Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΔΟΡΑΣ Δ' ΙΣΤΡΙΑΣ

ΑΙ ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ

Το βιβλίο αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία των Επτανήσων και τυπώθηκε λίγα χρόνια πρίν την ενσωμάτωση τους στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. 
Το βιβλίο της κόμησσας Δόρας Δ' Ίστριας εγγράφη στα γαλλικά και μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Μ. Κ. Ράλλη, αποτελείται από 183 σελίδες και τυπώθηκε στην Αθήνα το 1859. Η συγγραφέας παρά το πομπώδες ξενικό όνομά της, πρόκειται για την Ελληνίδα Ελένη Γκίκα, κόρη του πρίγκηπα Μιχαήλ Γκίκα. Η οικογένειά της ηγεμόνεψε αλλά έδοσε και ανώτερα στελέχη στην ηγεμονία της Βλαχίας. Η ίδια ήταν γυναίκα με μεγάλη μόρφωση, συγγραφέας και πολυταξιδεμένη. Το όνομά της άλλαξε από τον γάμο της με ρώσο πρίγκηπα.
Το βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη. Η "Ιστορία της Επτανήσου από της εποχής των Ενετών μέχρι του νυν" και "Η Ελληνική ποίησις εν ταις Ιονίοις Νήσοις" που είναι ανατύπωση από Ελβετικό περιοδικό. Το "Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της προ των Ενετών εποχής" αποτελεί πρωτότυπο κείμενο.
Στο κεφάλαιο της Ελληνικης ποίησης στα Ιόνια νησιά, περιέχονται ποιήματα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και παράλληλα εξιστορούνται και τα πολεμικά γεγονότα της απέναντι ακτής που ενέπνευσαν τον ποιητή. 

Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου