Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Βαρώνος Δε Κουμπερτέν, Τιμολέων Φιλήμων, Ν.Γ. Πολίτης, Χαράλαμπος Άννινος

 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1896  

Χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και το λεύκωμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αφού αναφέρεται στην Α΄ σύγχρονη Ολυμπιάδα, που διεξήχθηκε στην Αθήνα το 1896. Δίγλωσση έκδοση, Ελληνικά και Γαλλικά, διαιρεμένη σε τρεις ενότητες οι οποίες συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Γίνεται αναφορά, αρχικά, στην ιδέα της ανασύστασης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ήταν αποτέλεσμα της διάδοσης της φυσικής άσκησης, η οποία από τα μέσα του 19ου είχε εισαχθεί και στην εκπαίδευση. Παράλληλα δε υπήρχε σύνδεση των καλλιεργούμενων αθλημάτων με την αρχαιότητα. Αναφορά γίνεται, στην συνέχεια, στην κατασκευή του κύριου αθλητικού γηπέδου, του Παναθηναϊκού Σταδίου, το γνωστότερο σήμερα ως Καλλιμάρμαρον. 
Το αργυρό κύπελλο του
 Μαραθωνίου δρόμου.
Προσφορά του φιλάρχαιου
Γάλλου ακαδημαϊκού
 Μιχαήλ Μπρεάλ 
Το τρίτο μέρος είναι το πιο συγκλονιστικό. Αποτελεί το ρεπορτάζ των αγώνων. Περιγραφή ζωντανή που σε εισάγει στις συγκλονιστικές στιγμές των αγώνων. Μεταφέρει το πάθος της κερκίδας, την μαχητικότητα των αθλητών και ότι άλλο αξιοσημείωτο έγινε. Δείγμα αποτελεί το στιγμιότυπο: "Εις το Στάδιον φαίνεται εισερχόμενος κεκαλυμμένος υπό κονιορτού εκ της πολυώρου ιππασίας ο αφέτης του Μαραθωνίου δρόμου, όστις κατ΄ ευθείαν βαίνων προς τους βασιλικούς θώκους αναγγέλλει ότι προηγείται ο Λούης. Η είδησις διαδίδεται αστραπηδόν και μία ουρανομήκης ζητωκραυγή αναπέμπεται από όλα τα στήθη..."
Το μεγάλου σχήματος λεύκωμα των 120 σελίδων τυπώθηκε από τον εκδότη Κάρολο Μπεκ το 1896.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου