Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Είναι σημαντικό

Σώστε τα καϊκια από την εξαφάνιση

Ο μεγαλύτερος στόλος ξύλινων παραδοσιακών σκαφών της Ευρώπης οδηγείται σε αφανισμό. Από το 1996 χιλιάδες Ελληνικά καΐκια οδηγούνται σε θάνατο και μαζί η ζώσα ναυτική παράδοση που εκπροσωπούν, με απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης, στο πλαίσιο μέτρων περιορισμού της υπεραλίευσης των θαλασσών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με κίνητρο την διάσωση των εναπομεινάντων καϊκιών και της ναυτικής παράδοσης της πατρίδας μας, παίρνει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών που θα συνοδεύσουν το αίτημα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελληνική Κυβέρνηση για την αλλαγή της νομοθεσίας που απαιτεί την καταστροφή τους.
Με την ενέργεια αυτή η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επιδιώκει:
• Να σταματήσει η καταστροφή τους
• Να δοθούν κίνητρα αλλαγής χρήσης σε σκάφη αναψυχής ή τουριστικά μέσα
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής για τα σκάφη που γλιτώνουν την μπουλντόζα είναι ότι πρέπει να βρίσκονται σε έναν περιφραγμένο θαλάσσιο χώρο, ως εκθέματα, και να μην ξαναβγούν ποτέ στο πέλαγος.
Χρειάζονται 10.000 υπογραφές για να εισακουστεί η πρόταση της Περιφέρειας που στις προθέσεις της είναι να στηρίξει ενεργά και οικονομικά την εξεύρεση λύσης για τη διατήρηση τους.
Να μην χαθεί τεχνογνωσία ηλικίας 10.000 και πλέον ετών!... Ιστορικά διαπιστωμένη είναι η θαλάσσια μεταφορά οψιδιανού από την Μήλο στον νεολιθικό οικισμό Φράγχθι, στην περιοχή της  Ερμιόνης Αργολίδος, όπου η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανθρώπινη παρουσία εκτιμάται πριν 5.000-40.000 έτη!
Πατήστε ΕΔΩ αν επιθυμείτε να ψηφίσετε για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο Αιγαίο τα περάματα, τα  τρεχαντήρια, οι βαρκαλάδες, τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, όχι ως ψαράδικα και να μην πεθάνουν άδοξα στην στεριά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου