Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ

 ΓΕΝΟΚΤOΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Οι Αρμένιοι έχουν μακραίωνη ιστορία και εθνική ταυτότητα. Η Αρμενία βρίσκεται στην Δ. Ασία. Είναι μια χώρα της Ευρασίας ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου. 


Σήμερα, 103 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι συζητήσεις για τρόπους δράσης κορυφώνονται. Μιλάμε για ένα βάρος ασήκωτο, που περνάει από γενιά σε γενιά. Ένα έγκλημα που δεν τιμωρείται, ένα άδικο που δεν δικαιώνεται. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό που έγινε σε βάρος των προγόνων μας, το 1915, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τους ενόχους, Τούρκους.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η υπέρμετρα βίαιη ιστορική στιγμή, που ξερίζωσε έναν λαό από την εθνική του εστία.  Το 1914 έχουμε την έκρηξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Ενώ οι Αρμένιοι παρότρυναν τους νεότουρκους να τηρήσουν ουδέτερη στάση, η γερμανόφιλη πτέρυγα των νεότουρκων υπέγραψε μυστική συμφωνία τον Αύγουστο του 1914 με τους Γερμανούς. Ο πόλεμος έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να μετατρέψουν τους Αρμένιους σε αποδιοπομπαίους τράγους κατηγορώντας τους για προδοσία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού ως χριστιανοί Αρμένιοι συνεργάζονται με τις εχθρικές δυνάμεις της Αντάντ.
Ξημερώματα της 24ης Απριλίου 1915 μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο. Οι νεότουρκοι συλλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό Αρμένιων ηγετών της Κωνσταντινούπολης από την πολιτική, θρησκευτική και πνευματική κοινότητά τους και τους εκτοπίζουν στα βάθη της Ανατολής όπου και δολοφονούνται. Πολλά μικρά παιδιά αρπάχτηκαν βίαια από την οικογένειά τους, τους δόθηκαν νέα τουρκικά ονόματα και στάλθηκαν στα ορφανοτροφεία για να ανατραφούν ως Τούρκοι.
Οι Τούρκοι, μέχρι και σήμερα, όχι μόνο αρνούνται ότι υπήρξε γενοκτονία, αλλά ισχυρίζονται ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν πολύ χειρότερα εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων και Τούρκων. Αλλά και λίγες χώρες στον κόσμο έχουν μέχρι σήμερα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων είτε λόγω αντίδρασης των Τούρκων, είτε λόγω διπλωματικών ισορροπιών.                                                  Στις 24 Απριλίου 1915, ο υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Ταλαάτ Μπέη δίνει την εντολή σύλληψης.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 8 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη και διενεργήθηκε υπό τον αρχηγό της Αστυνομίας της Πόλης, Μπεντρί Μπέη. Τη νύχτα της 24ης προς 25η Απριλίου, το πρώτο κύμα 235-270 επιφανών Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσά τους κληρικοί, ιατροί, συντάκτες, δημοσιογράφοι, νομικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί κι άλλα σημαίνοντα πρόσωπα, συνελήφθησαν υπό τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησαν σφαγές. 
Σφαγιαστήκαν πάνω από 1.500.000 Αρμένιοι, ενώ όσοι γλίτωσαν μετανάστευσαν σε δυτικές χώρες κυρίως Ελλάδα και Η.Π.Α. Πολλοί από τους Αρμένιους που γλίτωσαν από την φρίκη των σφαγών και παρέμειναν στην Αρμενία, αρπάχτηκαν από τους  Τούρκος και εξισλαμίστηκαν σε ερήμους της Μ. Ασίας, δίχως τρόφιμα και νερό, βρίσκοντας έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.  
Οι φωτογραφίες που έχουν σωθεί από την εποχή εκείνη, δείχνουν τον πόνο, τη θλίψη και τα βασανιστήρια που βίωσαν οι Αρμένιοι από τους Τούρκους και τις μεθόδους τους.       
Τέτοια ήταν η φρίκη που έζησαν κάποιοι και από τους δικούς μας ανθρώπους, όπως μου διηγείται η γιαγιά μου, αυτά που έζησε η μητέρα της. 
Οι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Αζέρους συμμάχους τους, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τις σφαγές άμαχων και ηλικιωμένων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που κατοικείται από Αρμένιους και την διεκδικούν οι Αζέροι. 

Αναγνώριση γενοκτονίας



Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων είναι:
1. Αργεντινή
2. Βέλγιο
3. Καναδάς
4. Χιλή
5. Κύπρος
6. Ελλάδα
7. Γαλλία
8. Γερμανία
9. Ιταλία
10. Λιθουανία
11. Λίβανος
12. Ολλανδία(των Ελλήνων και των Ασσυρίων, 2015),  Αρμενίων, το 2018).
13. Πολωνία
14. Ρωσία
15. Σλοβακία
16. Σουηδία (μαζί με των Ελλήνων και των Ασσυρίων)
17. Ελβετία
18. Ουρουγουάη
19. Βατικανό
20. Βενεζουέλα
21. Αρμενία
22. Αυστρία (μαζί με των Ελλήνων και των Ασσυρίων)
23. Βολιβία
24. Τσεχία
25. Συρία
26. Ιράν
Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο Πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).

Μνήμη
Κάθε χρόνο, στην επέτειο της γενοκτονίας, στις 24 Απριλίου, οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο, διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και πορείες διαμαρτυρίας, με σκοπό τη διεκδίκηση του δικαίου και την υπενθύμιση των γεγονότων σε όλους τους λαούς της γης. Επίσης, απαιτούν από τους Τούρκους την αναγνώριση της  γενοκτονίας και την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στην Αρμενία. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα οι Τούρκοι, αρνούνται την αναγνώριση της γενοκτονίας και της ιστορικής αλήθειας, με σκοπό την αποφυγή των συνεπειών και την απόκρυψη της αλήθειας. 

ΧΑΝΙΚΙΑΝ ΑΝΤΡΙΝΕ  
               
Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό των Αρμενίων, αλλά και πειστήρια για την γενοκτονία, μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες. 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ θερμά όλη την ομάδα του ¨Διαλείμματος" και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Ανδρέα Μακρογκίκα για την ευαισθησία, το ενδιαφέρον και την άψογη εργασία στη σχολική εφημερίδα.

    Με εκτίμηση / Αγκόπ Χανικιάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή