Σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση παιδιών…
Τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι ιδιαίτερα ειδεχθή, προκαλούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν συναισθήματα θυμού, απορίας και αποτροπιασμού. Τα άτομα που κακοποιούν ή παρενοχλούν σεξουαλικά παιδιά προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ωστόσο βάσει συγκεκριμένων ψυχολογικών χαρακτηριστικών αλλά και κινήτρων κατηγοριοποιούνται σε:
● βιαστές,
● παιδόφιλους,
● γυναίκες δράστες,
● ανήλικους δράστες και
● διαδικτυακούς σεξουαλικούς δράστες.
Αναφορικά με τη χρήση του όρου «παιδοφιλία» αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί καθώς έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιοδήποτε σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά (συμπεριλαμβανομένων φαντασιώσεων) αλλά και την πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν επιθυμίες και φαντασιώσεις με παιδιά που όμως δεν τις πραγματοποιούν. Το γεγονός αυτό εγείρει επιπλέον ερωτήματα και προβληματισμούς τόσο σε επίπεδο διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών από το νομικό και ψυχολογικό πρίσμα όσο και σε επίπεδο ευρύτερης πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η σεξουαλική κακοποίηση δεν θέλει μάρτυρες. Έτσι τα μοναδικά δεδομένα που έχουμε για ανθρώπους που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά είναι αυτά που προκύπτουν από δράστες που με κάποιον τρόπο τους εντόπισε η δικαιοσύνη. Από αυτά τα δεδομένα γνωρίζουμε ότι οι παιδόφιλοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι άντρες ηλικίας μεταξύ 25-50 ετών, προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και επιδιώκουν να ασχολούνται με επαγγέλματα που έχουν κάποια σχέση με παιδιά. Σε αντίθεση με την κοινωνική αντίληψη που επικρατεί, οι δράστες δεν είναι άγνωστοι αλλά στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων έχουν κάποια σχέση με το παιδί και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δράστες τις περισσότερες φορές είναι οικεία πρόσωπα και δεν αποτελούν έναν «άγνωστο κίνδυνο» είναι σημαντικό οι γονείς να επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους ως προς το ποιος μπορεί να τα αγγίζει και σε ποια μέρη του σώματος, το ότι έχουν δικαίωμα να πουν όχι, το τι σημαίνει μυστικό και το ότι δεν υπάρχουν μυστικά από τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να παρατηρήσουν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, διάθεση και καθημερινότητα των παιδιών τους.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.
ΠΗΓΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου