Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 
  
Μεγάλη ημέρα για τον Ελληνισμό η 25η Μαρτίου 1821! Το γένος των Ελλήνων αποκτά πολιτική υπόσταση. Ελευθερώνεται, μερικώς, από την οδυνηρή υποδούλωση των Οθωμανών Τούρκων. 

Ο αγώνας για την ελευθερία ήταν διαρκής, όλα τα χρόνια της σκλαβιάς. Εξαργυρώθηκε με άφθονο αίμα, ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ο Τούρκος διαχρονικά δεν κάνει διάκριση…
Το 1821 η εξέγερση είχε αποτέλεσμα. Οι θυσίες έπιασαν τόπο γιατί ηγήθηκαν ικανά πρόσωπα. Η καθοδήγηση, η έμπνευση, αλλά και η θυσία αυτών των ηρώων λειτούργησε! Αποτελούν  θησαυρό αδαπάνητο της νεοελληνικής κοινωνίας. 
Στόλιζαν τα πορτραίτα τους τις σχολικές αίθουσες γενόμενοι σεβάσμιο καύχημα για την νεολαία. Ήταν το απόρθητο τείχος που προστάτευε το λαό μιλώντας του για το χρέος της υπεράσπισης της πατρίδας.
Τιμώντας, ελάχιστα, την μνήμη τους παρουσιάζονται πορτραίτα ηρώων της Παλιγγενεσίας. Εικόνες σαν αυτές ήταν αναρτημένες στο παρελθόν στους σχολικούς χώρους!... 



















1 σχόλιο:

  1. Τις φωτογραφίες με τους ήρωες της Παλιγγενεσίας (πλην δύο) τις βρήκα σωριασμένες σε πρώην δημοτικό σχολείο της Λευκάδας και τις φωτογράφησα. Αποτελούσαν εποπτικό υλικό του σχολείου! Πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα σχολεία ή πνευματικά κέντρα όπως μετονομάστηκαν. Θεωρώ σωστό να προστατευτούν και να χρησιμοποιούνται στις σχετικές γιορτές. Επι πλέον αποτελούν και σχολικό κειμήλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή