Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ξεχωριστά έθιμα!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Επισκεφτήκαμε τον τόπο καταγωγής της μαμάς, την Κέρκυρα. Ήταν υπέροχα! Σου περιγράφω κάποια από τα ξεχωριστά έθιμα που ζήσαμε. Να σε δελεάσω και να έρθεις του χρόνου με την οικογένειά σου, να σας φιλοξενήσουμε με μεγάλη χαρά!

Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι κατανυκτική. Η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα, με ευωδιές λουλουδιών και η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός. Η πιο ιδιαίτερη μέρα είναι το Μεγάλο Σάββατο.
Παραμονές της Ανάστασης η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Πολύ νωρίς, στις 6:00 το πρωί, για όσους αντέχουν, στην Παναγιά των Ξένων γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που, κατά τις Γραφές ακολούθησε την Α΄ Ανάσταση. Στις 9:00 το πρωί, ξεκινάει η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε από τον 16ο αιώνα, όταν το νησί σώθηκε από λιμό. Το περίεργο είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα απ΄ όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Η
περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά με υπέροχη μουσική.
Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία. Κόσμος μαζεύεται στη Σπινιάδα, για να απολαύσει το έθιμο των μποτηδων! Με το σήμα της Πρώτης Ανάστασης, στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια με νερό, τους μπότηδες από τα μπαλκόνια τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα κι οι μπότηδες έχουν κόκκινες κορδέλες, καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα του νησιού. Οι παρευρισκόμενοι σπεύδουν να κρατήσουν ένα κομμάτι από σπασμένο κανάτι, για καλή τύχη όλον τον χρόνο! Η χαρμόσυνη μουσική της Φιλαρμονικής διαδέχεται τον θόρυβο των μπότηδων.
Τέλος να μην ξεχάσω να σου πω και για το έθιμο της Μαστέλας. Στο εμπορικό κέντρο της πόλης τοποθετείται ένα βαρέλι στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές. Οι περαστικοί ρίχνουν νομίσματα, για το καλό. Στο τέλος της ημέρας, με τις καμπάνες της Ανάστασης, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα. Οι κάτοικοι λένε ότι τα χρήματα πηγαίνουν στο Δήμο.
Να κλείσω με γαστρονομικές πληροφορίες. Στο αναστάσιμο τραπέζι πρωταγωνιστούν τα «τσιλίχουδρα», ένα είδος μαγειρίτσας αλλά και το κατσικάκι ή το αρνί με κληματόφυλλα.
Ελπίζω να σε έπεισα πως αξίζει τον κόπο να έρθετε του χρόνου στο νησί. Η υπέροχη παρέα σας θα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστές τις διακοπές…

ΣΟΦΙΑ ΒΕΚΙΛΟΓΛΟΥ

ΣΣ. Η πρόταση της  μαθήτριας αποτελεί, προσαρμοσμένο απόσπασμα επιστολής, από εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Β' τάξης, της καθηγήτριας Ζαφειρίας Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου