ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
του Βασίλη Λάμπογλου*
Το πραγματικό του όνομα ήταν ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ και το Βαρβάκη ήταν παρατσούκλι από το όνομα είδουs γερακιών με βλοσυρά μάτια, που ονομάζονταν βαρβάτσια. Καταγόταν από τα Ψαρά και γράμματα δεν έμαθε πολλά, έγινε όμως γρήγορα πλοίαρχος με δικό του καράβι (στα 17 του χρόνια), το οποίο επίσης πολύ γρήγορα μετέτρεψε σε καταδρομικό και άρχισε πολεμική δράση στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενος τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
Στη ναυμαχία του Τσεσμέ (26/6/1770) θα είναι πρωταγωνιστής στην πυρπόληση του τουρκικού στόλου με το πλοίο του.
Ναυμαχία Τσεσμέ του Ι.Κ. Αϊβαζόφσκι |
Το 1775 όμως ο πόλεμος τελειώνει και ο Βαρβάκη μετατρέπει ξανά το πλοίο του σε εμπορικό.
Δυστυχώς όμως οι τούρκοι γνωρίζουν τη δράση του και σε ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη κατάσχουν το πλοίο και διατάσσουν τη σύλληψη του Βαρβάκη. Ο ίδιος μόλις που καταφέρνει να ξεφύγει και να καταφύγει στην αυλή του ρωσικού προξενείου ζητώντας άσυλο.
Ιωάννης Βαρβάκης (Ιβάν Αντρέεβιτς Βαρβάτσι) |
Άρχιζει να απελπίζεται ότι εκεί θ' αφήσει τα κόκκαλά του, έτσι φτωχός, νηστικός. Μενει έξω από το παλάτι πολλές μέρες. Και ξαφνικά βγαίνει ένας υπάλληλος και τον φωνάζει μέσα.
Στην πρώτη αίθουσα τον υποδέχεται ο μεγάλος στρατηγός Ποτέμκιν και τον οδηγεί μπροστά στην τσαρίνα Αικατερίνη.
Ο Βαρβάκη τά'χασε, αλλά εκείνη τον παροτρύνει να χαλαρώσει και να της μιλήσει ελεύθερα. Τότε αυτός της λέει την ιστορία του και πώς πολέμησε στο Αιγαίο για τους Ρώσους.
Την επόμενη η Αικατερίνη του στέλνει χίλια χρυσά φλουριά και μία άδεια για ψάρεμα στην Κασπία. Τι ανέλπιστο και πολύτιμο δώρο. Η τσαρίνα γνώριζε τη δράση των Ελλήνων και ήξερε καλά πως τα χίλια φλουριά θα τα έπαιρνε πίσω η Ρωσία στο χιλιοπλάσιο. Γι' αυτό και δεν δίστασε να τα δώσει.
Εθνόσημο του Βαρβάκη |
Πολύ γρήγορα κατακτα τις αγορές της Ευρώπης και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Γίνεται γρήγορα ζάμπλουτος. Όμως τα λεφτά του ήξερε να τα χρησιμοποιεί προς το καλό όλων.
Άρχισε αμέσως να διαθέτει τεράστια ποσά για να αποξηράνει τα τεράστια έλη του Αστραχάν, εξαλείφοντας την εστία μόλυνσης και παραχωρώντας δωρεάν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους Ρώσους αγρότες. Αυτά τα έλη είχαν πολλές φορές, αλλά μάταια, προσπαθήσει να αποξηράνουν τόσο ο Μέγας Πέτρος όσο και η Μεγάλη Αικατερίνη. Για τα έργα αυτά ξόδεψε 1.500.000 ρούβλια. Οι αγαθοεργίες όμως δεν είχαν τέλος. Φτιάχνει γέφυρες στο Βόλγα, χτίζει εκκλησίες, δρόμους, δύο νοσοκομεία, και στέλνει χιλιάδες ρούβλια ενίσχυση και σε άλλα νοσοκομεία της Ρωσίας.
Ο ανδριαντας του στο Ζάππειο |
Η τσαρίνα ενθουσιάζεται (οι φήμεs τον κατατάσσουν στουs εραστέs τηs) με τον Βαρβάκη. Τον τιμάει απονέμοντάς του υψηλούς βαθμούς αξιωματικών του στρατού και ο κατοπινός Τσάρος Αλέξανδρος Α' με τα ανώτερα παράσημα.
Συμμετέχει και αυτός στην εξαγορά Ελλήνων αιχμαλώτων, που οδηγούσαν οι τούρκοι στα σκλαβοπάζαρα, σε αντίποινα για την Επανάσταση του 1821. Στέλνει 100.000 ρούβλια στον οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε' για την εξαγορά και απελευθέρωση.
Αγορά Βαρβάκη στην Αθήνα |
Κατόπιν "ανεβαίνει" στο Ναύπλιο και απευθύνεται στην βουλή λέγοντας ότι θέλει να φτιάξει ένα "σχολείο κεντρικόν" (το Βαρβάκειο) και θα αφήσει 300.000 ρούβλια κατατεθειμένα σε τράπεζα της Μόσχας, με ετήσιο τόκο 15.000 ρούβλια ή 30.000 γροσια, για να πληρώνονται οι δάσκαλοι του σχολείου. Για το κτίσιμο του σχολείου ξοδεύτηκαν τελικά 700.000 ρούβλια, αποπερατώθηκε δε το 1870.
Βαρβάκειο Λύκειο, σχέδιο 1867 |
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση στην βουλή των Ελλήνων, της απόφασής του για την ίδρυση του "Βαρβακείου'' η ελληνική κυβέρνηση τον χαρακτηρίζει " ύποπτο" (ο Βαρβάκη ήταν ο χρηματοδότηs του Κολοκοτρώνη), οι Άγγλοι (και οι ''έλληνεs'' αντίπαλοι του Κολοκοτρώνη) τον συλλαμβάνουν στη Ζάκυνθο, και τον περιορίζουν στο λοιμοκαθαρτήριο (τόπος για φυματικούς, λεπρούς και κάθε λογής ανίατη ασθένεια).
Τον εγκλωβίζουν εκεί , αρρωσταίνει με χολέρα και τον βάζουν στο Λαζαρέττο και την ίδια στιγμή φυλακίζουν και τον Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.
Η Ελλάδα παίρνει τα δάνεια από την Αγγλία και γίνεται προτεκτοράτο. Από τότε...
Ήταν 10 Γενάρη του 1825 όταν πέθανε ο Ιωάννης Βαρβάκη!.
- Από το 1870 που το ελληνικό κράτος αποφάσισε να κατασκευάσει ανδριάντα και μετά από παλινωδίες (σε μεταλλικη λαρνακα, αγρούς, αποθήκες γενικών αρχείων "φιλοξενήθηκαν" τα οστά του ), μόλις το 1933 και στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών βρήκαν την αιωνια ησυχία τους σε ελληνικό χώμα τα οστά του μεγάλου ευεργέτη.
………………………………….
*Ο Βασίλης Λάμπογλου είναι οικονομικός αναλυτής.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΙΗΜΑ!
Υπάρχουν σελίδες στην ιστορία της Ρωσίας...
Υπάρχουν σελίδες στην ιστορία της Ρωσίας
που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες,
αφού σήμερα έχουν ξεχαστεί τα πρόσωπα εκείνων
που έδωσαν τα πάντα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Τα ονόματα των πράξεων του Βαρβάκη αιωρούνται ξανά από τις στιγμές,
Στις πλάκες που σώζονται,
Στο Κρεμλίνο του Αστραχάν από τη λήθη,
οι πράξεις του Βαρβάκη.
Ο θρυλικός απόγονος του Ομήρου,
πειρατής από το νησί των Ψαρών
Στις ίδιες τάξεις με την Ορθόδοξη Ρωσία,
κέρδισε τον Τούρκο: ήρθε η ώρα να το μάθεις.
Ο Τούρκος Σουλτάνος υποσχέθηκε χίλιες πιάστρες
για το κεφάλι του Βαρβάκη,
Και διορίστηκε στην πόλη του Χαν Άστρα,
όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος.
Περίμενε με πείσμα να σηκωθούν τα λάβαρα...
Ο ρωσικός θρόνος τον ευλόγησε...
Και όλοι ήξεραν ότι κάτω από τις σημαίες της ελευθερίας
τους ήρθαν και ο Βαρβάκης και ο Μπάυρον.
Ήταν πέρα από τα σύνορα και, μη αποθηκεύοντας χρυσάφι,
έστησε ναούς και ξωκλήσια,
Για να ξαναανθίσει η Ελλάδα...
Είδε ο Θεός και αντάμειψε με δοξολογία...
Υπάρχουν σελίδες στην ιστορία της Ρωσίας,
Ας τις μάθουν οι Έλληνες διαφορετικών χωρών, ο Ιωάννης Βαρβάκης
άφησε σημάδι σε πολλές πρωτεύουσες από τις ένδοξες πράξεις.
Βίκτορ Στοποράντοφ
*Ο Βίκτορ Στοποράντοφ είναι πόντιος ποιητής που ζει στην Ρωσία. Το ποίημα για τον Βαρβάκη δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ελληνικής Εταιρείας Μόσχας και η μετάφραση είναι από τα ρωσικά μέσω google
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου