Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Στέλιος Μαρίνης

Ιστορίες του πίνακα 

Πρόκειται για τρία διηγήματα με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς. 
Στο διήγημα «Υπέροχο κάτι», ένας εξαιρετικός φιλόλογος φτάνει στην πολυπόθητη «τρέλα», μαζί με μία ταλαιπωρημένη συνάδελφο, αφού πρώτα έχει βιώσει την πραγματική φιλία. 


Στο διήγημα «Παράσταση Ζωής» ένας καθηγητής φιλόλογος σ’ένα ειδικό σχολείο περιγράφει τους χαρακτήρες των μαθητών μίας τάξης. Μιλάει για τη διαφορετικότητα και τα χαρίσματα του κάθε μαθητή. Η Ευγενία με την ομορφιά της, ο Κώστας με το χιούμορ του, η Ελευθερία με τις ψυχικές της αλλαγές και λιγότερο με το κινητικό της πρόβλημα, η Αφροδίτη με την αναπηρία στα χέρια της, αλλά με το δυνατό της γραπτό λόγο,, η Λέτα με την τσιγγουνιά της, ο Αλέξανδρος με τη snob στάση του απέναντι στους άλλους και την ποικιλία των γνώσεων, ο Στέλιος. Οι σχέσεις των μαθητών με τους καθηγητές μπερδεύονται . Οι ζωές όλων αλλάζουν. 
«Το χαστούκι» περιγράφει την αλλαγή της καθηγήτριας της Φυσικής, όταν αυτή χαστούκισε έναν μαθητή που μπήκε στην τάξη χωρίς να χτυπήσει την πόρτα. Η κα. Ανδριανή ήταν χρόνια καταπιεσμένη από τον πατέρα της, ο οποίος την ανάγκαζε να φοράει κάτι μεγάλα γυαλιά. Έκρυβε τα νεύρα και το πάθος της μέσα της τόσα χρόνια. Όμως, το χαστούκι την οδήγησε σε παραίτηση από το σχολείο και έπιασε τη ζωή της από το όμορφο σημείο που την άφησε όταν είχε ερωτευτεί τον κ. Μαρτάκη, τον καθηγητή που την προετοίμαζε για το διδακτορικό της.
[Εκδόσεις Σαββάλας, σελίδες 155, έτος έκδοσης 2000]

Κωνσταντίνος Θεοχαρόπουλος

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας Α' τάξης της καθηγήτριας Νίκης Κυριαζή.

Περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου