ΕΦΗΒΟΙ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Εκδήλωση – ομιλία με θέμα: «Η αναπτυξιακή διαδικασία της εφηβείας δημιουργεί εμπόδια τόσο στον έφηβο όσο και στο περιβάλλον του: τι να κάνουμε προς όφελος όλων;», πραγματοποιείται στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, το χρονικό διάστημα 18:00 - 20:00. Η ομιλήτρια Δρ Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη, είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και πρόκειται να επικεντρωθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία των εφήβων και στον τρόπο που αυτή επιδρά στη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους αλλά και την επίδραση που αυτή φέρνει στο κοντινό αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Εξετάζεται ο τρόπος που η οικογένεια επιδρά τόσο στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων της, όσο και στη διαδικασία διαχείρισης των συναισθηματικών και συμπεριφορικών εμποδίων που εμφανίζονται κατά την διαχείριση των διάφορων αναπτυξιακών φάσεων και ιδιαίτερα της εφηβείας. Σε μια σχέση πάντα και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνδιαμορφώνουν το πεδίο. Θα γίνει προσπάθεια να διαβάστεί η συνθήκη που δημιουργεί η οικογένεια για τη διαχείριση της εφηβείας και τα εργαλεία που παρέχει στον έφηβο για να νιώσει ασφαλής και να αντέξει με αυτοπεποίθηση, να αντέξει τον πόνο του μεγαλώματος, έναν πόνο που ασφαλώς χρειάζεται να αντέξει και η ίδια η οικογένεια.
Πως να αντιμετωπίσουν οι γονείς με θάρρος αυτή τη συνθήκη, γιατί ο έφηβος καθρεφτίζει προς τα έξω αυτά που εμείς έχουμε τόσα χρόνια σπείρει ή δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά και πάντα υπάρχει η ευκαιρία να δούμε τη λύση και όχι να κοιτάμε αμήχανα μόνο το πρόβλημα, γι’ αυτό προσφέρεται η ευκαιρία στο κάθε γονέα να διαβάσει με θάρρος αυτά που η συμπεριφορά των εφήβων προσπαθεί να τους πει.
Μετά την ομιλία προβλέπεται χρόνος για συζήτηση και προβληματισμό, ώστε οι γονείς να πάρουν βοήθεια στα θέματα που τους απασχολούν στην παρούσα φάση.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τον Σύλλογο γονέων.
Δρ Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη
Η Δρ Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και μέλος ΔΕΠ (Διδακτικό & Ερευνητικό Προσωπικό) στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Ψυχολογίας στη ΣΣΕ (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων). Έχει μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα πλαίσια της ΣΣΕ αλλά και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Επιχειρησιακής Έρευνας, Κρυπτογραφίας & Κυβερνοσφάλειας, αλλά και Ειδικής Αγωγής. Ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα Στρατιωτικής, Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού και Ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων μέσω της Αφήγησης και της Τέχνης. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε θεραπείες προσωπικής ανάπτυξης και διαχείρισης ψυχοπαθολογίας καθώς και σε ομάδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και συμβουλευτικής γονέων. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα διαχείρισης άγχους, προσαρμογής, διαχείρισης ψυχοπιεστικών συνθηκών και κρίσεων, ψυχικής ανθεκτικότητας, διαταραχών προσωπικότητας, συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλήματα παιδιών και εφήβων, φόβου στιγματισμού αναφορικά με την αναζήτηση βοήθειας ψυχικής υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου