισσα Γεωργιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου