Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κορωναϊός και εκπαίδευση

Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επανέναρξη των μαθημάτων παρουσίασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως. Ειδικότερα για το Γυμνάσιο που επαναλειτουργεί την Δευτέρα 18 Μαΐου, ισχύουν:

Το σχολικό έτος λήγει στις 12 Ιουνίου. Παράλληλα εξετάζεται η νέα σχολική χρονιά να λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι ενδοσχολικές, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση την προφορική βαθμολόγηση.
Τα τμήματα που έχουν πάνω από 15 μαθητές  διαιρούνται σε δύο υποτμήματα με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Την μια εβδομάδα το ένα υποτμήμα θα έρχεται στο σχολείο Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή και το άλλο υποτμήμα  Τρίτη  – Πέμπτη. Εναλλάξ λειτουργούν την επόμενη εβδομάδα. Οι αποστάσεις στην τάξη μεταξύ των μαθητών ορίστηκε το 1,5 μέτρο.
Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Προαιρετική η χρήση της μάσκας  τόσο στην τάξη όσο και στα μέσα μεταφοράς.
Απαγορεύτηκε η λειτουργία των κυλικείων.
Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
Υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρημένης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι, μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Οι άδειες ειδικού σκοπού συνεχίζονται και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Προ της έναρξης των μαθημάτων, πρόκειται να σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωναϊό τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στον ιό, τον μεταδίδουν λιγότερο, οι λοιμώξεις τους δεν είναι συχνές και τα συμπτώματα ηπιότερα. Τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη. «Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» είπε ο κ. Τσιόδρας.  Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου