Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το υπουργείο Παιδείας, δια της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ανακοίνωσε το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα  τα μέτρα που πρόκειται να  ισχύσουν για το Γυμνάσιο είναι:


ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το άνοιγμα των σχολείων πρόκειται να γίνει την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να παραταθεί για μια εβδομάδα. Η οριστική απόφαση λαμβάνεται την 1η Σεπτεμβρίου και εξαρτάται από τον χρόνο επιστροφή των εκδρομέων, αν γίνει μετά τον Αύγουστο, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς  φορείς.
Ο αριθμός των μαθητών στην τάξη παραμένει όπως ορίζει ο νόμος, μέχρι 27 παιδιά στην αίθουσα, που κάθονται δύο ανά θρανίο. Πρέπει να προβλεφθεί, όπου υπάρχει η δυνατότητα (ευρύχωρη αίθουσα), όπως στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, να κάθεται ένας μαθητής σε κάθε θρανίο. Σε αυτήν την περίπτωση να προμηθεύσουν τα σχολεία με τα επιπλέον θρανία που απαιτούνται.  Η μείωση των μαθητών του τμήματος λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά στην διασπορά του ιού.

ΜΑΣΚΑ

Η μάσκα φοριέται μέσα στην τάξη από όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στα διαλείμματα δεν προβλέπεται η χρήση της, εκτός και υπάρχει συνωστισμός στην αύληση.  Η πολιτεία μέσω των δήμων θα χορηγήσει υφασμάτινη μάσκα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η ορθή χρήση της μάσκας και για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης θα ακολουθήσουν οδηγίες και συνεδρίες από εκπαιδευτικούς και ιατρούς, αλλά και μέσω βίντεο.
Οι μαθητές που εξαιρούνται για ιατρικούς λόγους (έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, νευρολογικό, μυικό νόσημα, κ.λ.π.) από την χρήση μάσκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προμετωπίδα. 

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αντισηπτικά θα υπάρχουν σε κάθε αίθουσα με τα οποία πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός.
Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες.
Οι σχολικοί εορτασμοί διενεργούνται εντός του κάθε τμήματος.
Οι εκδρομές δεν πραγματοποιούνται μέχρι νεώτερης απόφασης.
Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια και περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.
Το μάθημα της Γυμναστικής διεξάγεται χωρίς μάσκα και ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες είναι μικρές και σταθερές στην σύνθεσή τους. Τα σχολικά πρωταθλήματα αναστέλλονται, αγώνες μπάσκετ και ποδόσφαιρου με μάσκες και γάντια δεν γίνονται.
Στα εργαστήρια προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός υλικών και εξοπλισμού μετά την χρήση τους. Πρακτικά το υγρό απολυμαντικό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά και εργαλεία λόγω της φύσης τους. Οι δε ομάδες συνεργασίας είναι σταθερές.
Στην Πληροφορική προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
Υπάρχει σύσταση για την χρήση παγουριού νερού λύση υγιεινής και ωφέλιμη για το περιβάλλον.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Οι απουσίες λόγω κορωνοϊού δικαιολογούνται στις περιπτώσεις που:
νοσεί μαθητής, εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι τους, αφού προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση.
ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός ανήκει στην ομάδα αυξημένου κινδύνου που βεβαιώνεται με ιατρική βεβαίωση.
Τηλεκπαίδευση με σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στην λειτουργία των φροντιστηρίων ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς των σχολείων.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στο σχολείο κλείνει το τμήμα που εμφανίστηκε, ακολουθεί ιχνηλάτηση και το μάθημα γίνεται με τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικότερα τα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν βρίσκονται ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου