Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ



"ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΩ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ" 

Η συνέντευξη με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για τα παιδιά της δημοσιογραφικής ομάδας. Στην αρχή υπήρχε άγχος ιδιαίτερα έκδηλο στα παιδιά που έπαιρναν για πρώτη φορά συνέντευξη. Βέβαια ο τρόπος που υποδέχθηκε την δημοσιογραφική ομάδα, ήταν τόσο φιλικός που οι μικροί δημοσιογράφοι ένιωσαν ευχάριστα και άνετα. Ο Δήμαρχος είχε πολύ καλή διάθεση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, έδωσε και χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές. Η συζήτηση με τις εύστοχες ερωτήσεις προς τον δήμαρχο περιέχουν σημαντικές ειδήσεις!...
Οι ερωτήσεις της συνέντευξης είναι των μαθητών της δημοσιογραφικής ομάδας. Στην αποστολή μετείχαν οι: Μπελεγράτη Κωνσταντίνα, Τσαμπίρα Μαρία-Ελένη, Κασούρα Ελένη, Κασούρα Αλεξάνδρα, Ζώη Μαρία και Σωτηρόπουλος  Μιχάλης. Τους συνόδεψαν οι καθηγητές της δημοσιογραφικής ομάδας, Ευγενία Λουμπαρδιά και Ανδρέας Μακρογκίκας.

Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;
Ωράριο στο δήμαρχο δεν υπάρχει. Η μέρα του ξεκινά από το πρωί και φτάνει μέχρι το βράδυ και κάποιες φορές πολύ αργά το βράδυ. Εκείνο που έχει σημασία είναι η καλή κατανομή του χρόνου.
Το πρωί βλέπω τα εξωτερικά προβλήματα. Ακολουθούν θέματα που πρέπει να υπογράψω, αποφάσεις, συνεδριάσεις οργάνων. Το μεσημέρι έρχονται υπηρεσιακοί παράγοντες για διάφορα θέματα. Υπάρχουν συναντήσεις με ανθρώπους του δήμου. Έρχονται πολίτες. Πρέπει να γίνουν επαφές και επικοινωνία με την πολιτεία,  με διάφορα υπουργεία για να δούμε διάφορα προβλήματα.
Έχει καθοριστεί ωράριο συνάντησης των πολιτών με τον δήμαρχο, που λόγω της αθρόας προσέλευσής τους διαρκεί ως αργά το βράδυ. Σε αυτή την επικοινωνία ο πολίτης αναφέρει άμεσα στο δήμαρχο τα προβλήματά του. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι εκδηλώσεις, είναι οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι διάφορες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην πόλη από διάφορους φορείς.
Συνήθως είμαι από τους πρώτους που έρχομαι στο δημαρχείο και από τους τελευταίους που φεύγουν.
Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γλυφάδας και πως σκοπεύετε να το λύσετε;
Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και ταλαιπωρεί οικογένειες είναι έντονο και στη Γλυφάδα. Υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Προσπαθούμε να το λύσουμε με την κοινωνική υπηρεσία. Το κοινωνικό παντοπωλείο σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης συγκεντρώνουν τρόφιμα και με ειδικές εκδηλώσεις, όπως η συναυλία προς τιμή του Χρήστου Νικολόπουλου. Τις συνέπειες της κρίσης πρέπει να προσπαθήσουμε να τις εξουδετερώσουμε σε τοπικό επίπεδο δημιουργώντας ανάπτυξη. Να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες και να μην βρίσκουν γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσκολίες και να μην αισθάνονται ότι ο δήμος δεν είναι φιλικός απέναντί τους.
Σπουδαίο παράλληλα πρόβλημα είναι και το κοιμητήριο της πόλης μας, στο οποίο δεν υπάρχουν μνήματα, έχει γεμίσει. Λόγω της πίεσης από τη ζήτηση κλείστηκαν με μνήματα και οι διάδρομοί του. Και πάλι δεν επαρκεί ο υπάρχων χώρος. Οι κάτοικοι φτάνουν στο σημείο να έρχονται στο δημαρχείο και να εκλιπαρούν για το αυτονόητο…. να θάψουν τους ανθρώπους τους στο κοιμητήριο της πόλης τους.  Είναι θέμα σεβασμού των νεκρών να δημιουργήσουμε νέο κοιμητήριο. Με νόμο πρόσφατα παραχωρήθηκε μια έκταση 49 στρεμμάτων που υπάρχει στον Υμηττό στο στρατόπεδο της αεροπορίας. Σε αυτό θα δημιουργήσουμε το σύγχρονο κοιμητήριο της πόλης. Βρισκόμαστε στο στάδιο σύνταξης μελέτης.
Ποιο είναι το όραμά σας για την περιοχή της Γλυφάδας;

Η Γλυφάδα είναι η τρίτη πόλη σε χωρική έκταση στην Αττική μετά την Αθήνα και τον Πειραιά με έκταση 25τετραγ. χιλιόμετρα. Η περιοχή μας έχει και το προνόμιο ότι διαθέτει φυσική ομορφιά με ιδιαίτερο τοπίο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Παράλληλα είναι μια πόλη με καλό εμπορικό κέντρο που φέρνει έσοδα στο δήμο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Βελτίωση χρειάζονται τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι παιδικές χαρές, οι παιδικοί σταθμοί, τα φώτα στους δρόμους, οι δομές για τους ηλικιωμένους και όλα αυτά αποτελούν τις βασικές υποχρεώσεις του δήμου. Η Γλυφάδα είναι επιπλέον ένα δήμος που δεν έχει δάνεια. Το μόνο δάνειο που πήρε ήταν πριν 20 χρόνια για την οικοδόμηση του νέου δημαρχείου, το οποίο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα έξοδα.
Η παραλία είναι μεγάλη μας προτεραιότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να την χαίρονται όπως πρέπει. Δρομολογείται η ανάπλαση η οποία περιλαμβάνει καθαρισμό και εμπλουτισμό του χώρου με πράσινο, αμμουδιά, διαδρομές ποδηλάτου ώστε να γίνει φιλική στους κατοίκους.
Με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας προγράμματα της Ε.Ε. προεγκρίθηκαν 6.500.000€ για ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, φέρνοντας σύντομα στην πόλη μας ηλεκτρικά λεωφορεία και κομποστοποίηση απορριμμάτων.
Με την βοήθεια των κατοίκων, επιθυμούμε η Γλυφάδα να γίνει η πόλη πρότυπο της Ελλάδας. Μια πόλη που όλοι θα θέλουν να ζουν.
Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχετε αντιμετωπίσει στον δήμο;
Η διαμαρτυρία ενός νέου ανθρώπου για την εκταφή της μητέρας του που έγινε εν απουσία του, αφού είχε αγνοήσει τις ειδοποιήσεις του δήμου. Το πρόβλημα της χωρητικότητας του κοιμητηρίου δεν επιτρέπει ούτε την ολιγοήμερη αναβολή των εκταφών.
Φεύγοντας είπε: «Ελπίζω ο πατέρας μου να το πάρει μαλακά» Την επόμενη μέρα ο πατέρας του πήγε στην τακτική επίσκεψη στο μνήμα της συζύγου του. Αντικρίζοντας το θέαμα στεναχωρήθηκε, επιδεινώθηκε το πρόβλημα υγείας του και πέθανε δίπλα στο μνημείο της συζύγου του. Μετά το περιστατικό ο γιος ζήτησε να καταλάβει το μνημείο της μάνας ο πατέρας του. Δυστυχώς η σορός του πατέρα έμεινε σε αναμονή για να βρεθεί κενοτάφιο.
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι για ένα νέο ηλικιακά δήμαρχο η πρώτη αγωνία του θα ήταν το κοιμητήριο. Πρόβλημα δύσκολο και ταυτόχρονα τραγικό. Με έχει στιγματίσει αυτό το περιστατικό.
Η μετακίνηση με το ποδήλατο δεν διευκολύνεται στην Γλυφάδα, υπάρχει πρόβλεψη για ποδηλατοδρόμους;
Σήμερα στην πόλη δεν υπάρχουν ποδήλατα. Οι μόνοι χώροι που υπάρχουν για να κινηθούν είναι ένα κομμάτι στην Αγίου Νεκταρίου και στη Λαζαράκη. Αποτελούν μεμονωμένες προσπάθειες. Ο ποδηλατοδρόμος πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει να φτιάξουμε οργανωμένο δίκτυο στο οποίο με ασφάλεια να παίρνει το ποδήλατό του και να κινείται μέσα στην πόλη. Όπως αυτό συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές αλλά και Ελληνικές πόλεις, όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα. Αυτά εντάσσονται στην κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. Ξεκινάμε το 2015 με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου από τη μια άκρη της παραλίας στην άλλη. Θα τοποθετηθούν και κοινόχρηστα ποδήλατα τα οποία θα τα χρησιμοποιεί ο κάτοικος με μια κάρτα που θα του χορηγεί ο δήμος. Μια σύγχρονη πόλη πρέπει ν’ αναπτύσσει ποδηλατοδρόμους και να διευκολύνει τους πολίτες να παίρνουν τα ποδήλατα τους και να κάνουν βόλτες και αυτό επιδιώκουμε…
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από ομάδες στις οποίες πρέπει να καταβάλεις συνδρομή. Σκέφτεστε να τις χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι ελεύθερα για κάποιο χρονικό διάστημα δωρεάν;
Οι ομάδες ζητούν από το δήμο τα γήπεδα, οικονομική ενίσχυση και άλλα, διότι έχουν πάρα πολλά παιδιά. Εμείς τους απαντάμε ότι αντιστοίχως υπάρχει και κόσμος που δεν είναι στις ομάδες και θέλει να χρησιμοποιεί τα δημοτικά γήπεδα. Ο καθένας πρέπει να χαίρεται τα γήπεδα διότι τα πληρώνουμε όλοι, άρα ανήκουν και σε όλους τους κατοίκους.
Για παράδειγμα το γήπεδο του στίβου, δίπλα από το 1ο Λύκειο, η ομάδα του Γ.Σ. Γλυφάδας το χρησιμοποιεί από τις 4:00 έως τις 9:00 και οι πολίτες από τις 9:00 έως τις 10:00 και το επεκτείναμε ως τις 11:00.
Η χρήση των γηπέδων είναι σημείο τριβής,  διότι οι ομάδες είναι πολλές, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Υπάρχουν πέντε ομάδες ποδοσφαίρου και πέντε ομάδες μπάσκετ στην Γλυφάδα, δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσες ομάδες, θα μπορούσαν να ήταν όλες μαζί. Εφ’ όσον όμως έτσι έχουν τα πράγματα εμείς πρέπει να κοιτάμε και αυτούς που δεν ανήκουν στις ομάδες. Αυτούς που θέλουν να παίξουν στο γήπεδο με φίλους ή θέλουν να τρέξουν. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό. Τις νέες εγκαταστάσεις που θα παραλάβουμε, που κατασκεύασε ο ΟΣΚ στη Βουλιαγμένης και Ανθέων και που διαθέτουν πολύ ωραίο γήπεδο μπάσκετ, θα φροντίσουμε ο κόσμος να μπορεί να το χαίρεται.
Υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο. Τις δαπάνες των γηπέδων τις καταβάλλει ο δήμος. Άρα ο πολίτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ζητά να χαίρεται τα γήπεδα. Οι δε ομάδες κάποιες φορές λειτουργούν ως αποκλειστικοί χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων και τότε δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση. Επειδή οι ομάδες έχουν παιδιά ζητούν όλο και περισσότερα. Ευελπιστούμε με την δημιουργία νέων αθλητικών χώρων να μετριαστεί το πρόβλημα.
Ακόμα και την διαχείριση του γηπέδου πρέπει να δούμε πως θα την κάνουμε. Ο Γ.Σ. Γλυφάδας είναι αναγνωρισμένο και κορυφαίο σωματείο που έχει αναδείξει πρωταθλητές και έχει πάρα πολλά παιδιά. Διαφωνήσαμε όμως με την κατάληψη του χώρου που βρίσκονται οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια, τα οποία τα προορίζουν αποκλειστικά για τους αθλητές τους. Για τον κόσμο υπήρχαν χημικές τουαλέτες, τις οποίες πληρώνει ο δήμος και αυτές. Το θεωρήσαμε απαράδεχτο να χωρίζει τους Γλυφαδιώτες σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Μετά μας κατήγγειλαν για αυτό το γεγονός λέγοντας ότι αδικούμε τον Γ.Σ. Γλυφάδας!
Οι σύλλογοι προσφέρουν έργο αλλά διεκδικώντας συνεχώς τελικά φτάνουν να απεμπολούν το δικαίωμα του πολίτη να χαίρεται και αυτός τα γήπεδα. Αυτή είναι η δουλειά μας να κρατούμε ισορροπία στη διαχείριση των αθλητικών χώρων.
Κανονικά τα έξοδα του νερού και του ρεύματος έπρεπε να επιβαρύνουν τους συλλόγους που τα καταναλώνουν. Γιατί πρέπει να πληρώνει ο πολίτης ποσά κάποιων χιλιάδων ευρώ όταν δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει;
Ο δήμος έχει την διάθεση να βοηθά τα σωματεία χρηματοδοτώντας δραστηριότητες. Παράδειγμα: Θέλει να μετακινηθεί μια ομάδα και χρειάζεται πούλμαν. Ο δήμος με διάφανο τρόπο χρηματοδοτεί την μετακίνηση. Παλαιότερα τους έδινε τα χρήματα χωρίς να ελέγχει αν χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό.
Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με τη πολιτική; Σαν μαθητής είχατε συμμετοχή στα μαθητικά συμβούλια;
Το ένα έφερε το άλλο και όταν μπήκα στην νομική ασχολήθηκα έντονα με τα κοινά, μετά εξελέγην επικεφαλής της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και μετά εξελέγην ευρωβουλευτής. Το 2013 πήρα την απόφαση να καταπιαστώ ενεργά με την πόλη όπου πήγα σχολείο και μεγάλωσα, τη Γλυφάδα μας και τέθηκα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους.
Ξέρεις κάθε φορά λες σταματάω, γιατί δικηγόρος είναι η δουλειά μου και όλο κάτι γινόταν… Λες αφού μπορεί να γίνει αυτό ας το δοκιμάσω, κάπως έτσι προχωράς αλλά δεν είναι η δουλειά μου η πολιτική - να είμαστε εξηγημένοι: όσο θα το αντέχω και θα με αντέχει έχει καλώς, εάν κάποια στιγμή δεν πάει άλλο, η δουλειά μου είναι άλλη και το γραφείο μου είναι ενεργό, δεν θα στεναχωρηθώ εάν κάποια στιγμή σταματήσω.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την πολιτική στο μέλλον; Στοχεύετε στο μέλλον να κατακτήσετε κάποια πιο υψηλόβαθμη θέση σε σχέση με την οποία βρίσκετε σήμερα;
Σας ευχαριστώ για το ερώτημα αλλά δεν έχω σχέδια τέτοια γιατί άμα κάνεις σχέδια στην πολιτική εγκλωβίζεσαι. Νομίζω ότι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο καθένας όταν είναι σ’ όλα αυτά είναι να μην έχεις εξαρτήσεις. Εμένα δεν με νοιάζει εάν αύριο θα είμαι στην πολιτική γιατί έχω την δουλειά μου. Είναι ένα επιχείρημα που έχω εγώ για να μην υποκύπτω σε πιέσεις και να κάνουμε το σωστό. Ακριβώς επειδή θεωρώ ότι δεν είναι η αγωνία μου εάν πάντα θα είμαι στην πολιτική γι αυτό και ρισκάρω περισσότερο. Όταν κατέβηκα για δήμαρχος δεν το πίστευε κανένας ότι θα εκλεγώ. Στην συγκέντρωση στην Καραΐσκάκη - ήταν στο τέλος του εκλογικού αγώνα - ήρθε πολύς κόσμος. Εάν ρώταγες λίγο πριν δεν το πίστευε πολύ ο κόσμος, είτε επειδή με λέγανε πολύ μικρό είτε επειδή νόμιζαν ότι θα κερδίσει ο τότε δήμαρχος είτε όλα αυτά μαζί. Ο λόγος όμως που δεν φοβήθηκα να το κάνω ήταν γιατί δεν με ένοιαζε εάν θα χάσω και κλείνω με αυτό και θέλω να σας το μεταφέρω σαν μήνυμα: ό,τι κάνετε να το κάνετε επειδή θέλετε να το κάνετε και όχι σώνει και καλά επειδή πρέπει να το κάνετε.
Πριν από μερικά χρόνια κατείχατε μια σημαντική θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Μπορείτε να μας περιγράψετε τον ρόλο σας εκεί και κάποια σημαντικά θέματα που αντιμετωπίσατε;
Η θέση του ευρωβουλευτού είναι σημαντική. Αξίζει κανείς να παρακολουθεί το τι κάνουν οι ευρωβουλευτές. Βρίσκεσαι με 750 άλλους βουλευτές και πέραν των όποιων τοποθετήσεων και αφετηριών σε ιδεολογικό επίπεδο πρέπει να υπερασπιστείς την χώρα σου. Η Ελλάδα έχει μόνον 21 ευρωβουλευτές και είναι δύσκολο να υπερασπιστείς τις διεκδικήσεις της χώρας σου.
Βρεθήκαμε από το 2009-2014 στην ευρωβουλή την στιγμή που οι Έλληνες ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. “Εσείς που δεν έχετε λεφτά” και διάφορα άλλα που λέγανε και κάθε φορά έπρεπε να απαντάμε.  Το πρώτο που κάναμε ήταν να υπερασπιστούμε όσο καλύτερα τη χώρα. Από εκεί και πέρα ο κάθε ευρωβουλευτής συμμετέχει σε επιτροπές στις οποίες εξειδικεύεται. Αναλαμβάνει θέσεις, εισηγείται θέματα, ψηφίζονται νομοθεσίες με την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και σημαντικά ζητήματα που μετά ενσωματώνονται στην νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους.
Εγώ ήμουν εισηγητής και συντονιστής όλων των βουλευτών στα μεταναστευτικά θέματα στην πολιτική μου ομάδα, θέμα κορυφαίο για τη χώρα. Εισηγήθηκα πολλά θέματα και συνέβαλα σε επιχορηγήσεις πάνω από 300.000.000€ στην Ελλάδα. Ήμουν επίσης στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Εισηγήθηκα πολλές νομοθεσίες και πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έκανα στοχευμένη προσπάθεια να ενισχύσουμε κάποιους κωδικούς και κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα για την νέα περίοδο 2014-2020. Για να ξεκινήσουν και να πάνε όλα καλά η χώρα πρέπει να στέκεται καλά και να βρούμε μια ισορροπία με τους εταίρους μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας με επιτόκιο λιγότερο από 2% και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους. Ασφαλώς είναι απαράδεκτο να έρχεται ο Γερμανός ή οποιοδήποτε άλλος και να λέει οι Έλληνες δεν είστε άξιοι. Είμαστε άξιοι, έχουμε και ιστορία, είμαστε και υπερήφανοι, είμαστε και εργατικοί και δεν είμαστε τεμπέληδες τους λέγαμε. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να τους λες “σου χρωστάω χρήματα, δώσε μου και άλλα, σε αγνοώ και σε προσβάλλω”.
Στην Ελλάδα δεν προχώρησε η εξυγίανση της οικονομίας γιατί έχουμε πολλές παθογένειες ως χώρα. Δεν μπορεί σήμερα στο Δήμο Γλυφάδας να έχουμε υπάλληλο ο οποίος δεν εργαζόταν δύο χρόνια και πληρωνόταν. Όταν η υπηρεσία του ζήτησε την επιστροφή των μη δεδουλευμένων αντέδρασε λέγοντας ότι δεν τα έχει και πήγε στα δικαστήρια. Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχουν ρολόγια της ΕΥΔΑΠ θαμμένα στα πεζοδρόμια,  να πληρώνει ο δήμος 2000€ το μήνα και να μην έχει κανείς ευθύνη γιατί το πληρώνουμε. Είπα, κλείστε το, γιατί να πληρώνουμε για κάτι που δεν υπάρχει.
Εσείς αύριο θα κληθείτε να φτιάξετε τη χώρα, μια περήφανη χώρα με μεγάλη ιστορία. Με ακόμα πιο σπουδαίο παρόν και μέλλον χωρίς αμφιβολία. Μην κάνετε όμως το λάθος να βλέπετε φοβικά την Ευρώπη ή ως κάτι κακό. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει καλύτερη και να αλλάξει πολλά πράγματα.
Τι συμβουλεύετε τα παιδιά; Να έχουν ξεκάθαρο στόχο επαγγέλματος από σχετικά μικρή ηλικία και να τον κυνηγάνε ή να έχουν ένα πλάνο και να αφήνονται στη ροή των πραγμάτων που συμβαίνουν στη ζωή τους; Η νομική ήταν καθαρή επιλογή σας ή επηρεαστήκατε από τη γνώμη των γονιών σας;
Όταν πήγαινα στο σχολείο - και ρωτήστε τον κ. Παλτόγλου στο λύκειο στα μαθηματικά - στη φυσική και στη χημεία ήμουν ο καλύτερος. Τότε στη τάξη μου έλεγαν όλοι να γίνω μηχανικός ή γιατρός. Κάποια μέρα σηκώθηκα και είπα θέλω να γίνω δικηγόρος και τους είχα στεναχωρήσει κιόλας! Με επέπλητταν πάρα πολύ οι καθηγητές μου τότε, γιατί είχα έφεση στα θεωρητικά μαθήματα και κάθισα και διάβασα αρχαία,  ιστορία και λατινικά και μπήκα στη νομική. Το έκανα επειδή ήθελα να γίνω δικηγόρος και αν κάτι πιστεύω ό,τι έκανα στη ζωή μου είναι αυτό, που έγινα δικηγόρος. Τώρα γιατί έγινα δικηγόρος, ίσως επειδή έβλεπα τον πατέρα μου. Από μικρό με ρώταγαν τι θες να γίνεις και τους έλεγα δικηγόρος. Όταν παίζαμε θεατρικό στο σχολείο εγώ έκανα το δικηγόρο. Όταν τελείωσα τη νομική αμέσως μπήκα στη δικηγορία και τώρα έχουμε γραφείο με επτά άτομα και είμαστε οργανωμένο γραφείο χρόνια πολλά και όλα αυτά τα χρόνια με τη δικηγορία ζω. Τα άλλα προέκυψαν.
Οπωσδήποτε πρέπει τα όνειρα σας να τα κυνηγάτε. Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με τίποτα. Όταν κάποιος σας πει ότι το όνειρό σας είναι άπιαστο και δεν μπορείτε να το πιάσετε να μην τον πιστέψετε. Θες να γίνεις αστροναύτης, να παλέψεις για να γίνεις και να παλέψεις αφού θες να γίνεις αστροναύτης να πάρεις να εφόδια για να γίνεις. Να διαβάσεις καλά τα μαθήματά σου, να κοιτάς και τι χρειάζεται για να γίνεις αστροναύτης. Τώρα εσείς έχετε κάτι που εμείς δεν είχαμε. Εγώ στο γυμνάσιο δεν έμπαινα στο Google για να βρω ο,τι ήθελα,  ούτε είχα την πληροφορία που έχετε εσείς.  Τρέχαμε να βρούμε κανένα βιβλίο και ο,τι μας έλεγε η τηλεόραση. Όχι ότι δεν βρίσκαμε πράγματα για να ενημερωθούμε για τα πάντα.
Τώρα θες να μάθεις τι σημαίνει μια λέξη. Πατάς ένα κουμπί και το βρίσκεις. Ούτε καν στον υπολογιστή.  Στο κινητό. Επομένως αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι πρώτον να κυνηγάει το όνειρό του. Δεύτερον, επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και ο ανταγωνισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος πρέπει κανείς να παλεύει. Τα προσόντα του και οι γνώσεις του είναι το εφόδιο του για να μπορέσει μελλοντικά να έχει και μια καλή θέση στην αγορά εργασίας και στο επάγγελμά του. Παλιά τι κάναμε; Λέγαμε θα τελειώσουμε το σχολείο, θα μπούμε στο πανεπιστήμιο, βρήκαμε δουλειά. Δεν είναι πλέον έτσι. Είναι πολλοί οι δικηγόροι για παράδειγμα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.
Θέλω να σας δώσω όμως μια ευρύτερη συμβουλή: να κάνετε κτήμα σας τη γνώση, δηλαδή αυτά που διαβάζετε μην τα διαβάζετε για να πάρετε καλό βαθμό αλλά προσπαθήστε να τα καταλαβαίνετε αυτά που διαβάζετε. Προσπαθήστε να έχετε κριτική ικανότητα.
Σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται από τι πρέπει να πιαστεί ένας άνθρωπος και που να πιστέψει;
Δεν προχωρά καλά σε αυτή τη ζωή κανείς αν δεν έχει τις αρχές του και τα ιδανικά του. Σε αυτά μην κάνετε εκπτώσεις. Δεν εννοώ να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αυτό δεν γίνεται! Αν είχες μια αρχή και πιστεύεις ότι αυτό είναι σωστό, να αγωνιστείς για αυτό. Μπορεί να σου πει κάποιος, “ξέρεις κάτι άμα δεν κάνεις το σωστό και πας από την άλλη μπορείς να λύσεις ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα”. Πρέπει να το σκεφτείς πολύ σοβαρά αν αξίζει τον κόπο. Παράδειγμα, αν έχεις ένα ακίνητο και πρέπει να φτιάξεις ένα παιδικό σταθμό και να σου πει κάποιος πούλα μου το ακίνητο να φτιάξω ένα κλαμπ και θα πάρεις πολλά χρήματα. Πρέπει να το σκεφτείς πριν το κάνεις παρόλο που τα οικονομικά κίνητρα είναι πολλά.
Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση αξιών. Σε μια τέτοια κρίση αμφισβητούνται παραδοχές. Τι είναι πιο σωστό, ποιο είναι δίκαιο, ποιο άδικο… Βλέπετε το προηγούμενο διάστημα πάνε οι αναρχικοί και τα σπάνε και λένε είναι δικαίωμα μας. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα και της κρίσης.
Υπάρχει μια ράμπα αναπήρων, υπάρχουν και πινακίδες, αν πας να παρκάρεις σε άλλες χώρες ο πολίτης που θα σε δει, όχι ο αστυνομικός, θα σου κάνει παρατήρηση. Στον τόπο μας μπορεί και να γίνει καβγάς για το ποιος θα πρωτοπαρκάρει. Αυτό δεν είναι σωστή αντίληψη μιας κοινωνίας. Αυτά πρέπει να τα αλλάξετε εσείς και πρέπει να πιστεύετε όσο γίνεται σε βασικές αρχές στην ζωή σας. Δεν είμαι αυτός που θα σας τις υποδείξει, εγώ μπορώ να σας πω κάποιες σκέψεις και σεις να αποφασίσετε.
Κύριε δήμαρχε τον περασμένο Απρίλιο είχατε υποσχεθεί στα παιδιά της δημοσιογραφικής ομάδας που εξέλεξαν εκπρόσωπο στο μαθητικό ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της επιστήμης να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τελικά η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί;
Πέρυσι δεν προλάβαμε λόγω των εξετάσεων. Αυτό τώρα κοιτάμε να το κάνουμε και για σας αλλά και συνολικά στην πόλη. Να δημιουργήσουμε την δυνατότητα με έξοδα και του δήμου και να το οργανώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να κληθούν μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη να το επισκέπτονται. Αυτό όμως αφορά μικρό αριθμό μαθητών από κάθε χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει και μια κατανομή. Αιτήματα έρχονται από όλη την Ελλάδα. Και αν το αίτημα έρχεται από την Ορεστιάδα ή την Ξάνθη, εκεί υπάρχουν και εθνικού χαρακτήρα ζητήματα, αυτά τα σχολεία καμιά φορά παίρνουν προβάδισμα από τις πολιτικές ευρωομάδες.
Κύριε δήμαρχε σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε!
Να είστε καλά και να προχωράτε καλά και αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι και σε σας και στους συμμαθητές σας είμαστε στη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου