ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Την γιορτή παρακολούθησαν οι μαθητές με προσοχή και σεβασμό και απονεμήθηκε φόρος τιμής στους αγωνιστές του ’40 που πολέμησαν για την ελευθερία της χώρας μας.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με την άρνηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να παραδώσει την πατρίδα στους Ιταλούς. Ο κυριότερος όμως λόγος εορτασμού αυτής της επετείου είναι τα κατορθώματα του ελληνικού στρατού στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας από την διευθύντρια Ευγενία Λουμπαρδιά στην σημαιοφόρο του σχολείου για την παρέλαση και ορίστηκαν και οι παραστάτες. Στην συνέχεια έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές κάθε τάξης που αρίστευσαν την προηγούμενη χρονιά. Ακολούθησε το κύριο μέρος της γιορτής που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Παυλίνα Φυσάκη και Αικατερίνη Δοκοπούλου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Βασιλική Σάββα που συντόνιζε την χορωδία.
Στην γιορτή ακούστηκαν ποιήματα και τραγούδια που υμνούσαν το έπος του ’40 και θύμισαν στους μαθητές τα χρόνια εκείνα που οι παππούδες μας έδειξαν τον ηρωισμό και το πάθος που διαθέτει κάθε άνθρωπος που είναι Έλληνας. Στη γιορτή υπήρξε και θεατρικό δρώμενο όπου οι μαθητές αναπαρέστησαν σκηνές του πολέμου και της κατοχής. Ξεκίνησε με ένα βαλς, συμβολίζοντας το ζευγάρι που χωρίζεται λόγω του πολέμου και ξανασμίγει μετά από αυτόν. Το χορό της ξενοιασιάς και της χαράς απέδωσε αέρινα ζευγάρι μαθητών. Με ζεϊμπέκικο ολοκληρώθηκε η γιορτή που χόρεψαν λεβέντικα και με πάθος δύο μαθητές, χορός που εκδηλώνει με τις αργές αρρενωπές κινήσεις του την τραχύτητα του πολέμου και την αισιοδοξία της ελευθερίας. Οι μαθητές μέσα από τη δραματική ικανότητα μετέδωσαν το μήνυμα της αντίστασης και συγχρόνως δημιούργησαν εικόνες, σκέψεις αλλά και προβληματισμούς στα μυαλά των μαθητών. Η γιορτή έληξε με την απαγγελία του εθνικού ύμνου.
Ήταν μια εκδήλωση που έμεινε χαραγμένη στις καρδιές των παιδιών. Μέσω αυτής, οι μαθητές άντλησαν πληροφορίες για την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πατριωτισμό. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα έχει μια ιστορία μεγάλη και κανένας Έλληνας δεν πρέπει να την ξεχνάει και μέρα με τη μέρα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας αν θέλουμε να λεγόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!
Για την ιστορία, η επέτειος του ΟΧΙ ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή. Οι πρώτοι δύο εορτασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Συντάγματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από του Ιταλούς. Ωστόσο, το 1943 ο εορτασμός που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου (τότε Θεάτρου) συνοδεύτηκε από συλλήψεις μιας και την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πλέον οι Γερμανοί. Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944 οπότε πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
ΣΠΥΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΠΑΤΟΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΤΣΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου