Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Και γευστικά

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
του Μάνου Δημητρούλη*

Γευστικό φαγητό φούρνου και νηστίσιμο που παρασκευάζεται απλά και γρήγορα. Παράλληλα μοσχομυρίζει το σπίτι!

ΥΛΙΚΑ για 32 πατατοπιτακια

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
250 γρ. αλεύρι Ντίνκελ 
80 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
150 ml νερό
220 γρ. φυτικό γιαούρτι
700 γρ. βρασμένες πατάτες
1 κ.σ. baking powder
1 ματσάκι άνηθο
αποξηραμένο θυμάρι
50 ml φυτικό ρόφημα για άλειμμα
αλάτι, πιπέρι & σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα άλευρα, αλάτι, το baking και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, το νερό και το γιαούρτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Σε ένα μπολ λιώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, θυμάρι και αλατοπίπερο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 32 μπαλάκια (περίπου 35-40 γρ. το ένα), τα ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Βάζουμε 2 λωρίδες απο τη γέμιση στις άκρες του κάθε φύλλου και τυλίγουμε.
Αλείφουμε με λίγο φυτικό ρόφημα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά πατατοπιτάκι

Ενέργεια: 88 kcal
Υδατάνθρακες: 11.9 γρ.
Πρωτεΐνη: 5.2 γρ.
Λιπαρά: 3.4 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 0.9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.6 γρ.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου