Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Δ.Ν. Μαρωνίτης

Το εγκόλπιο της ορθής γραφής

Εύχρηστος ορθογραφικός οδηγός για μαθητές αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να μιλά και να γραφεί σωστά την Ελληνική γλώσσα.
Δημιούργημα του κορυφαίου φιλολόγου Δημητρίου Μαρωνίτη (Θεσσαλονίκη 1929- Αθήνα 2016) που δημοσιεύθηκε το 1998 στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έκδοση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.  
Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης ήταν κλασικός φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος. Διετέλεσε καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η σελιδοποίηση και η προσθήκη συνδέσμων υπερκειμένου είναι του Κώστα Σαμαντά.
Αποτελείται από 51 σελίδες και συνίστανται να διαβαστεί η εισαγωγή του συγγραφέα, διότι εισάγει στην έννοια γλώσσα, που την ορίζει ως έναν «ζωντανό οργανισμό που συνεχώς εξελίσσεται»!...
Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται: Στίξη, Τονισμός - Έγκλιση τόνου, Συλλαβισμός, Πάθη φωνηέντων και συμφώνων, Αρχικά κεφαλαία και αρχικά μικρά, Βραχυγραφία-ακεραιότητα λέξεων, Ονόματα: ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες, Ρήματα: κλίση, αύξηση, αρχαιόμορφοι τύποι, Μόρια: σύνδεσμοι, προθέσεις, επιρρήματα, Μεταγραφή ξενικών κυρίων ονομάτων προσωπωνυμιών και τοπωνυμιών, Ημερομηνίες και ωροδείκτες, Αρχαίες ελληνικές και λατινικές εκφράσεις.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου