FLATBREADS ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΑΛΑΦΕΛ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
του Μάνου Δημητρούλη*
Αφράτα και αρωματικά τα εξ ανατολής φαλάφελ γίνονται υπέροχο ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο. Τυλιγμένα με χειροποίητα flatbreads ολικής άλεσης και συνοδευμένα με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού απογειώνουν τη γεύση σας.
Υλικά για φαλάφελ
 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 λίγο ψιλοκομμένο μαΐντανό ή κόλιανδρο
 1/2 κ.γ. κύμινο
αλάτι και πιπέρι
Για τα flatbreads ολικής
 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
 1 κ.σ. baking powder
 2 κ.σ. νερό
 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
Αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
 1 τριμμένο καρότο
 1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
✅ Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να μαλακώσει, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
✅ Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε τον πολτό ρεβιθιών με το μείγμα κρεμμυδιού, μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
✅ Με πινέλο αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα φαλάφελ για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα
✅ Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και πλάθουμε με τα χέρια μας μία ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μακρόστενα πιτάκια και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.
✅ Για τη σάλτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1 flatbread με 3 φαλάφελ)
Ενέργεια: 332 kcal
Υδατάνθρακες: 35.4 γρ.
Πρωτεΐνη: 10.6 γρ.
Λιπαρά: 16.4 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 3.1 γρ.
Φυτικές Ίνες: 10.7 γρ.
Ρεβίθια
- Είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών.
 - Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για πρόσληψη πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας.
 - Περιέχουν υψηλές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.
 - Βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
 - Για να γίνονται πιο εύπεπτα αλλάζουμε τα νερά κατά τη διάρκεια του βρασμού τους.
 
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.
ΠΗΓΗ: https://dietstories.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου