Το 1922 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής φιλοξενεί ένα εκθεσιακό τρίπτυχο που πραγματεύεται με διαφορετικούς, αλλά συμπληρωματικούς και συνδιαλεγόμενους όρους, διαφορετικές όψεις ενός γεγονότος-τομής για τον Ελληνισμό, την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Οι εκθέσεις στεγάζονται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (οδός Λένορμαν 218), στον 1ο όροφο, η είσοδος είναι ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, λειτουργεί καθημερινά 10:00-18:00 και το Σάββατο 10:00-14:00.
Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Ιστορίες επιβίωσης», είναι αφιερωμένη στην επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών και τη συμβολή τους στον εργασιακό βίο της χώρας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η αφήγηση αναδεικνύει την εργασία ως στρατηγική επιβίωσης και ως μέσο διαμόρφωσης ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων. Με οδηγό τις προφορικές μαρτυρίες, παρουσιάζονται αντικείμενα, πρακτικές και συνήθειες που επεκτείνουν την έννοια της «εργασίας» ως καθημερινού βιώματος, καθώς και οι θεσμικές παρεμβάσεις για την εργασιακή αποκατάστασή τους.
Η δεύτερη, με τίτλο «Το 1922 στον Τύπο», επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πλούσιας δημοσιογραφικής παραγωγής γύρω από τα δραματικά γεγονότα, όπως αποτυπώνονται στον Τύπο της εποχής, μικρασιατικό, ελλαδικό, ομογενειακό και αλλόφωνο, ενώ παρουσιάζονται επίσης αφιερώματα εφημερίδων για την Καταστροφή της Σμύρνης.
Τέλος, στην τρίτη έκθεση, με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», είκοσι επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες, πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς οι περισσότεροι, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το 1922, μεταπλάθοντας την πρώτη ύλη της επιβίωσης και της εγκατάστασης των δικών τους ανθρώπων σε έργο τέχνης και αφήγηση.
ΠΗΓΗ: https://www.monopoli.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου