ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Το ατύχημα όταν συμβεί χρειάζεται να γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε μέχρι να παραληφθεί ο τραυματίας από το ασθενοφόρο. Παρέμβαση γίνεται μόνο αν γνωρίζουμε Πρώτες Βοήθειες. Σκοπός τους είναι η παρηγοριά και η αίσθηση της ασφάλειας του πάσχοντα, η διατήρησή του στην ζωή και να μη χειροτερεύσει η κατάστασή του. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας ειδικευμένη νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού για να ενημερώσει τους μαθητές της Α’ τάξης για πρώτες βοήθειες, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου. Να είναι έτοιμοι όταν χρειαστεί…
Εκπαίδευσε τα παιδιά, συνδυάζοντας την θεωρία με την άσκηση, τι να κάνουν σε περίπτωση πνιγμού ή λιποθυμίας.
Αρχικά υπάρχει η πρόνοια ότι δεν κινδυνεύει αυτός που πρόκειται να προσφέρει την βοήθεια. Για να είναι αποτελεσματικότερη καλεί και έναν ενήλικα. Το πρώτο πράγμα που λέγεται στον τραυματία για να μην αγχωθεί είναι: «Μην ανησυχείς, ξέρω πρώτες βοήθειες», αν αυτό φυσικά ισχύει. Αν έχουν συγκεντρωθεί πολλά άτομα γύρω από τον πάσχοντα απομακτύνονται και μένουν μόνο δύο ή τρείς, για να βοηθήσουν και να καλέσουν το ΕΚΑΒ στο 166 ή το 112 που είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτων αναγκών. Αριθμοί που δεν χρεώνονται!...
Στη λιποθυμία, οι παράγοντες που την ευνοούν είναι το ασφυκτικό περιβάλλον (πολυκοσμία), νευροψυχικοί παράγοντες (νεύρα, τρόμος), υπερκόπωση, το αρκετά ζεστό περιβάλλον ή η υγρασία.
Η πρώτη περίπτωση είναι να μην έχει λιποθυμήσει ακόμα και απλά να είναι έτοιμος, κάτι που καταλαβαίνουμε από διάφορα συμπτώματα, όπως είναι: θολή όραση, κρύος ιδρώτας, απώλεια αισθήσεων, ναυτία…. Κρατείται από την κοιλιά και ωθείται να σκύψει έτσι ώστε να πάει το αίμα στο κεφάλι. Αν είναι κάποιος μόνος μου και νιώθει ότι λιποθυμά ξαπλώνει και βάζει τα πόδια ψηλά.
Αν ο άνθρωπος έχει ήδη λιποθυμήσει τότε ελέγχεται αν έχει τις αισθήσεις ή καταλαβαίνεται από το ότι οι μυς του χαλαρώνουν και γυρνάει η γλώσσα του. Αν έχει όντως γίνει αυτό τότε γίνεται διάνοιξη αεραγωγού, με ειδική τεχνική. Ύστερα τον γυρνάτε στο πλάι με συγκεκριμένες κινήσεις.
Τον χτυπάτε στην πλάτη με την βάση της παλάμης ανηφορικά και δυνατά πέντε φορές. Αν αυτό δεν λειτουργήσει τότε κάνεις πέντε κοιλιακές ωθήσεις. Τώρα αν είναι κάποιος μόνος κάνει αυτήν την κίνηση και είναι ακουμπισμένος σε έναν τοίχο ή σκύβει πάνω από μια καρέκλα και βάζει πίεση.
Αυτές ήταν οι πληροφορίες που δόθηκαν στους μαθητές. Ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ σε εσάς ή σε κάποιον κοντά σας. Αλλά αν χρειαστούν σώζουν ζωές…
ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΟΦΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΥΤΑΣ
ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου