ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κλιμάκιο του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού (Νοτίων προαστίων) επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας για να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του σεισμού, Χρήσιμα εφόδια που ενισχύουν την ασφάλεια των μαθητών κάνοντας πιο αποτελεσματική την δράση των εκπαιδευτικών, διότι αυτοί θα αντιμετωπίσουν πρώτοι τον κίνδυνο μέχρι να έλθει η πυροσβεστική και ο αρχικός χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη του προβλήματος.
Οι παράγοντες που ενισχύουν την φωτιά είναι το Οξυγόνο που υπάρχει ελεύθερο στη φύση, η καύσιμη ύλη (ό,τι καίγεται) και η θερμότητα που βγαίνει από την καύση. Η εξάλειψη ενός ή περισσότερων παραγόντων περιορίζουν την επέκταση ή σβήνουν τη φωτιά. Καταπολεμείται η φωτιά στην αρχή και σημαντικό ρόλο έχει η χρήση του κατάλληλου πυροσβεστήρα που πρέπει με συνεχή ροή να στοχεύει στην βάση της φωτιάς. Οι πυροσβεστήρες στην ετικέτα τους γράφουν το είδος της φωτιάς που προορίζονται να αντιμετωπίσουν.
Παράλληλα με την προσωπική δράση που εστιάζει στον περιορισμό της εξάπλωσης της φωτιάς επιβάλλεται να καλείται και η πυροσβεστική υπηρεσία για τον ευνόητο λόγο ότι είναι ειδικευμένη υπηρεσία και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πυρκαγιά.
Η πιο συνηθισμένη αιτία φωτιάς στο σπίτι είναι από το λάδι που έχει ξεχαστεί να θερμαίνεται στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Όταν παραθερμανθεί καίγεται και στον πανικό ή από άγνοια επιχειρείται σβήσιμο με νερό και η φωτιά ανταριάζει. Η αντιμετώπιση είναι να σκεπαστεί το τηγάνι με ένα καπάκι μέχρι να κρυώσει. Η λύση είναι να μην αφήνουμε το λάδι στην φωτιά χωρίς επιτήρηση όπως και το πλυντήριο όταν λειτουργεί που είναι η άλλη κυρίαρχη αιτία πυρκαγιάς.
Το αυτοκίνητο αν πιάσει φωτιά η μηχανή ανοίγουμε λίγο το καπό και αδειάζουμε τον πυροσβεστήρα.
Στις δασικές πυρκαγιές απομακρύνουμε ότι καίγεται από τον περιβάλλοντα χώρο ή το βάζουμε στο σπίτι και κυρίως το λάστιχο ποτίσματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κατάβρεξη του σπιτιού. Το ασφαλέστερο μέρος του σπιτιού είναι το μπάνιο ενώ παράλληλα κλείνονται όλα τα κουφώματα και οι χαραμάδες φράζονται με βρεγμένες πετσέτες. Ο δε πιο ασφαλής δρόμος απομάκρυνσης από την φωτιά είναι να κινείσαι στα… καμένα.
Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φωτιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμός) είναι βασικό μέλημα να τηρούνται ευλαβικά οι υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων έχει και τραγικά αποτελέσματα.
Σε περίπτωση σεισμού εγκαταλείπεται το σπίτι από τις σκάλες έχοντας μαζί το σάκο σεισμού που περιέχει φακό, σφυρίχτρα, νερό και ξηρά τροφή. Πηγαίνουμε σε ξέφωτο μέρος πχ σε συγκεκριμένη πλατεία, μέρος που όλοι στο σπίτι γνωρίζουν. Είναι το σημείο συνάντησης της οικογένειας μετά το σεισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου