Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αναδημοσίευση από τον «Παλμό της Γλυφάδας»

Προσπάθεια διεκδίκησης  του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου

Στους «ευσεβείς πόθους» της δημοτικής αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης μένει ο χώρος που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Γλυφάδας. Ουτοπική η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει ένα χώρο που δεν της ανήκει μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στα άκρο της επικράτειας της. Το πρόβλημα στέγασης του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης προσπαθεί να το λύσει χρησιμοποιώντας το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Γλυφάδας. Πρόβλημα που υπάρχει από την ημέρα δημιουργίας του σχολείου της Αργυρούπολης, αφού στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Στερείται λογικής η ενέργεια του γειτονικού δήμου να διεκδικήσει ένα σχολικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε ως σχολείο της Γλυφάδας, Γυμνάσιο Τερψιθέας Γλυφάδας ήταν η αρχική ονομασία του και 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Γλυφάδας στην συνέχεια.  

Παρουσιάζεται το ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ο Παλμός της Γλυφάδας» (αριθμός φύλλου 1285/3 Μαρτίου 2018) που καλύπτει με πληρότητα το επίμαχο περιστατικό της επιδίωξης χρησιμοποίησης του 3ου Λυκείου Γλυφάδας και από το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης.

Για το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης…
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
·         «Όχι» στην προσωρινή συστέγαση με το 3ο Γυμνάσιο Λύκειο Γλυφάδας
·         Επιβάλλεται να χτιστεί το νέο σχολείο στο Ο.Τ. 354

Στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης που βρίσκεται επί της οδού Αβέρωφ στη Δημοτική Ενότητα Αργυρούπολης. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό. Σήμερα όμως έρχεται πιο διογκωμένο και με επιπλέον πιέσεις που επέβαλαν τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου όπου πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν η «Άμεση εξεύρεση χώρου για την προσωρινή στέγαση του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης».
Πληθώρα επιστολών μεταξύ διοίκησης και διδασκόντων του σχολείου, της ένωσης γονέων, της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και του Γραφείου Β’θμιας Σχολικής Επιτροπής, αλλά και του όμορου Δήμου της Γλυφάδας σε συνδυασμό με δικαστικές αποφάσεις που ζητούν οικονομικές αξιώσεις από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης υπέρογκων ποσών υπέρ της ιδιοκτήτριας του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζεται σήμερα το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης, συνέθεσαν ένα «εκρηκτικό μείγμα» και οδήγησαν σε μια συνεδρίαση με αρκετές στιγμές εντάσεων και διακοπών.


Η συζήτηση ήταν πολύωρη και σε αυτή δόθηκε η ευκαιρία στη Διοίκηση να τοποθετηθεί και να ενημερώσει για το που έχει φτάσει σήμερα η κατάσταση στο 4ο Λύκειο Αργυρούπολης, αλλά και τι ενέργειες είχαν μεσολαβήσει. Επίσης, το λόγο πήραν δημότες, γονείς και υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η κ. Μιχαλοπούλου από την ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ο κ. Βαρελάς από το Γραφείο Β’θμιας, ο κ. Νιώτης Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης (που διευκρίνισε ότι μιλά ως γονιός και όχι ως Πρόεδρος καθώς δεν είχε μεσολαβήσει σύσκεψη των γονέων), η κ. Χαρίτου από τους διδάσκοντες κ.α.
Το λόγο πήραν επίσης και οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι διοίκησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και οι δυσβάσταχτες οικονομικές απαιτήσεις

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής είχε συμπεριλάβει την επιστολή που είχε στείλει ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος στον Υπουργό Παιδείας στην οποία τόνιζε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εξεύρεσης χώρου για προσωρινή και στη συνέχεια μόνιμης στέγασης του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης.
Στην επιστολή αυτή πρότεινε μάλιστα «την προσωρινή συστέγασή μας με το 3ο Λύκειο Γλυφάδας το οποίο στεγάζεται (φιλοξενούμενο) σε κτίριο του Δήμου μας επί της Λ. Κύπρου 122 από το 1978. Γνωρίζουμε ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε για να στεγαστεί το σχολείο ως Γυμνάσιο Τερψιθέας σε οικόπεδο όμως του τότε Δήμου Αργυρούπολης εντός φυσικά των διοικητικών ορίων του Δήμου Αργυρούπολης. Αυτό έγινε τότε διότι στο συγκεκριμένο σχολείο μέχρι το 1972 που εκδόθηκε η άδεια (Γυμνάσιο Τερψιθέας) πήγαιναν και οι μαθητές της Αργυρούπολης και του Ελληνικού (πολλοί σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υπάλληλοι του Δήμου επειδή η Αργυρούπολη και το Ελληνικό δεν είχαν Γυμνάσιο τους φιλοξενούσε το Γυμνάσιο Τερψιθέας). Από το 1978 που χτίστηκαν και άλλα σχολεία εντός της Αργυρούπολης το σχολείο έμεινε με προφορική τότε συνεννόηση των τότε Δημάρχων και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, παρέμεινε στην δικαιοδοσία μόνο της Γλυφάδας μέχρις ότου η Γλυφάδα στα δικά της διοικητικά όρια χτίσει το δικό της κτίριο. Το γιατί η Γλυφάδα τόσες δεκαετίες αν και εύπορος Δήμος δεν το έπραξε είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά ούτε και σήμερα αξιώνουμε την παραχώρηση του κτιρίου (μολονότι βρίσκεται εντός διοικητικών ορίων και σε οικόπεδο του Δήμου μας) γιατί κι εμάς οι μαθητές της Γλυφάδας είναι παιδιά μας και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τους . Θεωρούμε όμως ότι μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Γλυφάδας, την Επιτροπή Παιδείας τους και την δική σας συναίνεση μπορεί το κτίριο αυτό προσωρινά να στεγάσει και το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης μέχρις ότου χτιστεί το καινούργιο κτίριο απέναντι. Ζητώ λοιπόν την έγγραφη απάντησή σας στην πρόταση αυτή η οποία θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα είναι τεράστιο ο όμορος Δήμος οφείλει να αισθανθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 4ο Λύκειο και τα παιδιά μας που δεν είναι ενός κατώτερου Θεού γιατί δεν είναι μόνο δική μας υποχρέωση να μισθώνουμε κτίρια ή να φτιάξουμε νέα δικά μας αλλά και του όμορου Δήμου επίσης εντός της επικράτειάς του. Με λίγη καλή πίστη και συνεργασία και με την ανάλογη μελέτη το κτίριο αυτό που ανήκει όμως στον Δήμο μας και όχι στον Δήμο Γλυφάδας μπορεί προσωρινά να μας καλύψει τις ανάγκες και των δύο σχολείων. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε ένταση ή σύγκρουση με τον όμορο Δήμο αλλά ζητούμε διάλογο και σαφώς την δικής σας ξεκάθαρη πρόταση γιατί είναι παράδοξο τόσα χρόνια να μην χτίζει ένας Δήμος σχολείο να χρησιμοποιεί κτίρια που βρίσκονται στον όμορο Δήμο ο οποίος αναγκάζεται να μισθώνει άλλα κτίρια (ερείπια) για τις δικές του ανάγκες. Κάποια στιγμή λοιπόν αυτή η κατάσταση θα πρέπει να ρυθμιστεί για το όφελος όλων των μαθητών. Και για μια φορά ακόμα τονίζω ότι δεν αξιώνω κάτι από τον Δήμο Γλυφάδας.
Αμέσως μόλις κτιστεί το νέο Τεχνολογικό Λύκειο το 4ο Λύκειο θα επιστρέψει στο αρχικό κτίριο στην οδό Παλαιολόγου όπου σήμερα στεγάζεται το ΕΠΑΛ Αργυρούπολης».

Βέβαια η επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό έκλεινε με ανοιχτή πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης που όμως δεν έκανε ούτε ο Υπουργός ούτε κάποιος εκπρόσωπός του εμφανή την παρουσία του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και τόνισε ότι εκτός του ακατάλληλου υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος ο Δήμος καλείται να πληρώσει πάρα πολλά λεφτά δυσβάσταχτα για τα οικονομικά του αφού η ιδιοκτήτρια του οικήματος έχει πάει μέσω δικαστικής οδού και έχει κερδίσει για παρελθόντα οφειλόμενα μισθώματα μέχρι στιγμής 600.000 ευρώ. Μάλιστα τόνισε ότι αναμένεται να εκδοθεί και νέα απόφαση δικαστηρίου με την οποία ο Δήμος θα πρέπει να της καταβάλει 1,5 εκ. ευρώ. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την απορία του για το πως πήραν μια τέτοια απόφαση τα δικαστήρια, η οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο είναι δυσβάσταχτη για τους πόρους του Δήμου του. Για να κάνει πιο εμφανές το ύψος των χρημάτων εξήγησε πως η ετήσια μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ και τόνισε εκφράζοντας απορία πως αν βγει νέα δικαστική απόφαση θα πρέπει να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Δήμου; Ευχαρίστησε πολλάκις τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή που διέθεσε τα απαιτηθέντα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το ταμείο του Δήμου από το οποίο δέσμευσε το ποσό. «Αν δεν ήθελε ο κ. Κουρουμπλής θα έπαιρνε τα λεφτά κατευθείαν από το Δήμο», είπε ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Το καλό σενάριο

Εξηγώντας ο Δήμαρχος πως έχουν τα χρονοδιαγράμματα για το χτίσιμο ενός νέου σχολικού συγκροτήματος τόνισε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια, κατά πρόχειρο δικό του υπολογισμό σίγουρα 8ετία. Επεσήμανε έτσι το γεγονός ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς προκειμένου να ξεκινήσει το χτίσιμο του νέου σχολείου στο Ο.Τ. 354, της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης με δυναμικότητα ΕΠΑΛ 300 μαθητών. Ανέφερε έτσι ότι ο Δήμος θα αναθέσει σε εξωτερικό τεχνικό γραφείο τη μελέτη και ταυτόχρονα θα ζητήσει δεσμεύσεις από τα Υπουργεία για την υλοποίησή του. Τόνισε πολλές φορές ότι πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως έγιναν δύο διαγωνισμοί που για αναζήτηση νέας κτιριακής υποδομής που θα στεγάσει τους μαθητές του 4ου Λυκείου όμως και οι δύο βγήκαν άγονοι καθώς σύμφωνα με το Δήμαρχο κανείς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. «Πολύ περισσότερο το υπάρχον σχολείο, με το οποίο δεν έχουμε σύμβαση και δεν μπορούμε να κάνουμε για τους λόγους ότι είναι ακατάλληλο», είπε.


Η αντίδραση των διδασκόντων

Με επιστολή τους οι διδάσκοντες του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης, την οποία διάβασαν και στο δημοτικό συμβούλιο εξηγούν τους λόγους που ως Σύλλογος διαφωνούν με την υλοποίηση της πρότασης για προσωρινή συστέγαση με το 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας.
«Α) Αντικειμενικά και ρεαλιστικά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις συστέγασης δύο σχολείων (π.χ. επάρκεια αιθουσών, εργαστηριακές υποδομές κλπ) τηρουμένου του μαθητικού δυναμικού των δύο σχολείων.
Β) Η πρόταση του Δήμου για προσωρινή στέγαση και οι εκτιμήσεις του για ανέγερση κτιρίου σε 5-8 χρόνια, υπονομεύουν τις προσπάθειες οριστικής επίλυσης του ζητήματος γιατί ο χρόνος ανέγερσης προφανώς είναι πολύ μικρότερος και αφετέρου πολλές φορές συμβαίνει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Γ) Η οικοδόμηση νέου σχολικού κτιρίου στο παραχωρηθέν οικόπεδο του Δήμου καθίσταται αναγκαία, αφού καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες πολλών μαθητών στην περιοχή μας και ούτως ή άλλως ένα σύγχρονο κτίριο αναβαθμίζει την τεχνική εκπαίδευση.
Δ) Η πρότασή σας για συστέγαση με το 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας δεν είναι εφικτή και η προστακτική άρνηση σας για μελλοντική λειτουργία του σχολείου μας στο υπάρχον κτίριο (ωσότου ανεγερθεί το νέο κτίριο), εκτιμούμε ότι προμελετημένα θα οδηγήσει στην αποχώρηση των μαθητών και στην μετεγγραφή τους στα άλλα Λύκεια της περιοχής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει «κατάργηση» του σχολείου μας, γιατί θα επέλθει συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού, και γνωρίζετε βεβαίως ότι για το πλαίσιο μεταβολής λειτουργία σχολικών μονάδων (π.χ. συγχώνευση, κατάργηση…) αρμόδιο είναι το Υπ. Παιδείας.
Ε) Το σχολείο αυτό διαθέτει το μεγαλύτερο μαθητικό δυναμικό (320 μαθητές) εξυπηρετώντας και τα χωροταξικά κριτήρια κατοικίας του.
Στ) Το 4ο ΓΕΛ «επιβίωσε» και «ρίζωσε» επί 17 συναπτά έτη χάρη στο ενδιαφέρον, το φιλότιμο την ενεργητικότητα και δράση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων. Θα αποτελέσει αδικία και ανομία σε βάρος της σχολικής κοινότητας κάθε πρόχειρη και αβασάνιστη λύση στέγασης. Άλλωστε πάγια θέση του συνόλου των εκπαιδευτικών, όπως έχει διαχρονικά εκφραστεί στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, είναι η αντίθεσή τους σε κάθε κατάργηση σχολικών μονάδων που μοναδικό αποτέλεσμα έχει την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την επιβάρυνση της ζωής μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον το θέμα συνεργασίας με τον Δήμο Γλυφάδας έχει λήξει και το γνωρίζετε αφού διαθέτετε τα σχετικά στοιχεία και έγγραφα όπως και τις πρόσφατες απαντήσεις του και θα εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια δεδομένη κατάσταση.
[…]
Με τις παρούσες συνθήκες και για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ο Σύλλογος διδασκόντων ομόφωνα απορρίπτει την πρόταση για συστέγαση, αποδέχεται την εξ ανάγκης παραμονή στο υπάρχον κτίριο και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων φορέων για την οικοδόμηση κτιρίου τεχνικής εκπαίδευσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί μόνο έτσι θα επιλυθεί οριστικά και το θέμα της στέγασης του σχολείου μας».

Η απάντηση της Γλυφάδας

Επίσης αρνητική στη συστέγαση των σχολείων Αργυρούπολης και Γλυφάδας ήταν η δημοτική αρχή του όμορου Δήμου. Με επιστολή που απέστειλε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Νατάσσα Αργυροπούλου στις 21 Φεβρουαρίου 2018, απαντώντας στον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Ευάγγελο Νικοθώδη ανέφερε ότι:
«Με έκπληξη και απορία έλαβα την με αρ. πρωτ. 4328/13.2.2018 επιστολή σας με την οποία με προσκαλείτε σε «σύσκεψη για το κτιριακό θέμα του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης».
Έκπληξη διότι το κτηριακό θέμα σχολείου του Δήμου σας, δεν άπτεται των δικών μου αρμοδιοτήτων και απορία διότι με συμπεριλάβατε σε μια λίστα παραληπτών που αφορούσε μόνο σε φορείς και εκπροσώπους της σχολικής εκπαίδευσης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, που σκοπό είχε την διευκρίνιση της πρόσκλησης αυτής, η έκπληξη και η απορία μου έγινε εντονότερη, καθώς μου αναφέρατε πως προσκλήθηκα στην συνάντηση αυτή, διότι «σχολεία του Δήμου Γλυφάδας στεγάζονται σε σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό.
Σας επισημαίνω λοιπόν τα εξής:
·         Σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 3 του Ν. 1566/1985 «Δομή και Λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» αρμόδιο όργανο εισήγησης θεμάτων σχετικών με την Οργάνωση και Λειτουργία των σχολείων είναι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας κάθε Δήμου.
·     
    Το σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κύπρου, στο οποίο σήμερα φοιτούν 600 μαθητές, ανεγέρθηκε πριν 46 χρόνια με την από 06/09/1972 με αριθμό 30030/70 Άδεια Ανέγερσις νέου σχολικού κτηρίου Γυμνασίου Τερψιθέας Γλυφάδας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, για να στεγάσει αρχικά το Γυμνάσιο Τερψιθέας Γλυφάδας και εν συνεχεία το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Γλυφάδας. Για την αποφυγή λοιπόν περιττών από μέρους σας ενεργειών, σας επισυνάπτω αντίγραφο της Άδειας, ελπίζοντας ότι η ανακίνηση του εν λόγω θέματος αποτελεί προϊόν ελλιπούς ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης.
Κύριε Αντιδήμαρχε,
Κατανοώ την αγωνία σας για την εξεύρεση λύσης για την καλύτερη λειτουργία του 4ου Λυκείου του Δήμου σας, δεν συμμερίζομαι όμως σε καμία περίπτωση παράλογες αξιώσεις αμφισβήτησης ιδιοκτησιακού καθεστώτος μετά από 46 ολόκληρα χρόνια, όταν μάλιστα αυτές μόνο ένταση και αναστάτωση μπορούν να προκαλέσουν στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των όμορων Δήμων μας.
Θεωρώντας ότι τόσο εσείς όσο και η Δημοτική Αρχή Ελληνικού Αργυρούπολης την οποία εκπροσωπείτε, δεν αποσκοπείτε σε περιττή ένταση μεταξύ των Δήμων μας, παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε θέμα που θα προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας των Δήμων μας και θα στοχεύει στην ουσιαστική και εποικοδομητική λύση, ιδιαιτέρως σε θέματα παιδείας».

Το αποτέλεσμα…

Δίχως απόφαση ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση. Παρά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να παρθεί ταυτόχρονα με τη συζήτηση που προηγήθηκε και απόφαση που θα ενισχύει τις μετέπειτα ενέργειες της δημοτικής αρχής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τσαρπαλής είπε πως το θέμα ολοκληρώθηκε και το έληξε προχωρώντας στα επόμενα της ημερήσιας διάταξης. Το αποτέλεσμα ήταν να μην βρεθεί χώρος για την προσωρινή στέγαση των μαθητών του 4ου Λυκείου αφού διδάσκοντες και γονείς εξέφρασαν αντίθετη άποψη στην πρόταση της διοίκησης αλλά και ο όμορος Δήμος έκλεισε την πόρτα. Ενώ βγήκε το συμπέρασμα να ασκηθούν πιέσεις και να γίνουν ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση της εξεύρεσης μόνιμης στέγης για τους μαθητές που δεν είναι άλλη από το κτίσιμο του νέου σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου