Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Πως αποφεύγονται


Χάρτης παραλιών με τσούχτρες


Οι τσούχτρες (ή μέδουσες) αποτρέπουν  τους λουόμενους να χαρούν την θάλασσα. Τα διάφανα ασπόνδυλα πλάσματα της θάλασσας με το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με ομπρέλα όπου φύονται πολλά πλοκάμια, που όταν σε αγγίξουν νοιώθεις έντονο πόνο και ερεθισμό στο δέρμα ή δημιουργούν πρόβλημα εντονότερο αν είσαι αλλεργικός υπάρχει τρόπος να τις αποφύγεις!


Εφαρμογή της  Google ενημερώνει για τις παραλίες όπου έχουν εντοπιστεί τσούχτρες. Πατήστε ΕΔΩ για να πληροφορηθείτε αν την παραλία σας έχουν επισκεφτεί μέδουσες ή εναλλακτικά να αναζητήσετε άλλη…
Στην εφαρμογή πατώντας το εικονίδιο που ενημερώνει για την παρουσία μεδουσών στην ακτή,  πληροφορεί για το είδος που ανήκουν, ο πληθυσμός τους και πότε εμφανίστηκαν.
Οι μέδουσες των Ελληνικών θαλασσών δεν είναι θανατηφόρες, ενώ υπάρχουν και είδη, οι γνωστές στους νησιώτες ως «καλοσύνες» που δεν έχουν πλοκάμια και δεν δημιουργούν πρόβλημα.
Το τσίμπημα χρειάζεται ιατρική βοήθεια απαραίτητα οι αλλεργικοί, αν είναι ήπιο το τσίμπημα πλένουμε το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό, για να εξουδετερώσουμε τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα. Το γλυκό νερό ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα. Συνίσταται επίσης πλύση με ξύδι ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας. Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε το σημείο με ζεστό νερό, προτιμήστε κρύα επιθέματα. Σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρέμες υδροκορτιζόνης ή αλοιφές με αντιισταμινική δράση, για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου