Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κέντρο Πολιτισμού του Ίδρυματος "Σταύρος Νιάρχος"

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η άνοιξη μπήκε με το δεξί για το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας αφού την Πέμπτη 1 Μαρτίου επισκέφτηκε τον πολυχώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του και εξερεύνησαν κάθε γωνιά του τεράστιου πάρκου. 

Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η επίσκεψή τους στην νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τόσο από το μέγεθος του κτιρίου όσο και από τον όγκο των βιβλίων που μπορεί να φιλοξενήσει αφού μπορεί να είναι μέχρι και 2.000.000 τίτλοι βιβλίων. Το διάστημα αυτό είναι σε εξέλιξη η μεταφορά των βιβλίων από το παλαιό κτίριο και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλη. 
Διαθέτει μία ευρεία ποικιλία βιβλίων για όλες τις ηλικίες, πολλές ερευνητικές συλλογές,  χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα και μεγάλο αριθμό ιστορικών εγγράφων και αρχείων, που αριθμούνται περίπου στα 780.000. Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να  εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που αποτελούν τη νέα γενιά χρηστών. Η Βιβλιοθήκη έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει, και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της. Επιλεγμένα χειρόγραφα της πλούσιας συλλογής της θα εκτίθενται εκ περιτροπής δίνοντας στον κόσμο την ευκαιρία να θαυμάσει τους θησαυρούς και την πολιτιστική κληρονομιά που περιέχουν.
Εξωτερικά ήταν πιο εντυπωσιακά. Από την Αγορά, τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η είσοδος της βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής. Το φυσικό φως που διαχέεται σε όλο το κτίριο βοηθά στη δημιουργία ενός ανοικτού, φιλόξενου περιβάλλοντος για ατομική και συνεργατική μάθηση. Ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές ήταν η ύπαρξη ενός μεγάλου πιάνου, όπου κάποιοι μικροί επίδοξοι πιανίστες δοκίμασαν το μουσικό τους ταλέντο, συνδυάζοντας έτσι την χαρά της εκδρομής με την διασκέδαση και την καλοπέραση. 
Το Πάρκο είναι ένα τεράστιο καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους, καθιστώντας έτσι την επίσκεψη  απλά μοναδική. Οι μαθητές μπόρεσαν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή χρησιμοποιήσουν τα πολλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως το μεγάλο σκάκι. Να να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο ή να επισκεφτούν το Μεσογειακό κήπο με φυτά της Ελλάδας. 
Αριστερά έξω από τον τεράστιο κήπο υπήρχε ένα πανέμορφο, γαλάζιο κανάλι που όμως λόγω της ετήσια συντήρησης το είχαν αδειάσει και καθαριζόταν. Ήταν το μέρος που η φαντασία συμπλήρωσε το νερό που απουσίαζε… 
Καταλήγεις μετά τον εντυπωσιακό κήπο  σε έναν τεράστιο πέτρινο δρόμο που οδηγεί στην ταράτσα που στεγάζει Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Εκεί έχει εντυπωσιακή θέα βλέπεις όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. 
Το τεράστιο κέντρο πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Ελλάδας  φιλοξενεί πολιτιστικές, κοινωνικές και  επιστημονικές εκδηλώσεις αποτελώντας έτσι πηγή δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους.
Ήταν μια μοναδική επίσκεψη σε έναν πολύ όμορφο χώρο που γέμισε τις μπαταρίες μαθητών και καθηγητών για το απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου.

Σπύρος Φαρμάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μαριάμ Φουντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου