Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΓΛΥΦΑΔΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1955

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ


Αμερικάνικο δικινητήριο πολεμικό αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη στα ρηχά της θάλασσας πλησίον του εξοχικού κέντρου «Ζέρβας», λόγω βλάβης του κινητήρα του, πριν 62 χρόνια, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 1955, στις 11:05 το πρωί. Τραγικό θάνατο βρήκαν οι δύο πιλότοι του. 
Η μεταφορά των σορών των πιλότων 
(Φωτ. εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Το αεροσκάφος, τύπου Τ.Β.Μ., ήταν τορπιλοπλάνο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και στην συνέχεια μετασκευάστηκε σε ελαφρό μεταγωγικό. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 10:55 με προορισμό το αεροπλανοφόρο «Ράντολφ» που βρισκόταν στην Σμύρνη, στο πλαίσιο Συμμαχικής άσκησης (ΝΑΤΟ), μεταφέροντας το ταχυδρομείο για το πλήρωμα του. Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του άρχισε να χάνει ύψος, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον Πύργο Ελέγχου Πτήσεων του Ελληνικού, ότι επιστρέφει στο αεροδρόμιο λόγω μηχανικής βλάβης. Αιφνίδια, ενώ πετούσε στο ύψος της ακτής της Γλυφάδας, λιγότερο από μίλι από τον αεροδιάδρομο, έχασε την οριζόντια πτήση του και κατέπεσε ως βολίδα στην θάλασσα, περίπου 30 μέτρα από την ακτή. 
Το αεροπλάνο έπαθε ολική καταστροφή, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία, στην οποία διακρίνονται οι ψαράδες, που ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και αμέσως μετά το συμβάν, το λιμενικό και όλη η δύναμη της χωροφυλακής Γλυφάδας. Ακολούθησαν τα συνεργεία διασώσεως του αεροδρομίου και Αμερικανοί τεχνικοί της βάσης του Ελληνικού. 

ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδες «Ελευθερία» και «Εμπρός». Η φωτογραφία αλιεύθηκε από ιστοσελίδα  πωλήσεων, πρέπει να είναι από φωτορεπόρτερ του οποίου τα στοιχεία δεν αναφέρονται.
...........................
ΣΣ. Η ιστοσελίδα ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ προσκαλεί όσους διαθέτουν παλαιό φωτογραφικό (και όχι μόνο) υλικό από το 3ο Γυμνάσιο, την Τερψιθέα και την Γλυφάδα γενικότερα να μας το δανείσουν, για να το δημοσιεύσουμε. Να γνωρίσουμε και να συνθέσουμε την τοπική μας ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου