Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Συμβουλέψου τις ετικέτες τροφίμων

Κάνε έξυπνες διατροφικές επιλογές!

Κάθε τρόφιμο διαθέτει ένα μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τη θρεπτική του αξία, δηλαδή την ποιότητά του. Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τη θρεπτική αξία των τροφίμων και να κάνεις τις δικές σου έξυπνες διατροφικές επιλογές;
Μα φυσικά μελετώντας τις διατροφικές πληροφορίες που θα βρεις στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τυποποιημένων τροφίμων! Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στη λεγόμενη διατροφική ετικέτα του τροφίμου, συνήθως με τη μορφή πίνακα.
Μάθε να διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων! Σε αυτήν παρουσιάζεται αρχικά η περιεκτικότητα του τροφίμου σε ενέργεια, η οποία μετριέται είτε σε kcal (οι γνωστές σε όλους θερμίδες) είτε σε kJ (1 kcal = 4,2 kJ).
Φρόντισε, επομένως, όταν θέλεις να συγκρίνεις την περιεκτικότητα διαφορετικών τροφίμων σε ενέργεια, να χρησιμοποιείς την ίδια μονάδα μέτρησης! Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η περιεκτικότητα του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, ενώ σε κάποια τρόφιμα αναγράφονται επιπρόσθετες πληροφορίες για σάκχαρα, κορεσμένα λίπη, διαιτητικές ίνες και νάτριο/αλάτι. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι η περιεκτικότητα αυτή εκφράζεται συνήθως με δύο τρόπους, δηλαδή ανά 100 g ή mL τροφίμου και ανά μερίδα τροφίμου. Όταν θέλεις να συγκρίνεις τη θρεπτική αξία διαφορετικών τροφίμων, φρόντισε να χρησιμοποιείς την ανάλυση ανά 100 g ή mL και όχι ανά μερίδα, καθώς το μέγεθος της μερίδας μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάμεσα σε διαφορετικά τρόφιμα. Άλλωστε, η μερίδα που καταναλώνεις εσύ μπορεί να μην συμπίπτει με τη μερίδα που αναγράφεται στη συσκευασία του τροφίμου. Θυμήσου, ακόμα, ότι οι βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C) και τα ανόργανα στοιχεία (π.χ. ασβέστιο) αναγράφονται στη διατροφική ετικέτα ενός τροφίμου μόνο όταν το τρόφιμο αποτελεί καλή πηγή αυτών.
Για να κάνεις, λοιπόν, έξυπνες διατροφικές επιλογές, φρόντισε να επιλέγεις τρόφιμα με μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Κάνε, λοιπόν, εξάσκηση στα τρόφιμα παρακάτω! Ποιο από τα δύο θα διάλεγες με βάση τις πληροφορίες της διατροφικής τους ετικέτας;

 
Από την ανάλυση ανά 100 g τροφίμου, προκύπτει ότι το τρόφιμο 1 έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια, σάκχαρα, λίπη, κορεσμένα λίπη και νάτριο και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε σχέση με το τρόφιμο 2. Συνολικά, λοιπόν το τρόφιμο 1, όταν συγκρίνεται με το τρόφιμο 2 στην ίδια ποσότητα, αποτελεί μια καλύτερη διατροφική επιλογή! Ρίξε όμως μια ματιά και στην ανάλυση ανά μερίδα τροφίμου. Παρατήρησες ότι μια μερίδα (32 g) από το τρόφιμο 1 αποδίδει τελικά περισσότερες θερμίδες, σάκχαρα και νάτριο σε σχέση με μια μερίδα (20 g) από το τρόφιμο 2; Επομένως, πρέπει να θυμάσαι ότι και η μερίδα των τροφίμων που καταναλώνεις παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο! Αν για παράδειγμα καταναλώσεις μια ολόκληρη συσκευασία από κάποιο τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας ενδεχομένως θα προσλάβεις περισσότερες θερμίδες, ή/και μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων και κορεσμένων λιπών, από ό,τι αν καταναλώσεις μια πολύ μικρή μερίδα από ένα τρόφιμο χαμηλότερης θρεπτικής αξίας.

ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου