Το θέμα είναι τώρα τί λες...

Έκθεση προετοιμασμένη για να έλκει κυρίως το ενδιαφέρον των μαθητών. Να γνωρίσουν τον σημαντικό ποιητή της μεταπολεμικής γενιάς. Να αποκτήσουν ερεθίσματα για την ποίηση ως ζωντανή μορφή του λόγου που εμπνέεται από την κοινωνία και απευθύνεται στον καθένα. Επιτυγχάνεται με αριστοτεχνικό τρόπο η συνδυαστική παρουσίαση του δημιουργού μέσα από ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια.
Οι έντεκα ενότητες της έκθεσης, αντιστοιχούν σε μία ποιητική συλλογή, που αναδεικνύουν το αποτύπωμα του ποιητή στο πεδίο της ποίησης, ταυτόχρονα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1940-1974, που έχει ιδιαίτερη αξία δημιουργίας του ποιητή-γιατρού.
Ο Μανώλης Αναγνωστάκης μετά το 1971 σταμάτησε να γράφει ποιήματα διότι «η ποίηση είναι έργο της νεότητας. Χρειάζεται ενθουσιασμό, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις. Αυτά τα έχουν οι νέοι. Όσο μεγαλώνεις, κατέχεις καλύτερα τα μέσα σου. Γίνεσαι τεχνίτης, αλλά ένα ποίημα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι καλό».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη, του 38χρονου, Μανώλη Αναγνωστάκη στην εφημερίδα «Ελευθερία», το 1958, όπου αναφέρεται στην κακοδαιμονία της Ελληνικής ζωής. Aπόψεις που είναι επίκαιρες και έχει αναδημοσιεύσει «το Διάλειμμα» (πατήστε ΕΔΩ).

ΣΣ. Το φωτογραφικό υλικό είναι της Αλίκης Ελευθερίου που δημιούργησε για την Βουλή των Ελλήνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου