Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Έφηβος και Εικόνα Σώματος(3)

  Ανορθόδοξες Δίαιτες; Γιατί δεν πρέπει να τις εφαρμόζεις!

Έχεις ακούσει για τη δίαιτα που σε βοηθάει να χάσεις 7 κιλά σε 1 εβδομάδα;  Ή για τη δίαιτα που μπορείς να τρως κάθε μέρα απεριόριστες ποσότητες από το αγαπημένο σου φαγητό και πάλι να χάνεις βάρος, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις καθόλου άσκηση;
Τότε είναι βέβαιο ότι έχεις ακούσει για τις λεγόμενες ανορθόδοξες δίαιτες ή αλλιώς και δίαιτες μόδας.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν μια δίαιτα κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία; Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι ότι υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα με ένα τρόπο που παρουσιάζεται σαν «μαγικός». Για αυτό άλλωστε και είναι τόσο δημοφιλείς! Ο στόχος τους είναι να περιοριστούν απότομα οι θερμίδες που καταναλώνεις, όμως δεν πρέπει ούτε και είναι δυνατό να ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον απαγορεύουν ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Πολύ συχνά οι δίαιτες αυτού του τύπου σε προτρέπουν να παραλείπεις γεύματα, να κάνεις απόλυτη νηστεία κάποια ημέρα, να αντικαθιστάς γεύματα με συμπληρώματα ή χάπια ή να μην τρως καθόλου τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ή να τρως συνεχώς το ίδιο φαγητό. Μπορεί όντως να υπάρχουν άτομα που τις εφαρμόζουν και χάνουν κάποια κιλά, όμως η απώλεια που πετυχαίνουν δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις αρχίσουν να τρώνε κανονικά το βάρος που έχασαν επανακτάται, και δυστυχώς συνήθως δεν επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος, αλλά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο!
Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό μειονέκτημα των διαιτών αυτών δεν είναι η μη αποτελεσματική τους δράση στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που επιφυλάσσουν για την υγεία και η μη υγιής στάση που καλλιεργούν στα άτομα απέναντι στην τροφή. Λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης πολλών θρεπτικών συστατικών που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους δίαιτες, οι αρνητικές επιδράσεις είναι ακόμα πιο σημαντικές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς το σώμα σου αναπτύσσεται ακόμα και έχει αυξημένες ανάγκες σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, εάν δεν καταναλώνεις τις απαραίτητες θερμίδες ή εάν αποκλείεις κάποιες ομάδες τροφίμων, μπορεί να νιώθεις συνεχώς αδυναμία, να διαταραχθεί η λειτουργία του εντέρου σου, να μειωθεί η άμυνα του οργανισμού σου, ακόμα και να επηρεαστεί το ύψος που έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέχρι το τέλος της εφηβείας. Ένα άλλο σημείο είναι ότι πολλές από τις δίαιτες αυτές περιλαμβάνουν ειδικά ροφήματα, βότανα ή χάπια, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα, εφόσον τα συστατικά τους δεν είναι πάντα γνωστά με βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, και άσχετα από το είδος των τροφίμων που η καθεμιά περιλαμβάνει, οι ανορθόδοξες δίαιτες ενισχύουν εξ ορισμού μια μη σταθερή στάση και σχέση με το φαγητό, καταργώντας την έννοια της ισορροπίας και ενισχύοντας ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.
Συνεπώς, οι ανορθόδοξες δίαιτες δεν είναι η λύση για να αποκτήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και να τις υιοθετήσεις μέσα στην καθημερινότητά σου. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν αλλαγές στον τρόπο διατροφής σου -όπως για παράδειγμα να κάνεις πιο κανονικά γεύματα, να μειώσεις τις μερίδες φαγητού, να αυξήσεις τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης και να μειώσεις τα ζωικά προϊόντα και τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα- και παράλληλα αλλαγές και στη σωματική σου δραστηριότητα, ώστε καθημερινά να κινείσαι περισσότερο και να συμμετέχεις τακτικά σε αθλήματα και δραστηριότητες. Επειδή, όμως, το βάρος είναι τελικά ένα αποτέλεσμα συμπεριφορών, δηλαδή επιστροφή στις παλιότερες συνήθειες σημαίνει ανάλογη αλλαγή και στο βάρος, έχει μεγάλη σημασία να ενταχθούν αυτές οι αλλαγές σε μόνιμη βάση στη ζωή σου.

ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου