Μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν με παιχνίδια της εποχής του Αρχιμήδη, όπως το «Στομάχιον», ως εισαγωγή από την επίσκεψη. Ακολούθησε η ξενάγηση στις αίθουσες με τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι είχαν κατασκευάσει ρομπότ το οποίο θέτονταν σε λειτουργία όταν κανείς ακουμπούσε το ποτήρι του στο χέρι του, αυτό το γέμιζε με νερό και κρασί με έναν ιδιαίτερα περίεργο και απίθανο τρόπο που λειτουργούσε με μηχανισμό.
Ο πρώτος συναγερμός ο οποίος λειτουργούσε με την πίεση του αέρα και την δύναμη του νερού, μόλις παραβίαζες την πόρτα ενεργοποιούταν ο μηχανισμός βγάζοντας ένα δυνατό ήχο, όπως και οι σύγχρονοι.
Αξιοσημείωτο δημιούργημα ήταν η κούπα του Πυθαγόρα που απαγόρευε την πλεονεξία. Έλεγχε την ποσότητα του κρασιού που έπιναν, καθώς με ειδικό μηχανισμό αν ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο, με μία οπή στον πάτο του ποτηριού άδειαζε όλη η ποσότητα του υγρού που περιείχε...
Το "αγίασμασμένο ύδωρ" που το λάμβανε ο πιστός με το "ασήμωμα" ενός μηχανισμού. Έριχνε ο πιστός το κέρμα σε μια υποδοχή και ενεργοποιούταν ένας μηχανισμός, σαν φλοτέρ και από το βρυσάκι χυνόταν το νερό.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο προπάτορας των υπολογιστών και το κομπιουτεράκι του Πυθαγόρα που πραγματικά ήταν απίστευτα για την εποχή δημιουργία τους. Τέλος μία από τις πιο αξιοθαύμαστες εφευρέσεις ήταν ο ξύλινος γερανός που σήκωνε πέτρες πολλών κιλών χωρίς καθόλου κόπο και με μικρή προσπάθεια από τον χειριστή. Ο γερανός αυτού του μοντέλου ήταν αυτός που χρησιμοποιήθηκε στην ανέγερση του Παρθενώνα.
Όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις, την εφευρετικότητα και τη δύναμη που είχαν οι αρχαίοι. Κατά την έξοδό τους οι περισσότεροι έφευγαν με κάποιο αντικείμενο, καθώς στον χώρο λειτουργεί κατάστημα με χειροποίητα ακριβή αντίγραφα και με την σιγουριά ότι θα επισκεφθούν το μουσείο ξανά.
Μαριάμ Φουντά, Δήμητρα Μαρκοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου