Το Ελληνικό Αρχιπέλαγος
Της Μαρίας Ρώτα*
“Ήρθα και σε ταξίδεψα Αιγαίο μου, με ήρεμους καιρούς μα και με άγριους. Γνώρισα τους ανέμους που σε χάιδευαν, σε τάραζαν και σε ταλαιπωρούσαν. Και θύμωνα μ' αυτούς τους ανέμους, χωρίς να ξέρω πως εσύ, μ' όποιο καιρό τα καταφέρνεις, μ' όποιο καιρό γελάς και ονειρεύεσαι. Οι άνθρωποι που συναντούσα δείχναν καθαρά την καλή τους πρόθεση σαν άκουγαν πως είμαι Νορβηγός. Η στάση της Νορβηγίας είχε κάνει καλή εντύπωση στην Ελλάδα.

Τούτη η θάλασσα, το Αιγαίο, τη γνώρισα και την αγάπησα. Την έχω δει θυμωμένη, σε αγριεμένο πράσινο ξεσήκωμα έξω από τη Νάξο, την έχω ζήσει σε καφετιά απόχρωση και γκρίζα, αλλά και άσπρη ή σκούρα σχεδόν μαύρη, σ' όλες τις αποχρώσεις την έχω δει. Προδότρα μπορεί να γίνει τούτη η θάλασσα, να δείχνει τα νησιά, να τα εξαφανίζει για να τα ξαναδείξει και πάλι όμορφα και...φωτεινά...

Είναι ένα μικρό μέρος κειμένου από το βιβλίο του Νορβηγού Φέρτιναντ Φίννε με τίτλο: “Στεφάνι από Ελληνικά νησιά” 1974
Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου


Έγινες τόπος θαυμασμού και προσκυνήματος απ' τα πανάρχαια χρόνια. Στη Δήλο, το ιερό νησί, γεννήθηκαν η Άρτεμις κι ο Απόλλων. Μα λατρευόταν κι ο Ερμής κι η μάνα του η Μαία, που ήτανε του Άτλαντα αγαπημένη θυγατέρα. Και σ ΄όλα τα νησιά, οι άνθρωποι λάτρευαν θεούς και ημίθεους, νύμφες και Νηρηίδες και βέβαια ο Ποσειδώνας είχε πάντα την ξεχωριστή θέση, αφού αυτός ήταν ο αφέντης του Αιγαίου.
Αυτή την υπέροχη ομορφιά των Κυκλάδων, ένα ηφαίστειο στην καλντέρα της Σαντορίνης άλλαξε την πορεία του κόσμου και μίκρανε το νησί.

Κανένας όμως δεν μπόρεσε να αλλοιώσει τα ήθη, τα έθιμα τους. Αντίθετα αυτά τα νησιά κράτησαν μέσα τους το καθάριο ελληνικό αίμα, τις παραδόσεις τους αντιπροσωπεύοντας ένα κομμάτι ολοκάθαρης Ελλάδας.
Οδυσσέας Ελύτης – Άξιον εστί

Τις νύχτες που κλαιν, των ανθρώπων τα βάσανα...
Αιγαίο μου, γιατί σε ονόμασαν Αιγαίο; Απ' τον Αιγέα, της Αθήνας βασιλιά, πατέρα του Θησέα, που πνίγηκε μες τα νερά σου από το βαθύ πόνο γιατί είδε τα καράβια, νάρχονται με μαύρα πανιά από την Κρήτη. Είχε ξεχάσει ο Θησέας να αλλάξει και να βάλει τα άσπρα πανιά (όπως είχαν συμφωνήσει με τον Αιγέα, αν είχαν σκοτώσει το Μινώταυρο στην Κρήτη). Και τότε η πανέμορφη αυτή θάλασσα πήρε το όνομα του βασιλιά Αιγέα και έως σήμερα ζούμε πάνω στον αφρό αυτής της θάλασσας και κάτω από το υπέροχο φως του ήλιου. Και ο Ελύτης έγραψε: “Άξιον εστί το απέραντο γαλάζιο” και... “Ήλιος ο πρώτος” και “Ήλιος ο Ηλιάτορας” είναι οι τίτλοι ποιημάτων του που αναφέρονται στον Ήλιο του Αιγαίου.
Όλοι οι άνθρωποι τ' αγάπησαν όλα, το νερό και το φως, τα νησιά και τους ανθρώπους, τα μικρά και τα μεγάλα θαύματα της θάλασσας του Αιγαίου.
Είναι ένα μικρό κείμενο από το “Αρχιπέλαγος”
....................................
Η Μαρία Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε, στο φύλλο της 30ης Αυγούστου 2018, το ενδιαφέρον άρθρο της, που αναδημοσιεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου