Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Με σκόνη πράσινου τσαγιού

MATCHA ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
του Μάνου Δημητρούλη*

Η ημέρα της πρωτοχρονιάς και ευρύτερα το νέο έτος συνδέεται με ένα «τυχερό» έδεσμα, την βασιλόπιτα. Η πρώτη σύναξη της οικογένειας καθώς και η πρώτη συνάντηση των μελών ενός φορέα, για το καλό του έτους, κόβεται η βασιλόπιτα. Τελετουργικό με χριστιανικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σε κάθε πρόσωπο αντιστοιχεί ένα κομμάτι, αλλά υπάρχει μερίδιο για τον Χριστό και τον Άγιο Βασίλειο (που την καθιέρωσε), το σπίτι και για τον φτωχό! Ένα, όμως, κομμάτι περιέχει το «φλουρί», που όλοι προσδοκούν να βρίσκεται στο δικό τους!
Η παρουσιαζόμενη βασιλόπιτα στα υλικά της περιέχει και σκόνη πράσινου τσαγιού Matcha, που προέρχεται από τη περιοχή Kyoto της Ιαπωνίας και δίνει μια ιδιαίτερη διακριτική γεύση.

Υλικά για 16 κομμάτια

2 κ.σ. matcha 
380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
180 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
80 ml γάλα 1,5%
1 κ.σ. baking powder
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το γαρνίρισμα:
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ .matcha 

Εκτέλεση

Σε μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα αυγά χτυπώντας ενδιάμεσα μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέτουμε και το ξύσμα και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το matcha maiden και το baking. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα των υγρών ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με μία μαρίζ (σπάστουλα  ζαχαροπλαστικής) μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε εναλλάξ και λίγο από το γάλα, ανακατεύοντας προσεκτικά ώστε να μη χαθεί ο όγκος. Αλευροβουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα περίπου 30 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά, αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε σε μία σχάρα για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε από πάνω το μείγμα matcha με ζάχαρη και γράφουμε τη χρονολογία ή γαρνίρουμε προαιρετικά με γλάσο.
 
Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι συνταγής

Ενέργεια: 189 kcal
Υδατάνθρακες: 37.1 γρ.
Πρωτεΐνη: 2.8 γρ.
Λιπαρά: 4.9 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2.1 γρ.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου