Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Βασιλόπιτα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες, με την συνοδεία δύο εκπαιδευτικών εκκλησιάστηκαν με αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνα, τιμώντας την μνήμη των προστατών των γραμμάτων, τους Τρεις Ιεράρχες.
Οι άλλοι μαθητές έκαναν κανονικά μάθημα μέχρι και την Πέμπτη διδακτική ώρα…
Τη γνωριμία με τους αγίους Ιωάννη Χρυσόστομο, Μέγα Βασίλειο και Γρηγόριο Θεολόγο φρόντισαν οι θεολόγοι του σχολείου οι οποίοι ενημέρωσαν τους μαθητές κατά την διάρκεια του μαθήματός τους και ανάρτησαν παράλληλα στο e-class. Παρουσίασαν στα παιδιά την ζωή, τις σπουδές, το διαχρονικά  επίκαιρο έργο και την ουσιαστική προσφορά των Τριών Ιεραρχών. Αναφέρθηκαν σε ένα νέο τρόπο ζωής, δυσκολότερο, για μια νέα κοινωνία δίκαιη, ανθρώπινη, χριστιανική.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με το τυχερό γλύκισμα, την βασιλόπιτα. Η στιγμή που κάνει τους μαθητές χαρούμενους και αισιόδοξους για το φλουρί. Ο Σύλλογος γονέων πρόσφερε μία βασιλόπιτα για κάθε τμήμα καθώς και το συνοδευτικό δώρο, που ήταν ασύρματα ακουστικά για τους τυχερούς. 
Η βασιλόπιτα για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους εργαζόμενους στο σχολείο κόπηκε την έβδομη ώρα, προσφορά και αυτή του Συλλόγου, η οποία εξελίχθηκε σε συνάντηση επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων.

Εορτασμός λειτουργικός

Ο εορτασμός φέτος ήταν «νηστήσιμος», στρυμωγμένος σε δύο διδακτικές ώρες. Η πολιτεία χρειάζεται να τον δει λειτουργικά, ώστε οι μαθητές να ζήσουν αληθινά και αυθεντικά την μνήμη των Πατέρων της Παιδείας. 
Ο εκκλησιασμός με την επιστροφή στο σχολείο χρειάζονται δύο με τρεις διδακτικές ώρες, διότι οι ναοί βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση που θέλει τον χρόνο προσέγγισης. Οι ναοί στις πόλεις εξυπηρετούν πολλά σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός. Χρειάζεται να γίνονται δύο ή τρεις λειτουργίες  για να ευνοείται η τάξη και η ουσιαστική συμμετοχή, να ζήσουν αληθινά  και αυθεντικά τη θεία λειτουργία.
Να ακολουθεί στο σχολείο (ή και στο ναό) διάλεξη με την ζωή και το διαχρονικά επίκαιρο και λειτουργικό έργο των Τριών Ιεραρχών. Η μέρα να ολοκληρώνεται με την βασιλόπιτα που σχετίζεται με τον Μέγα Βασίλειο. 

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Η θρησκευτική παράδοση την συνδέει με την προσωπικότητα του Αγίου Βασιλείου ο οποίος ήταν, τότε, επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως, τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Επειδή η επιστροφή των αντικειμένων στους κατόχους τους ήταν πρακτικά αδύνατη, με συμβουλή του αγίου ζυμώθηκαν μικροί άρτοι και μέσα σ’ αυτούς τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Μετά τον εκκλησιασμό έγινε η διανομή στους κατοίκους. Έτσι μέχρι σήμερα συνεχίζεται η παράδοση αυτή την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου