Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

ECOSTEAM

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  

Το καινοτόμο πρόγραμμα ECOSTEAM που αποσκοπεί στη βελτίωση της οικολογικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, παράλληλα με σχολεία της Φλωρεντίας (Ιταλία) και της Ριέκα (Κροατία). Ειδικότερα συνδυάζει τη μάθηση μέσω STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά) και τη διερευνητική προσέγγιση. 
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε  σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Γλυφάδας, σε ζωντανή σύνδεση με τα σχολεία του εξωτερικού. 

Προβλήματα περιοχής

Οι μαθητές κατέγραψαν τα προβλήματα της περιοχής τους και μέσω ερωτηματολογίων. Ανακάλυψαν ότι η κοινωνία τα έργα για την  βελτίωση της ποιότητας ζωής τους τα βλέπει με επιφυλακτικότητα. Πιθανόν από την εμπειρία τους, γιατί γίνονται αποσπασματικά και λύνουν ένα πρόβλημα και ανοίγουν ένα νέο ή  η υλοποίηση είναι ελλιπής. Είναι θέμα αξιοπιστίας η οποία δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Η νέα γενιά δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής και αν μεταλαμπαδευτεί αυτή ως τρόπος ζωής τότε οι παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιούνται σταδιακά και αβίαστα.  
Οι μαθητές μεταξύ άλλων πρότειναν: να γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για να διευκολύνεται η διέλευση περισσότερων ανθρώπων καθώς και να μην καλύπτονται με "αυθαίρετα" δέντρα και θάμνους που μειώνουν το πλάτος και εμποδίζουν την ασφαλή χρήση των πεζών και αποτρέπουν την κίνηση των κινητικά αναπήρων και των παιδιών που μεταφέρονται με καροτσάκι. Να αναπτυχθεί το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συνοικιών της πάνω Γλυφάδας καθώς και με την κάτω μεριά της πόλης. Μείωση της ρύπανσης με την μείωση των ρυπογόνων αυτοκινήτων, καθώς και του θορύβου που προκαλούν. Να εφαρμοστεί το σύστημα εξοικονόμησης νερού που εφαρμόζεται στην Σιγκαπούρη, όπου με ειδικά φίλτρα ανακυκλώνεται το νερό και επαναχρησιμοποιείται. 

Περιεχόμενο προγράμματος

Το πρόγραμμα προωθήθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας, σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων ΠΡΙΣΜΑ που ασχολείται με έργα που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη και με την  εποπτεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δαφνούλας Χαρίση-Μπίλια. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που να καλύπτει θέματα όπως η βιώσιμη χρήση νερού, η διαχείριση αποβλήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως η ποδηλασία, το περπάτημα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, συμβάλλει στη μείωση των ρύπων και στην αποσυμφόρηση των πόλεων, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής και προάγοντας πιο υγιεινές συνήθειες. Αυτές οι πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων.
Στην εκδήλωση, βραβεύτηκαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα βραβεία απένειμε ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου, και δόθηκαν  στους εκπροσώπους τους: Ελένη-Βικεντία Μπενέτου, Παύλος Προκαζιν και Χρύσα Γαβρά.
Οι συμμετέχοντες καθηγητές στο πρόγραμμα είναι οι: Ευγενία Λουμπαρδιά, Αικατερίνη Δοκοπούλου, Ιωάννης Μπαλαμούτης, Μαργιέττα  Στρουμπή, Παυλίνα Φυσάκη και Μαρία Αικατερίνη Ρόζη.
Το πρόγραμμα αυτό έχει και συνέχεια, με πρωτοβουλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ιταλίας το οποίο διοργανώνει διαγωνισμό διακρατικό για την διάχυση της βιώσιμης κινητικότητας όπως την βλέπει η νέα γενιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου