Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» τεύχος 12

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Ο ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

Ο άνθρωπος που κλήθηκε να οργανώσει τις ελευθερωμένες περιοχές σε κράτος με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Να βάλει τάξη στην αταξία. Να δημιουργήσει την σύγχρονη Ελλάδα σε κράτος πρότυπο, καλύτερο από την Ελβετία που ο ίδιος οργάνωσε και ευημερεί μέχρι σήμερα. 
Η νέα κοινωνική δομή και το νέο πολιτικό σύστημα στην εκπαίδευση επεδίωκε στην παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης στους πολίτες, ώστε να οδηγηθούν σταδιακά στην πολιτική ωριμότητα και χειραφέτηση. Μια παιδεία που ήταν προσανατολισμένη προς την ελληνοχριστιανική παράδοση της ρωμιοσύνης. Ενίσχυσε την επαγγελματική εκπαίδευση. Έστειλε τα παιδιά των αγωνιστών σε σχολεία της Ευρώπης για να μεταφέρουν τις νέες γνώσεις. 
Μια γνωριμία με τον αλτρουιστή γιατρό, τον κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη και το έργο του ως κυβερνήτη με τομές πρωτοποριακές σύγχρονου κράτους που ως τις μέρες μας θα ληταν λειτουργικές. Ενόχλησε τις δυνάμεις που θέλαν την Ελλάδα υπό κυριαρχία…
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του 12ου τεύχους του περιοδικού Ε-ΙΣΤΟΡΙΚΑ (7 Ιανουαρίου 2000), που κυκλοφορούσε ως ένθετο της καθημερινής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε αρχείο pdf. 

Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου